Dan toch geen MTB voor Mathieu van der Poel op de Olympische Spelen in Parijs

Door Jan Geys -

  • Sport

Dan toch geen MTB voor Mathieu van der Poel op de Olympische Spelen in Parijs

Ondanks de aankondiging van zijn voornemen om deel te nemen aan de MTB-wedstrijd op de Olympische Spelen van 2024, heeft Mathieu van der Poel zojuist het bericht de wereld ingestuurd dat hij niet zal deelnemen aan de mountainbikewedstrijd om zich te concentreren op het wegevenement en de Tour de France.

Na een succesvolle voorjaarscampagne op de weg (winnaar van Parijs-Roubaix en de Ronde van Vlaanderen, 2de in Gent-Wevelgem en 3de in Luik-Bastenaken-Luik) liet Mathieu van der Poel na Luik al doorschemeren dat hij waarschijnlijk voor de wegrit zou kiezen op de Olympische Spelen ten koste van de MTB-wedstrijd.

De wereldkampioen op de weg heeft de knoop nu definitief doorgehakt en stuurde via de sociale media van zijn team Alpecin-Deceuninck het bericht de wereld in dat hij de MTB-wedstrijd zal overslaan om zich te concentreren op de weg, en meer bepaald op de Spelen en de Tour de France.

Hier is het bericht in kwestie:

“Met Parijs 2024 was het maken van het zomerprogramma een lastige opgave voor onze wereldkampioen Mathieu van der Poel. Na een zorgvuldige overweging werd het besluit genomen. Geen mountainbiken, maar wel de combinatie Tour de France – olympische wegwedstrijd.

Het is de meest logische keuze om mij zonder tijdsdruk op mijn doelen te kunnen voorbereiden. De combinatie met de mountainbike was te lastig. Maar wie weet, misschien kan ik me in Los Angeles 2028 concentreren op het mountainbiken.

Mijn ambitie voor de Tour de France? Ik hoop net als vorig jaar mijn teamgenoot Jasper Philipsen te helpen in zijn zoektocht naar ritzeges en een mogelijke groene trui. En het doel is ook om dit jaar zelf een etappe te winnen.”

Door de afwezigheid van Mathieu van der Poel worden de selectiekaarten uiteraard herverdeeld. Nederland verzekerde zich via U23-renner Tom Schellekens van een plaats op de Spelen, zoals uitgelegd in dit artikel: Olympische Spelen Parijs 2024: de stand van zaken voor de kwalificaties. Schellekens maakte dit seizoen echter de overstap naar de weg en de vraag is dan ook of een deelname aan de Olympische Spelen hem van gedachten kunnen doen veranderen om terug te keren naar de MTB?

De eerste Nederlander in de UCI-ranking is Rens Teunissen van Manen, die ook nog steeds een U23-renner is!

Theoretisch gezien is Rens Teunissen van Manen de eerste Nederlander op de UCI-ranking, op plaats 117 … twee plaatsen voor Tom Schellekens. Ook hij is nog steeds een U23-renner die dit seizoen als 12de eindigde in de openingsmanche van de World Cup XCO bij de beloften in Mairiporã. En wat met Milan Vader (lees: Interview | Milan Vader: ”Het plan heeft even on-hold gestaan, maar is niet veranderd!”), al lijkt ook hij zich dit seizoen uitsluitend op de weg te richten?

De laatste hypothese zou zijn dat Nederland zijn plaats weigert en niemand stuurt … wat tot gevolg zou hebben dat deze plaats wordt herverdeeld naar een ander land. Aan jou om te pronostikeren wat het gaat worden!

DoorJan Geys