Down Under boven in World Cup XCC Albstadt!

Door Jan Geys -

  • Sport

Down Under boven in World Cup XCC Albstadt!

Met de Australische Rebecca McConnell bij de vrouwen en de Nieuw-Zeelander Samuel Gaze bij de mannen, was het Down Under boven in de World Cup Shorttrack in Albstadt. Voor McConnell was het een nieuwe zege na de opener in Brazilië, voor Gaze een zoete comeback na jaren van ellende.

Het XCC-circuit van Albstadt wordt onder andere gekenmerkt door een zeer lange rechte start/finishlijn waar de wind altijd in het nadeel blaast, maar ook door een snel profiel. Het is daarom belangrijk om op het juiste moment je troeven uit te spelen. En daarnaast is het weer hier naar ondertussen ‘goede’ gewoonte niet altijd even fameus. Het heeft dus stevig geregend de voorbije dagen en ook de rest van het weekend wordt er nog regen verwacht. Gelukkig regende het niet wanneer de wedstrijden van start gingen, al was het parcours nog niet helemaal opgedroogd en waren veel passages nog bedekt met een verraderlijk vettig laagje.

De comeback van Samuel Gaze

Alsof de migraine-aanvallen waar Sam Gaze gevoelig voor is nog niet voldoende waren, begon de miserie van de Nieuw-Zeelander pas echt tijdens de Cape Epic 2019. In het land waar hij een jaar eerder in Stellenbosch zijn grootste triomf boekte in de World Cup XCO, ging het toen in de eerste rit al mis voor de Nieuw-Zeelander. Een zware val noopte hem een dag later om de remmen dicht te knijpen en wat volgde was een lang herstel met veel downs en weinig ups.

Gelukkig voor Gaze was er één team dat in hem bleef geloven ondanks de knieblessure en dat was Alpecin-Fenix, het team van Mathieu van der Poel. En hoe kan je je team beter bedanken dan na drie opeenvolgende zeges van diezelfde Van der Poel de zege in Albstadt in het team te houden! Kopman MVDP kijkt ondertussen vanuit Hongarije – waar de Giro vandaag van start ging – in het roze goedkeurend toe.

De comeback van Gaze – nog altijd maar 26 – maakt het rijtje kanshebbers voor de crosscountry alleen maar groter, wat goed is voor de spanning. Gaze zelf liet meteen verstaan dat het nog niet voorbij is en dat er toch nog wat werk wacht voor zijn grote doel in … augustus. En dat kan dus enkel maar het WK zijn, men weze gewaarschuwd!

Nino Schurter kijkt nog niet zover vooruit, voor hem telt nu zondag. In de sprint hield hij net te vroeg de benen stil zodat de Fransman Jordan Sarrou hem op de meet nog de tweede plaats kwam afsnoepen, maar zondag wordt een andere race aldus de ervaren Zwitser: “Het was vandaag een zeer tactische wedstrijd, door de kopwind wilde niemand te vroeg zijn kaarten op tafel leggen. Daardoor valt er weinig te zeggen over het niveau van de tegenstand, want zondag krijgen we een heel andere wedstrijd, eentje voor de klimmers.”

De Duitser Luca Schwarzbauer durfde het als een van de weinigen wel al vroeg in de wedstrijd aan om op kop te rijden, maar zag zich in eigen land net niet beloond voor die inspanningen. Met een vierde plaats viel hij net naast het podium, al zullen bij de bookmakers weinigen op voorhand op die prestatie gerekend hebben. Henrique Avancini maakte de top vijf compleet. De Brit Tom Pidcock eindigde in zijn eerste MTB-wedstrijd sinds zijn olympische titel als achtste.

Van Belgische zijde reed Pierre de Froidmont zich in de kijker door de beste start te nemen. Jammer genoeg zakte hij na halfweg wat weg en eindigde hij uiteindelijk slechts als 27ste, een plaatsje hoger dan Jens Schuermans.

Uitslag World Cup XCC Albstadt 2022 mannen:

1- Samuel Gaze (NZL, Alpecin – Fenix), 21:29

2- Jordan Sarrou (FRA, Specialized Factory Racing), + 0:00

3- Nino Schurter (SUI, Scott-Sram MTB Racing Team), + 0:00

4- Luca Schwarzbauer (GER, Canyon CLLCTV), + 0:01

5- Henrique Avancini (BRA, Cannondale Factory Racing), + 0:02

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/albs_xcc_me_results.pdf”]

De roze wolk van Rebecca McConnell

In Brazilië kwamen de emoties (en woorden) er allemaal spontaan uit toen Bec McConnell na al die jaren eindelijk haar eerste World Cup XCO wist te winnen, in Albstadt wist de Australische haar mond beter te bedwingen. Dit keer sprak haar grote lach echter ook boekdelen over de grote roze wolk waarop ze momenteel leeft.

De laatste rechte lijn naar de finish in Albstadt is kort, maar toch was de Française Pauline Ferrand-Prévot ervan overtuigd dat ze nog tijdig uit het wiel van McConnell zou kunnen komen. Dat plannetje lukte echter niet en het ontlokte haar aan de finish naar de Australische toe dan ook de reactie “Waar heb jij die sprintbenen gevonden?”

Achter hen was de derde plaats voor de Zweedse Jenny Rissveds, die na een winter vol ziekte en twijfel – de Zweedse is er gevoelig aan – net op tijd het plezier heeft teruggevonden in een road stage race in Tsjechië afgelopen week. We zijn benieuwd of ze de lijn de komende week kan doortrekken? De Zwitserse Alessandra Keller en haar landgenote Jolanda Neff werden respectievelijk vierde en vijfde.

Anne Terpstra hield de eerste rondes de schijn hoog dat ze het tempo vooraan makkelijk zou kunnen bijbenen, maar in een snel slot moest ze toch een gaatje laten om uiteindelijk als zevende over de finish te rijden. Anne Tauber sluit de top tien netjes af, waar Lotte Koopmans (30ste), Sophie von Berswordt (31ste) en Emeline Detilleux (38ste) het met verre ereplaatsen moeten stellen. Githa Michiels gaf ziek forfait voor dit weekend in Albstadt.

Uitslag World Cup XCC Albstadt 2022 vrouwen:

1- Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker Genuins),18:56

2- Pauline Ferrand-Prévot (FRA, BMC MTB Racing), + 0:00

3- Jenny Rissveds (SWE, Team 31 Ibis Cycles), + 0:02

4- Alessandra Keller (SUI, Thömus Maxon), + 0:02

5- Jolanda Neff (SUI, Trek Factory Racing), + 0:03

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/albs_xcc_we_results_y.pdf”]

Alan Hatherly en PFP behouden het wit

Zowel bij de vrouwen als de mannen konden de winnaars van de openingsmanche van de World Cup XCC in Albstadt hun leiderstrui behouden. De Zuid-Afrikaan Alan Hatherly had voldoende aan een negende plaats, Pauline Ferrand-Prévot deed een heel wat betere zaak met haar tweede plaats. Zij telt nu een voorsprong van 50 punten op Rebecca McConnell terwijl deze laatste door haar zege weer enkele puntjes uitloopt in de tussenstand van de World Cup XCO. Schurter is nog steeds de leider in de World Cup XCO bij de mannen.

Tussenstand World Cup XCC 2022 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/albs_xcc_me_standings.pdf”]

Tussenstand World Cup XCC 2022 vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/05/albs_xcc_we_standings.pdf”]

Meer over de wereldbeker XCC en XCO hier https://www.vojomag.nl/?s=world+cup

DoorJan Geys