Absa Cape Epic 2019: leidersteams lopen verder uit

Sport
18 March 2019 — Jan Geys

De eerste marathonetappe van de Absa Cape Epic 2019 zag zowel bij de heren als de vrouwen de leidersteams voluit voor de aanval kiezen. Noch Nino Schurter en Lars Forster, noch Annika Langvad en Anna van der Breggen kozen voor een afwachtende rol na hun proloogwinst van gisteren.

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Bij de heren bleef de wedstrijd lang gesloten, tot er iets na halfweg een kopgroep van vier teams ontstond. Nino Schurter en Lars Forster van Scott-Sram reden weg met Jaroslav Kulhavy en Sam Gaze van Investec-Songo-Specialized. Kristian Hynek en Petter Fagerhaug van Canyon en Manuel Fumic en Henrique Avancini van Cannondale gingen mee.

De jonge Noor Fagerhaug kreeg het als eerste moeilijk en moest de rol lossen. Gaze belandde dan weer in het decor en wanneer ook Jaroslav Kulhavy voet aan grond moest zetten met een los schoenplaatje, was de wedstrijd ook voor Investec-Songo over.

Vooraan stuurde Schurter zijn maatje Lars Forster vooruit, waarna ook hij even later de jongens van Cannondale achterliet. Schurter en Forster bouwden hun voorsprong al snel uit en wonnen de eerste rit in Hermanus met een voorsprong van 2’51” op Fumic en Avancini.

De sprint voor de derde plaats werd op meer dan vier minuten van de dagwinnaars gewonnen door Alban Lakata en … Karl Platt, wie we gisteren nog veel tijd zagen verliezen in de proloog. Zij haalden het voor hun teammaats Huber en Stiebjahn. Damiano Ferraro en Samuele Porro eindigden als vijfde.

Kulhavy en Gaze verloren nog enkele kostbare seconden en eindigden als zesde. Frans Claes en Hendrik Kruger deden vandaag twee plaatsjes beter dan gisteren in de proloog, zij eindigden als 14de op 11’46” van Schurter en Forster. David Nordemann en Erwin Bakker kwamen als 31ste team over de meet.

In de tussenstand zitten Nino Schurter en Lars Forster na vandaag wat steviger in het geel. Ze tellen nu een voorsprong van 3’33” op Avancini en Fumic. Kulhavy en Gaze staan voorlopig op drie.

Anna van der Breggen en Annika Langvad domineren bij de vrouwen

Copyright Shaun Roy/Cape Epic

Anna van der Breggen en Annika Langvad reden al voor halfweg eenzaam en alleen aan de leiding bij de vrouwen. Schijnbaar zonder al te veel problemen wonnen ze de rit met een voorsprong van 3’07” op Maja Wloszczowska en Ariane Lüthi. Candice Lill en Adelheid Morath mochten als derde mee op het podium, zij eindigden op 5’20”. Van der Breggen en Langvad verstevigen met deze ritwinst uiteraard hun oranje leiderstrui.

Vanavond zijn we er opnieuw met meer nieuws over de Absa Cape Epic en onze fotospecial van de dag.

De volledige uitslag vind je hier: www.cape-epic.com/fans/hall-of-fame/results

Onze fotospecial van de proloog vind je hier: www.vojomag.nl/best-of-absa-cape-epic-1-de-kop-is-eraf