World Cup XCO Petrópolis: McConnell klopt Terpstra in wervelend slot!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO Petrópolis: McConnell klopt Terpstra in wervelend slot!

Wat na één ronde op weg leek naar een slaapwekkende vertoning – en dat in het bruisende Brazilië – sloeg in een wervelend slot om naar een klapper van formaat. Het feestelijk randje werd Anne Terpstra in Petrópolis net niet gegund, maar niemand die de Australische Rebecca McConnell de zege in de eerste World Cup XCO van 2022 zal misgunnen.

De wedstrijd was amper gestart – aan de startboog waren enkele tegenstrevers nog hun fietsen aan het ontwarren na een vroege val – of Loana Lecomte greep iedereen met een verschroeiende demarrage al bij de keel. Kregen we een herhaling van 2021 waarin de Française vooral in de eerste jaarhelft steevast met haar geduchte wapen uitpakte en dat ook telkens met succes kon afmaken?

Enkel Rebecca McConnell was in staat om even de schijn op te houden dat ze een tiental seconden verderop het ritme van de Française kon evenaren. De seconden tikten echter steeds langer weg en halfweg bedroeg de voorsprong van Lecomte bijna een halve minuut op de Australische. Maar het zou de tot dan ‘onzichtbare’ nummer drie van de wedstrijd zijn, die de sleutels van de wedstrijd in handen zou nemen.

Eerst ging Lecomte aan het begin van de vierde ronde (van de in totaal zes) op de rock garden zelf nog in de fout, maar dan begon de show van Anne Terpstra. De Nederlandse dichtte eerst het gaatje met McConnell, keek niet om en trok in één ruk naar voren om ook Lecomte bij het nekvel te grijpen, al die tijd de Australische in haar schaduw duldend.

Terpstra rook in de voorlaatste ronde als technisch de betere haar kans en opnieuw in de rock garden wist ze de anderen snel tien seconden achterstand aan te smeren. Maar het was wel een teken aan de wand dat die voorsprong bij het ingaan van de laatste ronde nog steeds status quo was en in een wervelend slot bleek de Australische toch net beter bestand tegen het tropische klimaat in het Braziliaanse regenwoud dan de Ghost-renster uit een koud kikkerlandje.

Niemand die de 30-jarige Australische de zege echter misgunt, want na tal van podiumplaatsen – vorig jaar werd McConnell maar liefst drie keer tweede in een World Cup – heeft ‘Bec’ eindelijk die felbegeerde zege beet. Een laatbloeier dus, want in 2013 won ze wel reeds de World Cup XCO overall bij de U23. Nu mag ze begin mei als leidster in de tussenstand naar de tweede manche in Albstadt afzakken.

Geen tweede wereldbekersucces voor Terpstra dus die voorlopig enkel Vallnord achter haar naam heeft staan. Loana Lecomte werd mooi derde. Voor plaats vier kregen we een strijd tussen twee landgenotes van elkaar. Daarin bleek de Oostenrijkse Laura Stigger op de slotklim net iets sterker dan de anderhalf jaar jongere Mona Mitterwallner. Wel knap dat Mitterwallner in haar eerste World Cup bij de elites meteen op het podium eindigt.

Met Anne Tauber op rang tien eindigde er nog een Nederlandse in de top tien, Lotte Koopmans bedankte haar nieuwe werkgever CST-Bafang dan weer met een 16de plaats. Sophie von Berswordt eindigde als 22ste en de Belgische Emeline Detilleux als 36ste.

Uitslag World Cup XCO 2022 Petrópolis Elite Vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/04/petr_xco_we_analysis_x.pdf”]

In het algemeen klassement neemt Rebecca McConnell door haar zege en de vierde plaats in de shorttrack het commando over van Pauline Ferrand-Prévot, die er vandaag in de tweede ronde al de brui aangaf. Ze telt 63 punten voorsprong op Anne Terpstra en 75 punten op Laura Stigger.

Tussenstand World Cup XCO 2022 Elite Vrouwen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/04/petr_xco_we_standings.pdf”]

Morgen komen we uiteraard nog in geuren en kleuren terug op dit Braziliaanse openingsweekend!

Update:

Onze andere artikels van de World Cup MTB in Petrópolis:

World Cup XCC Petrópolis: Avancini ziet in eigen huis ploegmaat Hatherly zegevieren

World Cup XCO Petrópolis: Schurter evenaart het record van Absalon!

World Cup XCO Petrópolis: Burquier en Vidaurre zegevieren bij de U23

Best of | World Cup MTB Petrópolis: Obrigado Brasil!

DoorJan Geys