Absa Cape Epic 2023: Alleman in rit 2 winnaar ‘schade beperken’

Door Juul van Loon -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Absa Cape Epic 2023: Alleman in rit 2 winnaar ‘schade beperken’"

Een dag na hun fantastische zege in de eerste rit in lijn, was het geen feest voor Wout Alleman en Fabian Rabensteiner. Het tweetal van Willier-Pirelli kreeg in de tweede etappe (116 km en 1850hm, opnieuw van Hermanus naar Hermanus) van de Absa Cape Epic meermaals te kampen met pech, maar kwam desondanks knap als vierde over de meet. Het verlies in tijd: amper vier minuten op proloogwinnaars – en nu dus opnieuw dagwinnaars – Matthew Beers en Christopher Blevins.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic
Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Na Beers en Blevins (foto) werden Alleman en Rabensteiner dus winnaars schade beperken. Het Belgisch/Italiaanse duo moest twee keer van wiel wisselen in de technische zone: eerst vanwege een tak tussen de spaken, daarna vanwege een lekke band. De twee vochten zich een keer helemaal terug naar de kopgroep, en een keer bijna. Dichter dan een kleine halve minuut kwamen ze de tweede keer echter niet meer: de wind op kop eiste vervolgens zijn tol.

Photo by Wayne Reiche/ Cape Epic
Photo by Wayne Reiche/ Cape Epic

Een kwartiertje achter de eersten hadden Belgen Frans Claes (met Konny Looser) en Sebastian Carabin (met Pierre Billaud) een degelijke dag: zij kwamen in dezelfde groep als 14e en 15e over de meet. Kort daarachter reed ook het Nederlandse KMC-duo Tim Smeenge en Teus Ruijter (17e) sterk. Hun landgenoot Hans Becking,  in het verleden nog etappewinnaar, had zich vooraf ongetwijfeld meer voorgesteld van de 19e plek waarop hij en José Dias vandaag finishten.

Waar wereldkampioen Andreas Seewald en Martin Stosek een mindere dag leken te hebben (zij werden door hun teamgenoten Petr Vakoc en Marc Stutzman als zesde binnengeleid), blijft het mooi om te zien hoe de ‘Haai van Messina’ zich als een vis in het water voelt in de Cape Epic. Op slechts 7’34” van Beers en Blevins finishte Vincenzo Nibali samen met Samuele Porro opnieuw strak in de top tien.

Photo by Dom Barnardt / Cape Epic
Photo by Dom Barnardt / Cape Epic

Ook bij de vrouwen streden drie teams in de laatste kilometers om de winst. Kim Le Court en Vera Looser (Efficient Infiniti Insure) trokken aan het langste eind en boekten hun eerste dagzege.

Photo by Sam Clark / Cape Epic
Photo by Sam Clark / Cape Epic

Klassementsleidsters Amy Wakefield an Candice Lill beperkten zich, na hun indrukwekkende en bizarre prestatie van gisteren, tot volgen (geef ze ‘ns ongelijk!) en werden derde. Katerina Nash en Sofia Gomez Villafane lieten zich ringeloren door een slimme anticipatie van Looser en Le Court en kwamen, na bijna 5,5 uur koers, 4 seconden te kort.

Photo by Sam Clark / Cape Epic
Photo by Sam Clark / Cape Epic

Bij de Grand Masters (50+) is al wel weer duidelijk wie de sterkste is. Bart Brentjens en Abraao Azevedo (KMC MTB) boekten hun tweede etappezege op rij en deden dat met een indrukwekkende voorsprong van bijna twintig minuten op het Italiaanse duo Loris Tomat en Michele Gallina. Great Grand Master (60+) Bart Meganck pakte een derde plek in de daguitslag, en hield daarmee de Nederlandse broers Johan en Christiaan van Splunter net van het podium af. Ook in de mixed-categorie was er Belgisch succes. Alice Pirard finishte met Ibon Zugasti voor de tweede dag op rij als tweede (op zeven minuten achterstand), Jasper Lefevre (Bikehigh) werd met de Spaanse Ariadna Rodenas Pascual knap derde.

Uitslag Etappe 2 Absa Cape Epic 2023: www.epic-series.com

Door Juul van Loon