Brons voor Anneke Beerten op eerste WK e-MTB!

Sport
29 August 2019 — Jan Geys

Anneke Beerten heeft op de wereldkampioenschappen MTB in het Canadese Mont-Sainte-Anne de eerste medaille binnengehaald voor Nederland. Beerten was goed voor brons in het allereerste WK e-MTB uit de geschiedenis. Het goud ging naar de Zwitserse Nathalie Schneitter. De wereldtitel bij de mannen was voor de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly, vorig jaar nog goed voor goud bij de beloften.

Mont-Sainte-Anne kreeg de première om het allereerste WK e-MTB uit de geschiedenis te organiseren.

Bij de mannen bestond het peloton uit een mix van ‘xc-profs op rust’ (Julien Absalon, Marco-Aurelio Fontana, Christoph Sauser, Miguel Martinez, Mannie Heymans, …), enkele jonge xc-renners (Alan Hatherly, Martins Blums) en heel wat nobele onbekenden. De jongste deelnemer was 20, de oudste 57 (Jean-Pierre Bruni, papa van drievoudig wereldkampioen DH Loïc Bruni). Een bont allegaartje dus.

Vooraan ging het er bikkelhard aan toe en met Kjell van den Boogert probeerde de enige Nederlandse deelnemer zich te mengen in de strijd voor de medailles. Het ging echter al snel te hard voor Van den Boogert die eerst Alan Hatherly steeds verder zag wegrijden en nadien ook onder meer de Fransen Jerome Gilloux en Julien Absalon zag passeren.

Tegen Alan Hatherly was niemand opgewassen en de Zuid-Afrikaan bezorgde zijn land de allereerste wereldtitel e-MTB uit de geschiedenis. Zilver en brons was voor de Fransen Jerome Gilloux en Julien Absalon. De Amerikaan Charlie Mullins werd vierde, voor Jaroslav Kulhavy en Marco-Aurelio Fontana.

Ex-olympisch kampioen Miguel Martinez werd 7de, Kjell van den Boogert 8ste, Felix Longpré 9de en Christoph Sauser 10de. De enige Belgische deelnemer, onze eigenste medewerker (en oprichter van Vojo) Olivier Béart, werd 38ste.

Uitslag WK e-MTB Mont-Sainte-Anne 2019 mannen:

Download (PDF, 226KB)

Anneke Beerten verrast met brons

Bij de vrouwen was het deelnemersveld heel wat kleiner dan bij de mannen. Slechts acht vrouwen vonden het de moeite om aan de start te verschijnen van dit WK e-MTB.

Na een pittig duel was de Zwitserse Nathalie Schneitter net iets sterker dan thuisrijdster Maghalie Rochette.

De voormalige DH- en 4X-kampioene Anneke Beerten bezorgde Nederland verrassend een eerste medaille tijdens deze wereldkampioenschappen, Beerten eindigde als derde.

Uitslag WK e-MTB Mont-Sainte-Anne 2019 vrouwen:

Download (PDF, 221KB)

Meer over het WK MTB in Mont-Sainte-Anne hier: Team Relay

Foto’s UCI Mountainbike / Michal Cerveny