Geen World Cup DH en Roc d’Ardenne in mei, UCI zoekt naar oplossingen

Door Jan Geys -

  • Sport

Geen World Cup DH en Roc d’Ardenne in mei, UCI zoekt naar oplossingen

Zoals te verwachten viel, blijven de annuleringen van wedstrijden binnenstromen. Momenteel heeft de UCI alle internationale wedstrijden tot en met 30 april 2020 geschrapt, maar steeds meer organisatoren die later in het jaar organiseren, anticiperen op nog meer slecht nieuws. Tegelijkertijd heeft de UCI ook een noodplan aangekondigd met als belangrijkste punt de volgorde waarin er prioriteit zal worden gegeven aan wedstrijden om later dit jaar (hopelijk) toch nog iets van het seizoen 2020 te redden.

De openingsmanche van de wereldbeker downhill in het Portugese Lousa werd al eerder geannuleerd en ook de twee volgende manches, in het Sloveense Maribor en Kroatische Losinj, zullen niet doorgaan op de geplande datum begin mei. Doordat de corona-epidemie almaar harder om zich heen grijpt, lijkt mei plots niet meer zo ver weg. Waar Lousa en Maribor nog hopen op een nieuwe datum later dit jaar, heeft de organisatie in Losinj beslist om dit jaar niet meer te organiseren. In de Enduro World Series verhuist de manche van Olargues, gepland voor 16 mei, naar het weekend van 3 en 4 oktober.

De UCI deelde verder mee dat het bij die aanvragen om wedstrijden te verplaatsen zal rekening houden met volgende rangorde: prioriteit wordt gegeven aan de wereldkampioenschappen, dan de wereldbeker, de Europese kampioenschappen (die voorlopig verhuisd zijn naar begin september voor wat betreft de crosscountry) en nationale kampioenschappen en tot slot aan de internationale wedstrijden op de UCI-kalender. Met deze rangorde houdt de UCI er duidelijk rekening mee dat ook de wereldkampioenschappen MTB in Albstadt niet zullen doorgaan op de oorspronkelijke datum eind juni. Het Tsjechische Nove Mesto, waar op 23 en 24 mei de World Cup XC van start moet gaan, zou ten laatste op 20 april een beslissing nemen of de wedstrijd al dan niet doorgaat.

Dichter bij huis zien marathonliefhebbers na het Nederlands kampioenschap in Groesbeek en La Hallonienne nu ook de Roc d’Ardenne (1 tot 3 mei) geschrapt worden. Deze laatste organisatie hoopt wel nog op een datum later dit jaar.

De officiële mededeling van de UCI

DoorJan Geys