Belgen tonen zich in Raid Evolénard

Sport
15 June 2018 — Jan Geys

Urs Huber en diens landgenote Ariane Lüthi waren afgelopen zondag baas in eigen huis in de Raid Evolénard, een korte maar pittige mountainbike marathon in het Zwitserse Val d’Hérens. De Belgen Alice Pirard en Frans Claes mochten er beiden mee op het podium.

Kort, pittig, wondermooi: het zijn maar enkele woorden die de Raid Evolénard omschrijven, een wedstrijd die we vorig jaar voor het eerst ontdekten (www.vojomag.nl/raid-evolenard-zwitserlands-best-bewaarde-geheim). In 2021 is deze Zwitserse marathon trouwens het decor voor het Europees kampioenschap XCM. De Belgische marathonkanjers Alice Pirard en Frans Claes konden echter niet wachten tot 2021 en mengden zich dit jaar al tussen de Zwitserse toppers.

Met slechts 62 kilometer ziet het er op papier nog allemaal best doenbaar uit, althans zolang je de vele hoogtemeters niet bekijkt die grotendeels op het conto te schrijven zijn van twee beklimmingen. De eerste brengt je op eigen spierkracht naar een hoogte van 2210 meter; de tweede beklimming zoekt het nog wat hoger en klokt af op een hoogte van 2484 meter. In totaal goed voor een slordige 2600 hoogtemeters.

In de eerste lus (de wedstrijd bestaat uit twee lussen aan beide kanten van de vallei) ging er bij de heren een viertal aan de haal. Dat viertal bestond uit twee Zwitsers, Adrien Chenaux en Urs Huber, de Fransman Emeric Turcat en de Belg Frans Claes. In de tweede en zwaarste lus vond Urs Huber het welletjes en hij verhoogde stelselmatig het tempo. Niemand kon volgen en het grootste slachtoffer van het beulswerk van de Zwitser was Frans Claes, die net als vorig jaar zichzelf enigszins tegenkwam daarboven in de Zwitserse bergen.

Frans Claes: “Het scenario van vorig jaar herhaalde zich, want na een goeie eerste startklim kon ik het tempo niet vasthouden. Halfweg kwam ik nog als derde door, maar ook nu deed de hoogte me de das om. In het tweede gedeelte moet er vaak geklommen worden boven de 2000 meter en dat kostte me ook vandaag een podiumplaats. De kracht verdween uit mijn benen en hoe hoger ik reed, hoe meer last ik kreeg van hoofdpijn. Op een hoogte van 2500 meter had ik zelfs braakneigingen.”

Huber reed ondertussen solo aan de leiding en de enige die nog voor weerwerk zorgde, was de winnaar van vorig jaar, Adrien Chenaux. Chenaux reed echter lek in de laatste afdaling en zakte terug naar plaats vier. Daardoor eindigde Andreas Moser net als vorig jaar als tweede, de Fransman Emeric Turcat werd derde. Frans Claes moest tevreden zijn met plaats vijf, maar blikte na afloop alvast positief vooruit naar het BK XCM in Malmedy.

“Ik reed voor wat ik waard was en zo hard ik moest afzien tijdens de beklimmingen, zoveel genoot ik van de afdalingen. Het parcours is met een veelvoud van uitdagende singletrails dan ook een buitenbeentje in het Zwitserse marathoncircuit. Ik finishte de wedstrijd nog als vijfde, maar ook dit jaar had ik het gevoel dat er, mits een specifiekere voorbereiding, meer in zat. In 2021 wordt hier het EK georganiseerd en van de afgelopen twee edities heb ik alvast veel opgestoken om een wedstrijd op hoogte beter voor te bereiden. Opmerkelijk genoeg reed ik exact dezelfde tijd als vorig jaar (3u24′) en toen reed ik de week nadien een goed WK. Veel zorgen met het oog op het BK hoef ik me dus niet te maken. Ik blijf nu nog even in de Zwitserse bergen en keer dan kort voor het BK terug naar België om een gooi te doen naar een derde titel.”

Bij de vrouwen ging de zege vrij makkelijk naar de Zwitserse topfavoriete Ariane Lüthi. De nummer twee en winnares van vorig jaar, Andrea Ming, eindigde op meer dan 14 minuten. Franziska Brun werd derde op meer dan 21 minuten. “Het verliep van begin tot einde perfect voor me,” aldus Ariane Lüthi.

De Belgische Alice Pirard werd vierde.

Uitslag Raid Evolénard 2018: 
https://www.mso-chrono.ch/de/results/993-raid-evolenard-gbc-4/dashboard

Meer info op raidevolenard.ch

Foto’s copyright Martin Platter & Jean-Philippe Nanchen