Covid-19: Nove Mesto zoekt nieuwe datum, Fort William gaat niet door

Sport
24 March 2020 — Jan Geys

Het nieuws dat de wereldbekermanches van Maribor en Losinj geannuleerd zijn, is amper koud of daar vallen de volgende wedstrijden al ten prooi aan het coronavirus. Ook de wereldbeker crosscountry in Nove Mesto en de wereldbeker downhill in Fort William gaan niet door.

Krijgen we dit jaar nog een wereldbeker MTB? Die vraag mogen we ons stilaan beginnen te stellen, want is er wel plaats op de kalender om alle wedstrijden die dit seizoen toch nog hopen op een alternatieve datum, te organiseren? Al heeft de UCI in tussentijd ook al een oplossing uitgedokterd op welke manier men voorrang zou willen geven aan de verschillende wedstrijden in een nieuwe kalender voor 2020. Meer daarover hier: www.vojomag.nl/news/geen-world-cup-dh-en-roc-dardenne-in-mei-uci-zoekt-naar-oplossingen.

Enkele dagen geleden luidde het nog dat het Tsjechische Nove Mesto zichzelf tot 20 april zou geven om te beslissen of het wereldbekercircus er eind mei zou neerstrijken, maar kijk, vandaag krijgen we het nieuws dat men op zoek gaat naar een andere datum later dit jaar. Na de wereldbeker downhill (die eerder al Lousa, Maribor en Losinj zag verdwijnen), wordt nu dus ook de wereldbeker crosscountry getroffen door de coronapandemie. We zijn nu benieuwd of de wereldkampioenschappen crosscountry in Albstadt wel zullen doorgaan zoals gepland? Deze zouden in normale omstandigheden eind juni plaatsvinden, maar in het huidige klimaat betekent dat dat de renners enkel de week voordien in Vallnord elkaar op wereldbekerniveau zullen bekampen.

Nog meer slecht nieuws komt er uit Schotland. De organisatie van de wereldbeker DH in Fort William heeft immers gevraagd om de wedstrijd (gepland op 6 en 7 juni) dit jaar te schrappen op de kalender. Anders dan Lousã en Maribor, die later dit seizoen op een nieuwe datum hopen, heeft men in Schotland beslist om net zoals in Losinj dit jaar geen World Cup te organiseren. Daarmee verliest de wereldbeker DH één van zijn klassiekers die al sinds 2002 ononderbroken op de kalender prijkte (hetzij voor een wereldbekermanche, hetzij voor de wereldkampioenschappen). Tot hiertoe stonden de getroffen wedstrijden in maart, april of mei gepland en Fort William is de eerste (en waarschijnlijk niet de laatste) wedstrijd van hoog niveau in de maand juni die getroffen wordt.

De officiële mededeling van de UCI