Absa Cape Epic 2024 #4: Hans Becking en Wout Alleman verliezen het geel

Door Jan Geys -

  • Sport

Absa Cape Epic 2024 #4: Hans Becking en Wout Alleman verliezen het geel

De koninginnenrit van de Absa Cape Epic deed wat er van een koninginnenrit verwacht wordt, het boeltje overhoop schudden. En zo geschiedde, daar kon zelfs het feit dat de rit door de extreem warme temperaturen werd ingekort, niets aan veranderen. Jammer genoeg kwamen de grootste verliezers van de dag uit het kamp van de Lage Landen, want Hans Becking en Wout Alleman kenden een slechte dag en verloren bijna 7 minuten. Weg droom, weg geel. Bij Anne Terpstra en Nicole Koller blijft de Cape Epic voorspoedig verlopen met een nieuwe hard bevochten ritwinst.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Met aangekondigde temperaturen van tegen de 40° C, wilde de organisatie geen risico’s meer lopen. Heel wat renners hadden de voorbije ritten last van uitdrogingsverschijnselen en er is zelfs sprake van nierfalen bij sommigen. Dus werd de oorspronkelijke rit van 88 kilometer met 15 kilometer ingekort naar 73 kilometer.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Van de geplande 3000 hoogtemeters bleven er nog 2550 over, met als zwaartepunt de ontelbare haarspeldbochten van de Aap d’Huez (!) en Cliff Hanger. Zij die liever afdalen konden hun hartje ophalen aan trails als Cool Runnings, Cool Runnings Too, Brandslang Neck, Full Monty en Route 66.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Nog voor de beklimming van de Aap d’Huez en Cliff Hanger (hoogte 1000 meter) was het al duidelijk dat het niet de dag ging worden van Wout Alleman en Hans Becking (Buff-Megamo). Na 46 kilometer wedstrijd keken ze al aan tegen een achterstand van 1’20” op de drie leidersduo’s, en het zwaarste moest dan nog komen.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

De drie teams vooraan waren World Bicycle Relief (Nino Schurter en Sebastian Fini), Toyota-Specialized-NinetyOne (Matthew Beers en Howard Grotts) en Canyon-Sidi (Andreas Seewald en Marc Stutzmann), de winnaars van gisteren. Seewald had het bij momenten lastig op de klim, maar kon net voor de top toch terug aansluiten bij de leiders.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

In de lange afdaling gaf Nino Schurter nog maar eens een master class in dalen. Fini volgde, Beers en Grotts moesten enkele seconden prijsgeven, Seewald en Stutzmann verloren zelfs driekwart minuut.

Beers en Grotts kregen het gaatje met Schurter en Fini terug gedicht en beide teams werkten tijdens de resterende kilometers goed samen om zo veel mogelijk tijd terug te pakken op Becking en Alleman. In een prangende eindsprint ging de ritzege naar Schurter en Fini, terwijl Beers en Grotts langs het podium mochten voor een eerste gele trui in de Cape Epic 2024.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Hans Becking en Wout Alleman bolden uiteindelijk als zesde over de meet op 6’50” van de winnaars. Gelukkig verloren ze hun lach niet: “Als we dan toch een slechte dag moesten hebben, dan beter op dezelfde dag. We zagen allebei af vandaag”, aldus Becking. “In het begin ben je kwaad op jezelf, maar het was onze dag niet. Twee dagen in het geel rijden was echter ongelooflijk”, voegde Alleman toe.

Becking eindigt op een positieve noot: “Er komen nog drie ritten en we gaan ons best doen om het interessant te houden voor de kijkers thuis.”

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

We hebben dus nieuwe geletruidragers in de Cape Epic 2024, al is het voor zowel Beers als Grotts niet de eerste keer. Beers is de laatste seizoenen uitgegroeid tot een vaste podiumkandidaat in de Cape Epic en stond zowel in 2021 als in 2023 op het hoogste trapje. Grotts was in 2018 al eens de beste aan de zijde van Jaroslav Kulhavy. De Amerikaan verdween nadien naar de achtergrond, concentreerde zich op het behalen van een masterdiploma in wiskunde en keerde in 2022 terug naar de sport. Zijn deelname dit jaar is zijn eerste deelname sind zijn eindwinst in 2018.

