Anne Tauber en Pierre de Froidmont kiezen voor het nieuwe Orbea Factory Team

Door Jan Geys -

  • Sport

Anne Tauber en Pierre de Froidmont kiezen voor het nieuwe Orbea Factory Team

Er breekt een nieuw tijdperk aan voor Orbea in de XC-discipline! Het Baskische merk stopt de samenwerking met het KMC-Orbea Team en lanceert een eigen fabrieksteam, het Orbea Factory Team. Onder de renners bevinden zich de Nederlandse Anne Tauber en de Belg Pierre de Froidmont.

Voor 2023 werd echter beslist om van koers te veranderen en het Orbea Factory Team naar een nieuw niveau te tillen. Daarom werd de samenwerking met het KMC-Orbea Team stopgezet. Met het team, maar niet met iedereen … Aan het hoofd van dit nieuwe Orbea Factory Team vinden we immers een bekend gezicht terug: dat van Pierre Lebreton, de voormalige sportdirecteur van KMC-Orbea.

Ook Pierre de Froidmont en Luca Martin maken dezelfde beweging: zij waren aan het einde van hun contract met de structuur achter KMC-Orbea en besloten om het avontuur met het Spaanse merk voort te zetten. Twee andere atleten voegen zich bij hen om het Orbea Factory Team 2023 compleet te maken: de Nederlandse Anne Tauber en de Spanjaard David Campos, die dit seizoen zal debuteren bij de elites.

Alle vier de renners hebben in hun categorie al wel een keertje op het podium gestaan van een wereldbeker, wat ambitieuze doelstellingen suggereert. Voor Pierre de Froidmont wordt het vooral het seizoen van de bevestiging: “In 2023 wil ik mijn prestaties in de World Cup bevestigen door zoveel mogelijk in de top 10 te strijden. Ik zou graag opnieuw van een podium in de wereldbeker willen proeven, wat geweldig zou zijn voor mij en voor het team.” Hetzelfde geldt voor Luca Martin bij de beloften. Op 20-jarige leeftijd beleefde de dubbele Franse kampioen bij de U23 vorig jaar zowel ups als downs, maar zijn prestaties in de zomer (2de in Vallnord, 4de in Snowshoe) lieten zien dat hij in staat is om vooraan mee te spelen.

Anne Tauber is dan weer de meest ervaren renster in het team, ook al is ze nog maar 27. Na enkele mindere seizoenen, is ze erop gebrand om weer goede resultaten neer te zetten. We herinneren ons dat ze in 2019 in Albstadt heel dicht bij de overwinning kwam, maar de afgelopen drie seizoenen lachten haar minder toe dan gehoopt. David Campos zal in zijn eerste seizoen bij de elites vooral veel moeten leren, maar hij sloot 2022 af met een hoopvolle 2de plaats in de finale in Val di Sole.

Het team heeft de fietsen en de truien waarmee ze naar de wedstrijden zullen trekken nog niet onthuld, maar de sponsors zijn wel al gekend: Shimano zal de aandrijvingen leveren, Fox de veringen en Oquo, het nieuwe wielenmerk dat gelanceerd werd door Orbea, de wielen. De presentatie van dat wielenmerk brachten we eerder al in dit artikel: Presentatie & eerste test | Oquo: wanneer Orbea zich op het wiel stort.

Met teammanager Pierre Lebreton hadden we een lang gesprek over dit nieuwe team, afspraak vanavond hier op Vojo! 

Foto’s copyright Orbea

DoorJan Geys