De Duitse Helen Grobert testte positief op testosteron!

Sport
9 April 2020 — Jan Geys

Het Duitse antidopingagentschap (NADA) komt eindelijk met een verklaring over Helen Grobert. De ondertussen 27-jarige Duitse, ex-ploegmate van onder meer Henrique Avancini en Manuel Fumic bij Cannondale Factory Racing, werd betrapt op testosteron en moet vier jaar aan de kant.

De schorsing is een gevolg van een positieve dopingtest die op 15 november 2017 werd afgenomen, waarna er testosteron werd gevonden in het urinestaal. Testosteron behoort toe tot de anabole steroïden (categorie S1) en versterkt de spiergroei. Het staat om die reden op de lijst van verboden producten van het WADA en dit zowel in als buiten competitie.

De strafmaat van vier jaar die uitgesproken werd door het NADA, geldt volgens de regelgeving met terugwerkende kracht en gaat in op 24/03/2018, de dag nadat ze haar laatste wedstrijd had gereden. De schorsing duurt nog tot 23/03/2022. Alle resultaten van Helen Grobert tussen 15/11/2017 en 24/03/2018 worden ook geschrapt, maar de Duitse kan nog wel beroep aantekenen tegen al deze beslissingen.

Berichtgeving over een dopingaffaire is steeds een delicate kwestie, maar toch komt de mededeling van het NADA rijkelijk laat. Grobert heeft ondertussen reeds de helft van haar straf achter de rug. Volgens onze collega’s van acrossthecountry.net loopt er bij de rechtbank al een tijdje een dopingzaak van een 26-jarige Duitse mountainbike(ste)r waarbij het parket van Freiburg, naast testosteron, ook spreekt van de sinds 2011 verboden ozontherapie (praktijk waarbij bloed wordt afgenomen, vervolgens verrijkt wordt met een mengsel van ozon en zuurstof en tot slot opnieuw wordt geïnjecteerd). De overeenkomst tussen de twee gevallen is verontrustend en het zou ons niet verbazen moest het hier om hetzelfde geval gaan. Als dit zo is, verklaart het meteen de complexiteit van de zaak en waarom het NADA deze positieve controle nu pas officieel bekendmaakt.

De schorsing maakt een einde aan een lange periode van twijfel en insinuaties nadat Helen Grobert begin 2018 onverwachts van het toneel verdween, en dat enkele weken nadat ze haar beste resultaat ooit had laten optekenen in de wereldbeker. In Stellenbosch werd ze toen vierde achter Annika Langvad, Pauline Ferrand-Prévot en Anne Tauber. Op dat moment werd ze beschouwd als een van de grootste Duitse talenten. In juni 2018 stuurde ze via haar sociale media het bericht de wereld in dat ze om gezondheidsredenen voor onbepaalde tijd afscheid nam van de MTB-sport. Het lijkt er op dat ze toen al op de hoogte werd gebracht van haar positieve plas en dat ze daarop beslist heeft om zich terug te trekken uit de competitie.

Hierbij de mededeling van het NADA:

“In an arbitral decision dated March 31, 2020, the German Sports Arbitration Court decided to suspend the internationally competing mountainbiker Helen Grobert for 4 years for an anti-doping rule violation according to Article 2.1 of the German Cycling Federation Anti-Doping Code due to the presence of the prohibited substance testosterone in the urine sample from November 15, 2017. The arbitration panel thus followed NADA’s request for the sanction. The period of the ban began on March 24, 2018 and ends on March 23, 2022, taking into account the temporary suspension. All competition results with the resulting consequences in the period from November 15, 2017 to March 24, 2018 will be cancelled. The decision is not yet in force.

As soon as the decision is in force it can be found in the NADAjus data base on NADA’s homepage.”

Meer info: nada.de