De UCI lanceert een wereldbeker e-bike!

Sport
18 February 2020 — Jan Geys

De UCI heeft zopas aangekondigd dat het dit jaar ook een wereldbeker crosscountry voor e-mountainbikes zal organiseren, en dat in samenwerking met de World E-Bike Series (WES) die vorig jaar werd opgericht.

De UCI organiseerde in 2019 reeds een wereldkampioenschap voor e-bikes, met een bronzen medaille voor Anneke Beerten. Nu kondigt de UCI de geboorte aan van de eerste E-Mountain Bike World Cup! Deze serie ontstaat niet uit het niets, want de World E-Bike Series (WES) vond in 2019 voor het eerst plaats en droeg toen ook al het label van de UCI. Nu wordt deze serie een officiële wereldbeker.

Vorig jaar wisten twee Nederlandse renners te schitteren in de WES, eliminator-specialist Jeroen van Eck won toen de laatste manche in Barcelona voor Kjell van den Boogert. Van Eck liet onze redactie al weten dat hij in 2020 niet enkel aan de World Cup Eliminator (XCE) zal deelnemen, maar ook aan de E-Mountain Bike World Cup. Omdat in beide series de eerste manche op dezelfde dag valt, laat Van Eck wel de eerste manche van de nieuwe E-Mountain Bike World Cup in Monaco aan zich voorbijgaan ten voordele van de World Cup Eliminator in Dubai.

De E-Mountain Bike World Cup telt in 2020 vijf manches in Monaco, Zwitserland, Italië en Spanje. De locatie van de vijfde manche moet nog bevestigd worden.

Kalender E-Mountain Bike World Cup 2020:

6-7 maart: Monaco
17-18 april: Ascona-Locarno (Zwitserland)
5-6 juni: Bologna (Italië)
11-12 september: TBC
2-3 oktober: Barcelona (Spanje)