World Cup XCO Vallnord: Anne Terpstra op bekend terrein

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO Vallnord: Anne Terpstra op bekend terrein

De chemie tussen Vallnord en Anne Terpstra moet bijzonder groot zijn. In 2019 vierde de Nederlandse hier op Andorrese grond haar eerste (en enige) World Cup zege ooit en vandaag heeft ze dat succes nog eens fijntjes overgedaan. Terpstra reed van start tot finish aan de leiding en haalde het met ruime voorsprong voor de Oostenrijkse Mona Mitterwallner.

Het gelukje van Terpstra was echter het ongelukje van Rebecca McConnell. De Australische kon in de eerste ronde als enigste het wiel van Terpstra houden, maar na een lekke band achteraan zag McConnell de stofwolk met daarin Terpstra al snel kleiner worden. Daar hield de pechreeks voor McConnell echter niet op, want na een lange weg naar de feed zone reed ze de volgende ronde opnieuw lek achteraan. En ze deed er nog een kleine crash bovenop.

Terpstra alleen dus en met een half minuutje voorsprong begon ze aan haar missie. Laura Stigger bleef het langst aandringen, daarbij op de hielen gezeten door Pauline Ferrand-Prévot en Alessandra Keller, vrijdag nog goed voor winst in de shorttrack. Slechts één renster van dit drietal zou echter het podium halen …

Uit de achtergrond kwam klimgeitje Mona Mitterwallner immers naar voren geschoten, na weer maar eens een moeilijke start. Mitterwallner peuzelde iedereen op, behalve Terpstra met wie de kloof te groot was. De Oostenrijkse zou uiteindelijk op net geen minuut van Terpstra als tweede finishen.

Waar we Mitterwallner vooraan mochten verwachten – en de komende jaren ongetwijfeld zullen zien uitgroeien tot een vaste waarde vooraan – kwam de derde plaats van Ramona Forchini toch enigszins uit de lucht gevallen. De Zwitserse werd enkele jaren geleden wel al een keertje wereldkampioene marathon, maar in de crosscountry kon ze toch minder goede adelbrieven voorleggen.

Laura Stigger moest diep in het krachtenarsenaal tasten om nog een vierde plaats uit de brand te slepen, terwijl Caroline Bohé op het nippertje de vijfde plaats kwam afsnoepen van de Estse Janika Loiv, nog zo’n verrassende naam in de top van de uitslag. Martina Berta werd 7de, Alessandra Keller 8ste, Pauline Ferrand-Prévot 9de en Emily Batty 10de.

Anne Tauber eindigde als 20ste nog net voor de onfortuinlijke Rebecca McConnell, terwijl Emeline Detilleux (23ste) en Githa Michiels (29ste) in de top 30 eindigden.

Uitslag World Cup XCO Vallnord 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/valn_xco_we_analysis_x.pdf”]

Waren er niet bij vandaag: Loana Lecomte, Jolanda Neff, Jenny Rissveds, Sina Frei en Kate Courtney. En dus kregen we aan de kop van het wereldbekerklassement een nieuwe leidster. En net als twee wedstrijden geleden is dat opnieuw Rebecca McConnell. Door haar slechte uitslag ziet ze Anne Terpstra echter vervaarlijk dichterbij sluipen.

Tussenstand World Cup XCO 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/07/valn_xco_we_standings.pdf”]

Meer over de World Cup XCO in Vallnord hier: www.vojomag.nl/?s=vallnord

DoorJan Geys