BMC MTB Racing Team gaat over in Absolute Absalon!

Door Jan Geys -

  • Sport

BMC MTB Racing Team gaat over in Absolute Absalon!

Na negen seizoenen komt er einde aan het verhaal van het BMC MTB Racing Team. Maar dit betekent niet het einde van de aanwezigheid van BMC in de paddocks van het mountainbikecircus, want de restanten van het team gaan over in Absolute Absalon, het team dat in 2018 werd opgericht door … Julien Absalon.

Echt verrassend kunnen we het stopzetten van het BMC MTB Racing Team niet noemen, zo trok de wegploeg van BMC al een jaartje eerder de stekker uit het stopcontact. Wel verrassend is dat in dit geval de grotere structuur (BMC) overgaat in de kleinere structuur (Absolute Absalon) en niet andersom.

Maar wat betekent dit nu concreet …

Laat ons meteen duidelijk zijn, BMC verdwijnt in 2020 niet uit de paddocks van het MTB-circus. Het Zwitserse merk was vanaf dag één betrokken bij het project van hun vroegere poulain Julien Absalon en wil zich vanaf het volgende seizoen op één project concentreren: Absolute Absalon – BMC.

Daar krijgt teammanager Julien Absalon in 2020 vier renners onder zijn hoede, twee nieuwkomers en twee renners die in 2019 ook al deel uitmaakten van het team Absolute Absalon.

We beginnen met de nieuwkomers. Titouan Carod (25) kent zijn landgenoot Julien Absalon nog van diens laatste seizoen bij BMC (2017) toen Carod een nieuwkomer was in het team. In tussentijd heeft Carod zich opgewerkt tot een vaste waarde bij de elites waar hij dit jaar drie keer zesde werd in een wereldbeker MTB (Albstadt, Lenzerheide en Snowshoe). Op zijn absolute doorbraak en eerste grote zege bij de profs is het wel nog wachten.

Dan is er de Zwitser Filippo Colombo die net zoals Titouan Carod overkomt van BMC en dit jaar maar liefst drie keer raak schoot in de wereldbeker MTB bij de beloften (Albstadt, Lenzerheide en Snowshoe). Colombo is afkomstig van Lugano – gelegen in het Italiaanssprekende deel van Zwitserland – en is nog maar 21.

Naast dit duo blijft Jordan Sarrou (de Fransman wordt in december 27) in 2020 trouw op post bij Absolute Absalon. Sarrou eindigde dit jaar als vijfde in de eindstand van de wereldbeker en wordt daarmee het uithangbord van het team. Nog een blijver is de 19-jarige belofterenner Mathis Azzaro.

Wat met Julie Bresset …

Het verdwijnen van het BMC MTB Racing Team betekent ook dat ex-olympisch kampioene Julie Bresset op zoek moet naar een nieuw team. Een jaar geleden werd Bresset nog met het nodige tromgeroffel binnengehaald, maar de verhoopte aansluiting met de (sub)top kwam er in 2019 niet nadat Bresset in 2018 haar comeback had gemaakt in het peloton. Waar Bresset in 2020 aan de slag zal gaan is nog niet geweten.

… en de anderen

Nog een naam die op zoek moet naar een nieuw team is Lukas Flückiger, de oudste van het broederpaar (broer Mathias rijdt bij Thömus). Lukas wordt in januari volgend jaar 36 en kende in 2019 een moeilijk seizoen. Een eindzege in de Transmaurienne en een achtste plaats in het WK MTB Marathon was duidelijk niet waar de Zwitser voor was aangenomen bij BMC.

Ook diens landgenoot Reto Indergand staat voorlopig op de straatstenen. De 27-jarige Indergand eindigde dit seizoen twee keer in een top tien van een wereldbekermanche (tiende in Albstadt en negende in Nove Mesto) en als 16de in de eindstand. Tot slot moeten ook de Fransen Thomas Bonnet en Axel Zingle, die in 2019 aan de slag waren bij Absolute Absalon, op zoek naar een nieuw team.

“Ik kijk ernaar uit om aan een nieuw hoofdstuk met BMC te beginnen”, aldus teammanager Julien Absalon. “Ik heb samen met het Zwitserse merk zowel op als naast de fiets schitterende momenten beleefd en ik wil dat graag voortzetten. Ik geloof in het potentieel van mijn renners, waarvan ik sommige nog ken uit mijn periode bij BMC MTB Racing Team en andere door mijn rol als teammanager bij Absolute Absalon. Ik ben ervan overtuigd dat we volgend seizoen een rol zullen kunnen spelen op het internationale toneel. Maar 2020 is niet het einddoel, we zullen samenwerken met BMC en onze andere partners om dit team in de toekomst nog verder te ontwikkelen”, besluit Julien Absalon.

Het team zal het merendeel van de wedstrijden afhaspelen op de BMC Fourstroke, de full suspension xc-fiets van het merk die we eerder dit jaar al hebben voorgesteld (www.vojomag.nl/eerste-test-bmc-fourstroke-2019-radicale-ommezwaai) en die de afgelopen maanden een trouwe gezel was op onze redactie. Meer over die duurtest volgt later.

DoorJan Geys