World Cup XCC Petrópolis: Avancini ziet in eigen huis ploegmaat Hatherly zegevieren

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCC Petrópolis: Avancini ziet in eigen huis ploegmaat Hatherly zegevieren

De World Cup XCO 2022 is begonnen! Het is het Braziliaanse Petrópolis, ongeveer 70 kilometer ten noorden van Rio de Janeiro, dat dit jaar de debatten mag openen. En naar goede gewoonte beginnen de festiviteiten met de shorttrack op vrijdagavond. En we waren er meteen getuige van de eerste verrassingen van dit seizoen.

Een wereldbeker in Brazilië, dat was al van 2005 in Balneário Camboriú, in het zuiden van het land, geleden. Mountainbiken is al lang een populaire sport in Brazilië, maar sinds de eerste heldendaden van Henrique Avancini is de populariteit voor de sport, en in het bijzonder voor crosscountry, er vertienvoudigd.Eerlijk gezegd hadden we op een vrijdag nog nooit zoveel toeschouwers langs het circuit gezien als hier in Petrópolis.

Het XCC-parcours ontvouwt zich over een lengte van 1,4 kilometer, telkens goed voor 64 hoogtemeters, in het midden van de jungle op de heuvels van de Serra dos Órgãos. Doe daar de verstikkende atmosfeer nog bij – 25°C gemeten maar het gevoel kan door de vochtigheid oplopen tot 35°C – en je mag je aan een zware wedstrijd verwachten. Zoals wel vaker is het een snel rondje met de bijzonderheid dat de finish net na een afdaling ligt. De klim die eraan voorafgaat is dan ook een cruciaal kantelpunt …

Nieuw in 2022: een eindklassement voor de wereldbeker XCC

En wees maar zeker dat het dit jaar veel kan opleveren!De UCI heeft immers enkele wijzigingen aangebracht in het reglement, want voortaan is er ook een apart wereldbekerklassement voor de XCC. De discipline wint daarom nog steeds aan belang, een seizoen nadat het evenement op de wereldkampioenschappen werd geïntroduceerd. Daartegenover staat dat de punten die tijdens de shorttrack worden toegekend aan het algemeen klassement van de World Cup XCO naar beneden zijn bijgesteld.Van 125 punten voor de winnaar vorig jaar gaan we dit jaar naar 80 punten (65 voor de tweede, 50 voor de derde, …).

Vrouwen

De eerste World Cup is altijd een onbekende voor atleten en toeschouwers, vooral in de shorttrack waarvan er weinig voorbereidingswedstrijden bestaan. Wie is in vorm?Wie heeft er een geslaagde winter achter de rug?Wie zal er een onaangename verrassing beleven?

Bij de vrouwen moeten we de favorieten zoeken tussen de wereldkampioene XCO Evie Richards die zich ook als een vis in het water voelt in XCC, Pauline Ferrand-Prévot die een neus heeft voor de juiste strategie en regerend wereldkampioene XCC Sina Frei, die nog steeds haar eerste overwinning najaagt in de wereldbeker.

Naast hen vinden we verder de Française Loana Lecomte terug die vorig jaar de wereldbeker XCO domineerde, maar in shorttrack enkel de klimwedstrijd van Leogang kon winnen. Ook de onvermoeibare Rebecca McConnell, Linda Indergand, Anne Terpstra en Mona Mitterwallner starten op de eerste rij.Deze laatste maakt na slechts een jaar bij de U23, waarin ze alles won, haar overstap naar de elites.

De grote afwezigen: Jolanda Neff en Jenny Rissveds.

Tot slot zijn er nog de afwezigen. Jolanda Neff won vorig weekend hier in hetzelfde Petrópolis met een voorsprong van meer dan zes minuten (!) op Laura Stigger en Evie Richards, maar werd de voorbije dagen ziek. Ze testte negatief op covid en hoopt er zondag weer bij te zijn. Ook Jenny Rissveds is niet aanwezig, zij gaf geen verklaring over het waarom.

Het is vier uur in de namiddag wanneer in Petrópolis de start wordt gegeven. Loana Lecomte is het beste weg, gevolgd door Linda Indergand. Evie Richards ziet het niet graag gebeuren en de Engelse probeert zich naast Lecomte te hijsen. Daarachter zien we Laura Stigger, Rebecca McConnell, Rocio Garcia, Anne Terpstra, Eva Lechner, … Pauline Ferrand-Prévot had bij de start moeite om in haar pedalen te klikken en hangt momenteel rond positie 15.

