Mountainbike van Vlaanderen ziet Wietse Bosmans en Alice Pirard zegevieren

Sport
13 August 2018 — Jan Geys

Wietse Bosmans en Alice Pirard hebben in Oudenaarde na een ware demonstratie de tweede editie van de Mountainbike van Vlaanderen achter hun naam geschreven, al leek het na een jammerlijke sabotage aan het parkoers even de verkeerde kant uit te gaan voor Bosmans.

Wanneer de bekende sportjournalist, wijlen Karel van Wijnendaele, zijn Ronde van Vlaanderen op de wielerwereld losliet, zal hij nooit gedacht hebben dat een goede eeuw later renners met dikke noppenbanden de Vlaamse kasseihellingen zouden inpalmen.

‘Vlaanderens Mooiste’ kenden we al, maar sinds vorig jaar mogen we daar ook ‘Vlaanderens Mooiste MTB’, de Mountainbike van Vlaanderen, naast zetten (hier lees je onze terugblik op de editie van 2017 nog eens na). Een proloog en twee ritten rond Oudenaarde moesten een opvolger aanduiden voor Kevin Van Hoovels en Veerle Ingels, die de eerste editie wisten te winnen.

Belgisch kampioen XCM Wietse Bosmans liet er in de proloog geen twijfel over bestaan dat hij met de nodige ambitie naar de Vlaamse Ardennen was afgezakt, net zomin als Belgisch kampioene XCM Alice Pirard bij de vrouwen. Beiden deden hun overwinning in de zaterdagrit nog eens over en met een ruime voorsprong begonnen ze op zondagochtend aan de slotrit.

De Bermudadriehoek van Vlaanderen ligt ergens diep in het donkere Kluisbos …

Het vele draaien en keren op de paden van het Kluisbos werd meer dan gesmaakt door de deelnemers van de tweede Mountainbike van Vlaanderen. Dat Kluisbos is dan ook goed op weg om, naast de vele beroemde hellingen, een vaste waarde te worden in de Mountainbike van Vlaanderen.

Jammer genoeg werd de wedstrijd in de eerste van de twee af te leggen ronden ontsierd door een saboteur die er niets beter op had gevonden om de pijlen te verhangen. Het is bedroevend dat er anno 2018 nog steeds mensen zijn die elkaar het licht in de ogen niet gunnen en een hardwerkende organisatie op die manier proberen te dwarsbomen.

Gelukkig kon het team van de Mountainbike van Vlaanderen snel ingrijpen, maar het kwaad was al geschied. De eersten – klassementsaanvoerder Wietse Bosmans, Jorgen Flion en Maxime Dony – reden daardoor verkeerd en misten de eerste beklimming van de Koppenberg. Na afloop van de rit kregen ze dan ook een straftijd aan de koersbroek gesmeerd.

Bij de tweede beklimming van de Oude Kwaremont kregen we het vertrouwde beeld van de zaterdagrit te zien, met Wietse Bosmans die met een ruime voorsprong van meer dan vijf minuten aan de leiding reed, gevolgd door de Waal Dony.

Verrassing alom wanneer de Waalse kampioen na de lus door het Kluisbos plots als eerste opduikt op de kasseien van de Schilderstraat, aan de andere kant van het kleine dorpje Kwaremont. Wat is er gebeurd met Wietse Bosmans, dat hij plotsklaps aankijkt tegen een achterstand van bijna twee minuten? Is de geletruidrager lek gereden? Of heeft hij een ander mechanisch euvel gehad?

Nee, het is Dony die, bewust of onbewust, een pijl moet gemist hebben in het Kluisbos. Dit keer was er echter geen sprake van sabotage en Dony was ook de enige die verkeerd is gereden. Opmerkelijk is dat hij hier in de eerste ronde wel juist was gereden … De jury oordeelde dan ook om hem na afloop van de rit te diskwalificeren. Ergens moet Dony de bui ook al zien hangen hebben, want aan de finish, waar hij als eerste doorkwam, durfde hij geen zegegebaar te maken.

Ondanks zijn straftijd behaalde Wietse Bosmans in de slotrit een drie op drie en hij werd dan ook de terechte eindwinnaar van deze Mountainbike van Vlaanderen. De Nederlander Bas Peters werd tweede en Niels Derveaux derde.

Minder chaotisch verliep het gelukkig bij de vrouwen, waar Alice Pirard de drie ritten en de eindstand achter haar naam schreef. Sara Michielsens eindigde als tweede en de winnares van vorig jaar, Veerle Ingels, werd derde.

Meer info over de Mountainbike van Vlaanderen vind je hier: www.mountainbikevanvlaanderen.be

De volledige uitslag van de Mountainbike van Vlaanderen 2018: https://my6.raceresult.com/87392/