Best of | Mountainbike van Vlaanderen 2017: een straffe eerste editie!

Sport
14 August 2017 — Jan Geys

De hellingen en kasseien van de Vlaamse Ardennen zijn in het wielermilieu al langer wereldberoemd met als jaarlijkse hoogmis natuurlijk de Ronde van Vlaanderen. Hordes wielertoeristen storten zich dan ook het ganse jaar met hun smalle banden gretig op de beruchte kasseihellingen. Sinds augustus 2017 is het dankzij de Mountainbike van Vlaanderen eindelijk ook de beurt aan de brede noppenbanden om zich vast te bijten in de legendarische wegen waar flandriens geboren worden!

Vrijdag 11 augustus 14u59 – Veldrijder Jappe Jaspers staat klaar om zo dadelijk om 15 uur als eerste van het startpodium te rollen en zo de eerste editie van de Mountainbike van Vlaanderen op gang te trappen. Als eerste starten betekent ook de eerste richttijd neerzetten, maar dat Jaspers meer doet dan dat bewijst zijn tijd. Op het 3,1 kilometer lange rondje aan de Donkvijver in Oudenaarde stopt de jongste veldritprof van België de chrono nog net onder de zeven minuten; na 6’59″497 om precies te zijn. Een tijd waar velen hun tanden op zullen stukbijten …

15u47 – Ook voor Sara Michielsens zit de proloog er bijna op en net als Jaspers zet zij als eerste solo dame meteen een scherpe richttijd neer (8’38″336). Een mooi begin voor Michielsens, al zou nog één iemand vandaag sneller zijn …

De tijd van Jappe Jaspers breken doet Kristof Roelandts niet, maar dat zal hem ongetwijfeld worst wezen …

Net zoals het overgrote deel van de deelnemers trouwens, die hier vooral van start gaan om de mythische Vlaamse Ardennen eens te bestormen met de mountainbike.

17u00 – Met Bas Peters neemt één van de topfavorieten voor de eindzege in deze Mountainbike van Vlaanderen de start. En de Nederlander legt meteen zijn kaarten op tafel door als tweede renner onder de zeven minuten te duiken, al komt hij net te kort om Jappe Jaspers van de troon te stoten. Slechts twee tienden van een seconde bedraagt het verschil tussen de twee. Is er een stunt in de maak voor Jaspers?

Op de bospaden waarop de proloog wordt gereden is het ondertussen een drukte van jewelste. Achter elke boom of struik duikt er wel een renner op die aan zijn of haar tijdrit bezig is …

19u03 – Robin Vanden Abeele heeft duidelijk zijn zinnen gezet op deze proloog, want de renner van Team Pro Fermetures raast door het bos. En met succes, hij verplettert de tijd van Jappe Jaspers.

20u30 – De laatste die van start gaat is de meervoudige ex-Belgisch kampioen Kevin Van Hoovels. Van Hoovels zou het uiteindelijk niet halen en de eer om de eerste gele trui te mogen aantrekken is weggelegd voor Hans Becking. Bij de dames mag Veerle Ingels hetzelfde doen met de roze leiderstrui.

Voor het vervolg, klik hieronder op lees verder.