In de volgende rondes rijdt telkens wel iemand anders aan de leiding zonder dat er verschillen worden gemaakt. Rebecca McConnell probeert als eerste haar geluk, daarna is het de beurt aan Sina Frei, Pauline Ferrand-Prévot, … De top 5 verandert weinig met Loana Lecomte, Evie Richards en Laura Stigger die een oogje in het zeil houden voor de versnellingen van hun tegenstanders.

Het is wachten tot de vijfde en voorlaatste ronde voor een grote ommekeer. Het is opnieuw Rebecca McConnell die het tempo de hoogte injaagt. Ze wint een duel met Alessandra Keller en de Australische zet haar inspanningen voort en slaat zelfs een klein gaatje op haar concurrentes.

Evie Richards is de eerste die terug komt aansluiten en meteen ook de leiding overneemt. Het lijkt erop dat ze onder hun tweetjes zullen uitmaken wie zich tot winnares mag kronen, maar dat is buiten Pauline Ferrand-Prévot gerekend!De Française dicht het gat, op de voet gevolgd door Laura Stigger.

Aan de voet van de laatste helling zijn de vier nog steeds samen, terwijl Loana Lecomte op de vijfde plaats een klein gaatje moet laten. Mona Mitterwallner volgt weer enkele meters verder op rang zes. Vooraan komt de aanval van Evie Richards, maar het is uiteindelijk Pauline Ferrand-Prévot die als eerste de laatste afdaling naar de finish ingaat.

Richards kan niet mee waardoor Ferrand-Prévot nog relatief gemakkelijk de eerste wereldbekermanche van het seizoen wint. Meer zelfs, op de streep komt de jonge Oostenrijkse Laura Stigger de tweede plaats nog afsnoepen van Evie Richards. Rebecca McConnell (4de) en Loana Lecomte (5de) maken de top vijf compleet. Mona Mitterwallner mag als zesde komende zondag op de eerste rij starten, net zoals Martina Berta (7de) en Alessandra Keller (8ste). Stelden teleur: Sina Frei (11de), Kate Courtney (26ste) en Haley Batten (33ste).

Tussen de 40 deelneemsters telden we maar liefst vier Nederlandse vrouwen, al konden ze nog geen rol van betekenis spelen. Anne Terpstra werd 16de, Sophie von Berswordt 20ste, Lotte Koopmans 22ste en Anne Tauber 34ste. De Belgische Emeline Detilleux eindigde net achter Tauber als 35ste.

Uitslag World Cup XCC Petrópolis 2022 vrouwen:

1- Pauline Ferrand-Prévot (FRA, BMC MTB Racing), 19:55

2- Laura Stigger (AUT, Specialized Factory Racing), + 0:01

3- Evie Richards (GBR, Trek Factory Racing XC), + 0:01

4- Rebecca McConnell (AUS, Primaflor Mondraker Genuins), + 0:07

5- Loana Lecomte (FRA, Canyon CLLCTV, + 0:11)

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/04/petr_xcc_we_results_y.pdf”]

Mannen

Ook bij de mannen is het voor de start koffiedik kijken, al trekt een renner wel alle aandacht naar zich toe. We hebben het natuurlijk over Henrique Avancini, de lieveling van een hele natie die een thuiswedstrijd rijdt – het circuit van Petrópolis is van de hand van zijn vader – en hij is bovendien een specialist in het genre. Afwezig zijn Jordan Sarrou (het hele weekend out na een positieve test op covid), Anton Cooper (ziek, maar voorlopig net als ploegmate Jolanda Neff negatief getest op corona) en Simon Andreassen.

Het eerste feit van de wedstrijd gebeurt reeds in de eerste seconden. Vlad Dascalu breekt zijn ketting na minder dan twee omwentelingen van de pedalen en daarmee zit de shorttrack voor de Roemeen er al op. Dat is balen voor de rijzende ster met het oog op de verschillende eindklassementen.

