Bike Transalp bevestigd voor juli

Door Jan Geys -

  • Sport

Bike Transalp bevestigd voor juli

De kogel is door de kerk, de Bike Transalp gaat door op de oorspronkelijke datum begin juli. Even was er twijfel omdat eerder kleine broer Tour Transalp wel werd uitgesteld naar de maand september. Een overzicht van wat de deelnemers tussen 4 en 10 juli 2021 te wachten staat.

Copyright Robert Niedring

Dus zal er zich op zondag 4 juli een peloton van om en bij de 800 bikers verzamelen aan de ‘Grand Départ’ in het Oostenrijkse Nauders om via stops in Livigno, Bormio – aan de voet van de bekende Stelvio – Aprica, Pellizzano, Molvano en Roncone de oevers van het gezellig mondaine Riva del Garda te bereiken.

Een traject dat gespreid over zeven dagen goed is voor 572 kilometer en net geen 19000 hoogtemeters. De openingsrit mag je meteen als een hoogtepunt beschouwen met een mini-drielandentour die na de start in Oostenrijk via een ommetje door Italië ook een stukje grondgebied aandoet in Zwitserland, om vervolgens definitief Italië binnen te rijden via de lange beklimming van de Döss Radond.

Tijd om veel te gaan shoppen in de belastingvrije aankomstplaats van rit 1, Livigno, is de deelnemers niet gegund. De tweede rit mag dan wel de kortste zijn, met drie pittige beklimmingen die allen boven de 2200 meter hoogte pieken, is dit een niet te onderschatten opdracht. Vergeet echter niet te genieten van de prachtige vallei waarin Livigno gelegen is. Dit is ook de rit met het grootste offroad-gehalte: 75%!

Copyright Martin Sass/Markus Greber

Wat volgt zijn twee ritten die flirten met de grens van de 100 kilometer en vervolgens twee ritten waar het zwaartepunt van de dag slechts een grote beklimming omvat. Op de slotdag zijn het vooral de afdalingen van de Passo Tremalzo en Passo Rochetta die met zicht op het Gardameer voor onvergetelijke beelden op je netvlies moeten zorgen.

Rittenschema Bike Transalp 2021:

Rit 1: Nauders – Livigno: 96,56 km / 3160 hm
Rit 2: Livigno – Bormio: 64,00 km / 2031 hm
Rit 3: Bormio – Aprica: 97,01 km / 3241 hm
Rit 4: Aprica – Pellizzano: 98,90 km / 3267 hm
Rit 5: Pellizzano– Molveno: 78,37 km / 2414 hm
Rit 6: Molveno – Roncone: 69,17 km / 2159 hm
Rit 7: Roncone– Riva del Garda: 68,49 km / 2564 hm

Meer info en inschrijven via bike-transalp.de/en/

Een verslag van de laatste editie kan je hier nalezen: www.vojomag.nl/bike-transalp-op-kamp-in-de-dolomieten

DoorJan Geys