Anne Terpstra en David Nordemann nieuwe Nederlandse kampioenen XCO

Sport
25 July 2022 — Jan Geys

Op de Nederlandse kampioenschappen MTB in Spaarnwoude gingen de titels zoals verwacht naar de topfavorieten Anne Terpstra en David Nordemann. Bij de beloften was het verschil kleiner en gingen de titels naar Fem van Empel en Tibor del Grosso.

De Nederlandse titelstrijd 2022 ging door in Spaarnwoude, waar we onlangs nog de nieuwe vaste route gereden hebben die er met de hulp van Schwalbe tot stand kwam. Nog voor de wedstrijd bij de vrouwen van start ging, werd al duidelijk dat we een nieuwe kampioene zouden krijgen, want de uittredende kampioene Anne Tauber moest ziek forfait geven. En dus werd er vooral gekeken naar Anne Terpstra en Lotte Koopmans. Of zou veldrijdster Denise Betsema haar concurrentes kunnen verrassen?

Terpstra bewees vorige week in Vallnord al dat ze in uitstekende doen is en ook in Spaarnwoude kon niemand haar ook maar iets in de weg leggen op haar pad naar een zesde Nederlandse titel. Lotte Koopmans kwam anderhalve minuut later als tweede over de meet, het brons was voor Denise Betsema.

Bij de mannen was het verschil tussen dagwinnaar David Nordemann en de nummer twee Stan Godrie zowaar nog groter, want Nordemann haalde het met drie en een halve minuut voorsprong. Wim de Bruin werd derde. Voor Nordemann is het de eerste nationale titel bij de elites.

Bij de beloften-vrouwen kregen we de verwachte tweestrijd tussen Fem van Empel en Puck Pieterse. En het was Van Empel die uiteindelijk in de sprint aan het langste eind trok en een jaar lang het rood-wit-blauw mag aantrekken. Femke Mossinkoff eindigde op bijna vijf minuten als derde.

Bij de beloften-mannen ging de titel naar Tibor del Grosso. Chris van Dijk en Paul Snip mochten als de nummers twee en drie mee op het podium. In de andere categorieën was het goud voor Lauren Molengraaf (junior-vrouwen), Morris Gruiters (junior-mannen), Mae Cabaca (nieuwelingen V), Floris Haverdings (nieuwelingen M), Erwin Bakker (Masters 40), Bas Bloeming (Masters 50) en Thijs Zuurbier (Sportklasse).

De volledige uitslagen vind je hier: www.knwu.nl