Best of | World Cup MTB Petrópolis: Obrigado Brasil!

Door Jan Geys -

  • Sport

Best of | World Cup MTB Petrópolis: Obrigado Brasil!

Bem vindo ao Brasil! 17 jaar nadat de wereldbeker MTB een laatste keer te gast was in het grootste land van Zuid-Amerika, maakte de serie er afgelopen weekend opnieuw zijn opwachting voor de openingswedstrijd van het seizoen 2022. Dat het zo lang geduurd heeft om naar dit deel van de wereld terug te keren is zonde, want Brazilianen hoef je niet meer te leren hoe ze sfeer moeten maken. Dat local matador Henrique Avancini na afloop niet met de bloemen stond te zwaaien, kon de pret niet drukken.

Petrópolis, Brazilië. Een toeristenstad met bijna 300.000 inwoners en 70 kilometer landinwaarts van Rio de Janeiro gelegen.Een stad die zich uitstrekt over meer dan 30 kilometer en eind februari nog deels verwoest werd door een verschrikkelijk onweer en dodelijke overstromingen (met meer dan 200 slachtoffers).

Maar het is ook de stad waar Henrique Avancini is opgegroeid. Het verhaal van de plaatselijke superster is ondertussen wel gekend. Papa Avancini runde in Petrópolis een fietsshop en liet zoonlief zich naar hartenlust uitleven op de mountainbike. Van zodra er een beetje geld was, kreeg de jonge Henrique de kans om enkele wedstrijden te rijden in Europa, waar hij al snel werd opgemerkt door grote fabrieksteams. Afgelopen weekend verwezenlijkten ze samen misschien wel hun grootste prestatie: de World Cup MTB naar Petrópolis brengen.

Het circuit, dat werd aangelegd door de vader van Henrique Avancini, strekt zich uit over 4,5 kilometer en gaat dwars door de jungle. Het spectaculaire rondje is goed voor 261 hoogtemeters met al meteen een grote rock garden (behalve in de openingsronde), enkele wortelpassages en veel snelle afdalingen vermengd met passages over enorme rotsen en grote jumps.

Om het geheel nog wat spannender te maken, werden er aan het eind van de dag steeds regen- of zelfs onweersbuien voorspeld – in Brazilië begint de herfst – die op deze kleigrond snel kunnen uitmonden in een bloedbad.Gelukkig bleven de races uiteindelijk gespaard en moesten de renners enkel wat plassen ontwijken. De temperatuur en vooral de vochtigheid speelden wel een rol. Het was rond de 25°C in Petrópolis, maar het voelde nog een paar graden warmer aan. Voor (voornamelijk Europese of Noord-Amerikaanse) atleten die uit een lange winter komen, was dat een schok voor het lichaam.

Tot slot vond deze openingsrace een maand eerder plaats dan vorig jaar.Een maand is veel in een voorbereidingsperiode en met het duo Albstadt/Nove Mesto dat in mei gepland staat, was het te verwachten dat nog niet alle renners op hun best zouden zijn. En dan zijn er nog de renners die hebben deelgenomen aan de Cape Epic in Zuid-Afrika. Voor hen mogen de weersomstandigheden dan wel een voordeel zijn, maar of ze voldoende hersteld zijn is een ander paar mouwen.

Vrouwen: eindelijk raak voor McConnell!

Voor de start was er echter al slecht nieuws. Evie Richards (die vrijdag nog derde werd in de shorttrack) lag ziek in bed en hetzelfde lot was ook Jolanda Neff beschoren, althans dat dachten we, want volgens sommige bronnen ter plaatse zou de echte reden voor haar afwezigheid op zondag anders luiden. Ze was vrijdag voor de shorttrack inderdaad ziek en in tussentijd zou haar team ontdekt hebben dat haar frame stuk was. Op dat moment was het voor hen onmogelijk om nog tijdig een nieuw frame te verzenden en te monteren voor de XCO …

Zodus keken we bij de vrouwen vooral uit naar rijzende sterren als Loana Lecomte en Laura Stigger. Of naar wat de amper 20-jarige Mona Mitterwallner in haar eerste World Cup bij de elites zou presteren. En gevestigde namen als Pauline Ferrand-Prévot (vrijdag nog goed voor winst in de XCC), Kate Courtney en Anne Terpstra waren ook heus niet van plan de fakkel al te makkelijk over te geven.

De wedstrijd dan. Na een lauwe eerste wedstrijdhelft – daar zat het verstikkende tempo van Loana Lecomte voor iets tussen – barstte bij de vrouwen het Braziliaans feestje in een wervelend slot alsnog los.

Met z’n drieën streden ze voor de hoofdvogel: Lecomte, Terpstra en McConnell. Lecomte had als eerste geprobeerd, maar botste halfweg tegen haar eigen kunnen aan. Terpstra was de volgende om het te proberen. De Nederlandse leek op weg naar haar tweede wereldbekersucces, maar de Australische Rebecca McConnell bleek in de slotronde toch net iets beter bestand tegen de broeierige omstandigheden.

What the f.ck just happened? – Rebecca McConnell

Rebecca McConnell zorgde aan de finish alvast voor het post-race interview van het jaar! In de camera gooide ze er spontaan “What the f.ck just happened uit.” Censuur in de MTB-wereld, het moet een unicum zijn. Maar we begrijpen haar enthousiasme volkomen. Tien jaar heeft ze toegewerkt naar haar eerste wereldbekerzege bij de elites, nadat ze in 2013 eindwinnares was geworden bij de U23.