Het is niet verwonderlijk dat Henrique Avancini meteen de leiding neemt. Hij wordt gevolgd door Ondrej Cink, Alan Hatherly, Nino Schurter, Mathias Flückiger, XCC-wereldkampioen Christopher Blevins, … Cink en Schurter nemen vervolgens om beurten de leiding, voordat Mathias Flückiger zijn tegenstanders in een extreem snelle tweede ronde een eerste keer test.Dit duurt echter niet eeuwig en de hergroepering vindt plaats tussen het einde van de klim en het begin van de derde lus. Net als bij de vrouwen geeft het midden van de wedstrijd aanleiding tot verschillende versnellingen zonder echt beslissend te zijn.

In de zesde en voorlaatste ronde doet Maxime Marotte op kousenvoeten een poging, maar ook hij is er snel aan voor de moeite. Aan het begin van de slotronde is dan ook alles te herdoen! Nino Schurter kan niet langer wachten en trekt nog bij het passeren van de finishlijn ten aanval. Zijn landgenoot Thomas Litscher volgt als zijn schaduw. Maxime Marotte springt op het wiel, net als Henrique Avancini en Alan Hatherly. Wereldkampioen Christopher Blevins zijn we echter definitief kwijt. Net voor de laatste beklimming speelt Avancini het dan toch klaar om de leiding over te nemen van Schurter die ook Maxime Marotte, Alan Hatherly en Thomas Litscher ziet passeren.

Iedereen zit à bloc, maar een ijzersterke Litscher, die afgelopen winter de overstap heeft gemaakt van KMC-Orbea naar Kross, neemt net voor de top nog enkele meters voorsprong. Gewonnen spel voor de Zwitser, denkt iedereen …

De laatste afdaling is immers in een zucht voorbij, maar als achteropkomende renner kan Hatherly profiteren van de snelheid in de slipstream van Litscher om hem in de laatste vijftig meter voorbij te schieten. Tien jaar na de laatste overwinning van wijlen Burry Stander mag Zuid-Afrika dankzij Hatherly eindelijk weer een wereldbekeroverwinning vieren!

Maxime Marotte wordt derde, een van zijn beste resultaten in deze discipline. Voor Henrique Avancini volstond de steun van het thuispubliek niet, hij eindigt net naast het podium als vierde. Het is waarschijnlijk maar een magere troost dat een van zijn teamgenoten vandaag wint. Nino Schurter (5de), Mathias Flückiger (6de), Christopher Blevins (7de) en Ondrej Cink (8ste) maken de eerste startrij voor zondag compleet.

Voor de Lage Landen kwam de prestatie van de dag van Pierre de Froidmont. De Belg dook als 36ste het veld in maar finishte wel als 14de. Jens Schuermans werd 31ste. Er stonden bij de mannen geen Nederlanders aan de start en automatisch gaan onze gedachten uit naar Milan Vader, die tot vorig jaar in dienst reed bij KMC-Orbea maar dit seizoen op de weg aan de slag is bij Jumbo-Visma.Hij kwam vandaag zwaar ten val in de Ronde van het Baskenland en wordt in een kunstmatige coma gehouden door de medische diensten. Zijn toestand zou momenteel gelukkig wel stabiel zijn …

Uitslag World Cup XCC Petrópolis 2022 mannen:

1- Alan Hatherly (RSA, Cannondale Factory Racing), 19:55

2- Thomas Litscher (SUI, Kross Orlen Cycling Team), + 0:01

3- Maxime Marotte (FRA, Santa Cruz FSA MTB Pro Team), + 0:02

4- Henrique Avancini (BRA, Cannondale Fatory Racing), + 0:02

5- Nino Schurter (SUI, Scott-Sram MTB Racing Team), + 0:05

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/04/petr_xcc_me_results.pdf”]

Afspraak zondagavond om 16u20 voor de XCO van de vrouwen en om 19u35 voor de wedstrijd van de mannen.

Update:

Onze andere artikels van de World Cup MTB in Petrópolis:

World Cup XCO Petrópolis: McConnell klopt Terpstra in wervelend slot!

World Cup XCO Petrópolis: Schurter evenaart het record van Absalon!

World Cup XCO Petrópolis: Burquier en Vidaurre zegevieren bij de U23

Best of | World Cup MTB Petrópolis: Obrigado Brasil!

DoorJan Geys