Europese kampioenschappen MTB verhuizen naar september!

Door Jan Geys -

  • Sport

Europese kampioenschappen MTB verhuizen naar september!

Nadat heel wat organisatoren, door regeringsmaatregelen in de strijd tegen het coronavirus, de voorbije dagen hun wedstrijden op het laatste nippertje moesten annuleren (World Cup DH in Lousa, Enduro World Series, Cape Epic, …), zijn er steeds meer organisatoren die ‘het zekere’ voor het onzekere nemen. Zo heeft de organisatie achter de Europese kampioenschappen MTB, die normaal voorzien zijn voor de maand mei, beslist om de titelstrijd te verplaatsen naar september.

Oorspronkelijk stond de Europese titelstrijd gepland tussen 14 en 17 mei 2020, maar de website van de organisatie heeft deze datum (voorlopig) aangepast naar 3 tot 6 september, net voor de wereldbekermanches van Val di Sole en Les Gets. Maar wel na de Olympische Spelen (moesten deze doorgaan) en dat betekent dat er door de verhuis van het EK weer een selectiewedstrijd minder op het programma staat. Terwijl we dit schrijven, krijgen we het bericht van de UCI dat de kwalificatieperiode voor de Olympische Spelen MTB retroactief werd beëindigd op 3 maart 2020. Verder werd ook beslist om de UCI-klassementen te bevriezen (minstens tot en met 3 april 2020), zodat niemand voordeel zou kunnen halen uit de situatie. Ook de 3 Nations Cup in Beringen (gepland voor 5 april 2020) heeft ondertussen al het bericht de wereld ingestuurd dat de wedstrijden geannuleerd worden.

Laat ons alvast hopen dat we tegen september inderdaad het ergste achter ons hebben, maar met reeds een drukke kalender zouden de weekends aan het einde van het seizoen 2020 weleens overvol kunnen zitten met wedstrijden die alsnog willen organiseren. Met als gevolg belangenconflicten (EK MTB en HC-wedstrijd van Basel-Muttenz in hetzelfde weekend) of te veel wedstrijden met te weinig deelnemers. Misschien wordt een jaartje overslaan nog wel een betere optie …

DoorJan Geys