Photo by Sam Clark/Cape Epic

Thom Bonder en Jan Withaar (24/7 Security / Giant) blijven ondertussen heel regelmatig presteren en eindigden vandaag als 24ste. Na het noodlot van gisteren, hielden Frans Claes en Hansueli Stauffer (Bidon Recup) het vandaag veiliger, zij eindigden als 29ste. Tim Smeenge en Teus Ruijter (KMC) werden na de offday van deze laatste de dag voordien, 42ste overall.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Uitslag rit 4 Absa Cape Epic 2024 UCI Men Wellington – Wellington:

1. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) in 3u22’39”
2. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne)
3. Andreas Seewald / Marc Stutzmann (Canyon-Sidi) op 1’10”
4. Georg Egger / Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) op 3’59”
5. Roberto Bou Martin / Miguel Munoz Moreno (Klimatiza Toteemi Cabberty) op 6’04”

Tussenstand:

1. Matthew Beers / Howard Grotts (Toyota-Specialized-NinetyOne) in 15u54’04”
2. Nino Schurter / Sebastian Fini (World Bicycle Relief) op 2’00”
3. Hans Becking / Wout Alleman (Buff Megamo) op 5’03″”
4. Georg Egger / Lukas Baum (Orbea Leatt Speed Company) op 9’33”
5. Andreas Seewald / Marc Stutzmann (Canyon-Sidi) op 11’36”

Vrouwen: koninginnenrit baart een muis

Photo by Max Sullivan/Cape Epic

Bij de vrouwen baarde de koninginnenrit een muis. De drie teams uit de top van het klassement weken geen vin van elkaar, wat Candice Lill (Cannondale Factory Racing) het volgende deed opmerken: “Iedereen wilde vandaag zijn gloriemoment en probeerde aan te vallen, maar de anderen wisten altijd terug te keren. Het is ongelooflijk dat niemand kon wegrijden ondanks het vele klimwerk en afdalingen.”

Niemand die in Wellington een sprint had verwacht, maar toch stormden er drie teams gelijktijdig naar de finish. Daar bleek de ervaring van Nicole Koller en Anne Terpstra (Ghost Factory Racing) van goudwaarde. Zij boekten hun vijfde ritwinst op rij, al blijft het verschil met Mona Mitterwallner en Candice Lill (Cannondale Factory Racing) in het klassement nog relatief klein.

Van zodra we een moment van zwakte ruiken, geen genade!
Mona Mitterwallner

“Als je iemand breekt, moet je ze echt breken, dan is het moment daar om tijd te nemen. Ik zal nooit opgeven, je kan mijn hoofd niet breken, ik geef niet op en zal vechten tot de laatste seconde. Candice is ook heel sterk en van zodra we een moment van zwakte ruiken, geen genade!” aldus een nog strijdlustige Mitterwallner.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Uitslag rit 4 Absa Cape Epic 2024 UCI Women Wellington – Wellington:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 4u08’50”
2. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 2
3. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 2”
4. Natalia Fischer Egusquiza / Irina Luetzelschwab (Scott Calabandida | Bulls) op 17’08”
5. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 19’48”

Photo by Nick Muzik/Cape Epic

Tussenstand:

1. Anne Terpstra / Nicole Koller (Ghost Factory Racing) in 19u31’44”
2. Mona Mitterwallner / Candice Lill (Cannondale Factory Racing) op 2’31”
3. Sofia Gomez Villafane / Samara Sheppard (Toyota-Specialized-NinetyOne) op 7’56”
4. Léna Gérault / Hayley Preen (e-FORT | PrivateClientHoldings) op 1u03’05”
5. Vera Looser / Alexis Skarda (Efficient Infiniti SCB SRAM) op 1u05’22”

Volledige uitslag rit 4 Absa Cape Epic 2024: www.epic-series.com

Alle artikels over de Absa Cape Epic 2024: https://www.vojomag.nl/?s=cape+epic+2024

DoorJan Geys