Bike Check | De BMC Fourstroke van Pauline Ferrand-Prévot

Sport
24 April 2021 — Jan Geys

Het wordt stilaan een traditie in de wielersport dat wereldkampioenen recht hebben op een gepersonaliseerd kleurtje voor hun fiets. Met dat unieke frame zetten ze hun wereldtitel extra in de verf en onderscheiden ze hun fiets ook van die van de teammaats. Zo mocht Pauline Ferrand-Prévot de voorbije dagen haar nieuwe BMC Fourstroke in ontvangst nemen.

De onderdelen zijn identiek aan diegene die ook op de andere fietsen van het team staan, zijnde RockShox-veringen, Duke Lucky Jack SLS2 6Ters-wielen, Vittoria-banden, Sram XX1 AXS-aandrijving, Sram Level Ultimate-remmen, BMC-cockpit, BMC RAD-telescopische zadelpen, Prologo-zadel en Time-pedalen.

Voor de vork hebben de renners van Absolute Absalon de keuze uit het volledige Sid-gamma waaruit PFP kiest voor de zeer lichte Sid SL Ultimate met 100 millimeter veerweg.

Het enige verschil (maar wat voor een verschil!) zit hem dus in de afwerking van het frame. BMC deed daarvoor een beroep op No Curves, een kunstenaar uit Milaan die enkel met linten werkt. Hij is echter meer gewend om op doek te werken of op grote muuroppervlakten. Het was dan ook de eerste keer dat men hem vroeg om een fiets te pimpen.

No Curves koos ervoor om Pauline bij het ontwerp te betrekken door haar vragen te stellen waar ze aan de hand van foto’s een antwoord op moest geven. Het resultaat is alvast heel origineel en lijkt in de verste verte niet op de persoonlijke creaties die we vaak te zien krijgen.

De kleuren verwijzen volgens No Curves natuurlijk naar de regenboogkleuren, maar ook naar de vijf continenten (zoals de trui) en naar het karakter van Pauline. De gestileerde bergen op de plaats waar de zitbuis en de onderbuis samenkomen, symboliseren de hoogtes en de laagtes die ze gekend heeft en hoe snel een atleet tussen die twee uitersten kan wisselen.

De panter op de balhoofdbuis en op het zadel geeft het karakter van de Française weer, “zeer kalm aan de buitenkant, maar klaar om los te barsten van zodra het startschot gegeven wordt.” 

Hoe de nieuwe fiets van Pauline Ferrand-Prévot tot stand kwam, zie je in deze video:

Meer info via www.bmc-switzerland.com/pauline-x-no-curves-fourstroke

Foto’s copyright BMC