Het is ook een historisch moment voor Australië, want het gaat om de eerste wereldbekerzege in de crosscountry sinds … Dan McConnell, de echtgenoot van Rebecca, in Albstadt in 2013. Bij de vrouwen moeten we zelfs meer dan twintig jaar terug in de tijd. De laatste Australische die een World Cup wist te winnen was Mary Grigson in Durango, in 2001!

Anne Terpstra werd tweede en was daar na afloop best blij mee: “Het is een verrassing dat ik hier tweede word omdat ik pas later op het seizoen in topvorm wilde zijn. Ik ben misschien iets te vroeg in de aanval gegaan, maar ik voelde me goed.” Hetzelfde geluid hoorden we bij Loana Lecomte, die twee maanden na haar sleutelbeenbreuk zeer blij was met de derde plaats.

Verder onthouden we van deze wedstrijd dat Oostenrijk met Laura Stigger en Mona Mitterwallner gebeiteld zit voor de toekomst. Beide rensters zijn eigenlijk nog jong genoeg om bij de U23 te starten, maar eindigden hier wel knap op het podium. Stigger werd vierde, Mitterwallner vijfde.

De rest van de top tien dan. De Deense Caroline Bohé werd 6de, Linda Indergand 7de, Alessandra Keller 8ste, Kate Courtney 9de en Anne Tauber 10de. De Oekraïense Yana Belomoina, voor wie het niet gemakkelijk moet zijn om zich rustig voor te bereiden op de World Cups, wetende wat er tegelijkertijd in haar land gebeurt, werd 11de. Lotte Koopmans eindigde als 16de, Sophie von Berswordt als 22ste en Emeline Detilleux als 36ste. Pauline Ferrand-Prévot gaf in de tweede ronde ziek op.

Mannen: Schurter nog wat meer in de geschiedenis

Bij de mannen sprintte Nino Schurter zichzelf nog wat meer de geschiedenis in – voor zover dat nog moest – door in Petrópolis het record van zijn gewezen rivaal Julien Absalon te evenaren. Beiden tellen nu 33 wereldbekerzeges. Met dat verschil dat Schurter nog niet zinnens is om te stoppen, want onlangs verlengde hij zijn contract nog tot en met 2024!

En dat dat record echt veel voor de Zwitser betekent, bewezen de beelden na de finish. Nooit eerder zagen we de man die zichzelf altijd onder controle heeft en zeer professioneel blijft in alle omstandigheden, na de race in tranen uitbarsten en niet in staat om de eerste vraag die hem werd gesteld te beantwoorden.

Het is niet makkelijk om een World Cup te winnen wanneer je in hetzelfde jaar geboren bent als Nino Schurter, maar heeft Maxime Marotte ooit dichter bij een wereldbekersucces geweest dan afgelopen weekend in Petrópolis? En hoe had de uitslag eruitgezien als hij de sprint in het wiel van Schurter had afgewacht?

“Ik moet blij zijn omdat ik al heel lang niet meer op dit podium heb gestaan, maar eerlijk gezegd heb ik het moeilijk om deze nederlaag te accepteren omdat ik nog steeds op jacht ben naar die overwinning”, aldus Maxime Marotte.

Vlad Dascalu redde de meubelen van het door ziekte fel geplaagde Trek Factory Racing Team (zie het hoofdstuk van de vrouwen). De jonge Roemeen werd knap derde nadat hij door een kettingbreuk in de shorttrack met nummer 29 van start moest gaan. Het zou ons niet verbazen als hij voor het einde van het jaar een wereldbeker wint.

De top drie is gekend en dus restten er nog twee podiumplaatsen. Ook hier ging de strijd tussen een drietal. Jammer genoeg was het Pierre de Froidmont die als eerste kraakte, waardoor Sebastian Fini en Filippo Colombo respectievelijk naar de vierde en vijfde plaats konden rijden. Voor de Deen is dit zijn eerste podium in de World Cup, voor Colombo een welgekomen geschenk na zijn bekkenbreuk vorig jaar.

Pierre de Froidmont had iedereen al verbaasd met zijn 14de plaats in de XCC, maar zijn 6de plaats in de XCO was bijna een podium waard. En zeggen dat hij tot hiertoe meestal rond de 30ste plaats eindigde.

Dit resultaat bevestigt dat zijn keuze om deze winter de familiestructuur van BH-Wallonie na 6 jaar in te ruilen voor dat van KMC-Orbea de juiste was, en vooral dat deze keuze op het beste moment is gemaakt. Belgisch kampioen Jens Schuermans werd 34ste.

Henrique Avancini reed zich voor eigen publiek te pletter maar meer dan een 13de plaats zat er voor hem niet in.

Als de uitbundige atmosfeer van het afgelopen weekend een voorbode mag zijn voor de rest van het seizoen, dan wordt de World Cup MTB 2022 een grand cru! Drie dagen lang werden de renners door duizenden fans – men had het over 35000 toeschouwers voor de wedstrijden van zondag – luidkeels aangemoedigd. Obrigado Brasil!

Onze andere artikels van de World Cup MTB in Petrópolis:

World Cup XCC Petrópolis: Avancini ziet in eigen huis ploegmaat Hatherly zegevieren

World Cup XCO Petrópolis: McConnell klopt Terpstra in wervelend slot!

World Cup XCO Petrópolis: Schurter evenaart het record van Absalon!

World Cup XCO Petrópolis: Burquier en Vidaurre zegevieren bij de U23

Afspraak in het weekend van 6 tot 8 mei voor de tweede manche van de wereldbeker XCO in het Duitse Albstadt!

DoorJan Geys