De World Cup XC Marathon verandert drastisch

Door Jan Geys -

  • Sport

De World Cup XC Marathon verandert drastisch

Net na de wereldkampioenschappen MTB publiceerde de UCI een vernieuwde World Cup XC Marathon, een bericht dat enigszins onopgemerkt voorbijging. Nochtans verandert er heel wat, zo gaat de kalender van de UCI MTB Marathon Series in 2021 van 34 naar slechts 8 wedstrijden!

Photo by Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS

De wedstrijden uit de nieuwe World Cup krijgen ook een eigen niveau binnen de UCI-hiërarchie. Waar alle races met het label UCI MTB Marathon Series dit jaar werden beschouwd als klasse 3-evenementen (het 7de niveau bij de UCI) is dat voor de nieuwe UCI Series voortaan niveau 3. Dit betekent dat er meer UCI-punten te rapen vallen voor de deelnemers en een betere erkenning van de discipline, ook al blijven de World Cup XCO en DH de koningsnummers binnen de UCI.

In 2021 heeft de kalender een sterke Europese invloed, want maar liefst 6 van de 8 wedstrijden vinden plaats op het Oude Continent. Verder valt het op dat er ook twee MTB-meerdaagsen deel uitmaken van de kalender:

  • 21-28 maart: Absa Cape Epic (Zuid-Afrika)
  • 20-25 april: Andalucía Bike Race (Spanje)
  • 2 mei: Bike Marathon Jelenia Góra (Polen)
  • 12 juni: Hero Südtirol Dolomites (Italië)
  • 31 juli – 1 augustus: Sakarya (Turkije)
  • 21 augustus: Grand Raid BCVS (Zwitserland)
  • 12 september: La Forestière (Frankrijk)
  • 8 oktober: Roc d’Azur (Frankrijk)

Met uitzondering van de Turkse manche (waar dit jaar de wereldkampioenschappen werden gereden) bestaat de kalender dus vooral uit ‘klassiekers’ met een lange staat van dienst.

Photo by Nina Zimolong/Cape Epic/SPORTZPICS

Daarnaast kondigde de UCI ook de creatie aan van een nieuw UCI Mountain Bike Marathon Team-statuut. Net zoals dat bij crosscountry het geval is, moeten ook deze teams uit 3 tot 10 renners bestaan.

Photo by Nick Muzik/Cape Epic/SPORTZPICS

Een laatste symbolische, maar niettemin belangrijke, nieuwigheid is dat MTB Stage Races voortaan onder het XCM-label vallen en niet langer onder dat van XCO. Dit betekent dat de respectievelijke nationale, continentale en wereldkampioenen uit de discipline vanaf 2021 hun kampioenstrui moeten dragen in wedstrijden als de Cape Epic, daar waar dit recht tot nu toe naar de XCO-kampioenen ging. Een niet erg logische situatie waar de UCI nu gelukkig een einde aan maakt.

Photo by Sam Clark/Cape Epic/SPORTZPICS

Met deze drastische veranderingen laat de UCI duidelijk zien dat het menens is om de XCM nieuw leven in te blazen, een discipline die volgens velen beschouwd wordt als de wortels van het mountainbiken, maar die op het hoogste niveau niet de aandacht kreeg die ze verdiende. Of deze veranderingen voldoende zullen zijn om de interesse bij het publiek, de merken en de media op te krikken, zal de toekomst moeten uitwijzen.

Het volledige persbericht

Het aangepaste UCI-reglement voor 2021

DoorJan Geys