World Cup XCO Petrópolis: Schurter evenaart het record van Absalon!

Door Jan Geys -

  • Sport

World Cup XCO Petrópolis: Schurter evenaart het record van Absalon!

Henrique Avancini had zich op voorhand DE wedstrijd uit zijn carrière ongetwijfeld anders voorgesteld, maar de Braziliaan kon in zijn Petrópolis geen rol van betekenis spelen. De uitzinnige menigte zag in plaats van hun thuisfavoriet diens grote ‘rivaal’ Nino Schurter zijn 33ste World Cup in de wacht slepen. Daarmee evenaart hij het record van Julien Absalon. En dan was er ook nog een schitterende zesde plaats voor Pierre de Froidmont …

De wereldbeker streek dit jaar voor het eerst neer in het Braziliaanse Petrópolis maar wat ons betreft is dit een blijver voor de komende jaren. Van bij de start schoten de decibels met een ruk de hoogte in, al keek publiekslieveling Avancini op dat moment nog liever vanop de tweede rij toe. Het was de Tsjech Ondrej Cink die het (verschroeiende) tempo bepaalde.

Echt begrijpen deden we de tactiek van de Tsjech niet, want zijn rol in deze wedstrijd was al snel uitgespeeld. Cink ontbrak dan ook wanneer er in de derde ronde een elite kopgroep van vijf renners werd gevormd. De winnaar van de shorttrack Alan Hatherly was erbij, Nino Schurter ook. De Roemeen Vlad Dascalu was ook niet bij de pakken blijven zitten nadat hij in de shorttrack bij de start al zijn ketting brak en nestelde zich in het wiel van dit duo. Maxime Marotte en Henrique Avancini sloten de rij.

So far, so good voor de Braziliaan maar het was bij hem dat we het eerst barstjes begonnen te zien. Een metertje hier, een metertje daar, … de gaten die hij telkens moest dichten waren al een teken aan de wand dat het niet zijn grote dag zou worden. Maxime Marotte kon zijn goede benen dan weer niet verstoppen. De Fransman van 35 won nog nooit een wereldbeker maar is duidelijk in supervorm uit de Cape Epic weergekeerd.

In de achtergrond waren ook Sebastian Fini en Pierre de Froidmont goed bezig. Van een positie rond plaats 15, dook het KMC-Orbea duo de top tien binnen. Ze roken echter bloed en gingen voor de scalp van achtereenvolgens Mathias Flückiger, Alan Hatherly, Henrique Avancini en Luca Braidot. Samen met Filippo Colombo vormden ze een nieuw trio achter het drietal vooraan.

Vooraan kreeg Maxime Marotte het moeilijk en leek vooral Vlad Dascalu met de pedalen te spelen. In een beklijvende laatste ronde kon Marotte toch weer aansluiten. Meer zelfs, de Fransman dook als eerste de laatste afdaling naar de finish in. Had hij tijdens de shorttrack echter wat beter opgelet, dan had hij geweten dat de ideale positie voor de eindsprint de tweede positie had geweest. Hij moest dan ook lijdzaam toezien hoe in de laatste meters zijn jongensdroom alsnog aan diggelen werd geslagen door de man die hem al een decennium lang van de zege houdt.

Die man is niemand minder dan negenvoudig wereldkampioen Nino Schurter die in Petrópolis voor de 33ste keer in zijn carrière zegevierde in een World Cup XCO, en daarmee evenaart hij het record van Julien Absalon! Vlad Dascalu moest tevreden zijn met rang drie.

Wanneer drie renners vechten voor twee overgebleven podiumplaatsen, blijft er altijd eentje met lege handen achter. En jammer genoeg voor de Lage Landen was het Pierre de Froidmont die in het Braziliaanse stof moest bijten voor zijn twee kompanen. Toch was zijn onverhoopte zesde plaats meer dan geweldig! Sebastian Fini eindigde als vierde, Filippo Colombo als vijfde.

Met zoveel nieuwe gezichten in de voorste gelederen, zijn er altijd enkelen die ontgoocheld achterblijven. Naast Henrique Avancini, die zelfs de top tien niet haalde en 13de werd, zijn dat Ondrej Cink (10de) en Mathias Flückiger (14de). Jens Schuermans was de tweede Belg in Brazilië, hij werd 34ste. Er stonden geen Nederlanders aan de start.

Uitslag World Cup XCO 2022 Petrópolis Elite Mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/04/petr_xco_me_analysis.pdf”]

Tussenstand World Cup XCO 2022 Elite Mannen:

Nino Schurter telt in de tussenstand om de wereldbeker na zijn prachtige overwinning 38 punten voorsprong op Maxime Marotte. Alan Hatherly staat voorlopig derde, Pierre de Froidmont 8ste.

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2022/04/petr_xco_me_standings.pdf”]

Update:

Onze andere artikels van de World Cup MTB in Petrópolis:

World Cup XCC Petrópolis: Avancini ziet in eigen huis ploegmaat Hatherly zegevieren

World Cup XCO Petrópolis: McConnell klopt Terpstra in wervelend slot!

World Cup XCO Petrópolis: Burquier en Vidaurre zegevieren bij de U23

Best of | World Cup MTB Petrópolis: Obrigado Brasil!

DoorJan Geys