EK MTB München: de beelden van de nieuwe triomftocht van Tom Pidcock

Sport
20 August 2022 — Jan Geys

Een week voor de belangrijkste afspraak van het seizoen, het WK in het Franse Les Gets, stond er met het Europees kampioenschap in München nog een andere titelstrijd op het programma. Waar Nino Schurter deze kampioenschappen bijna steeds overslaat, beschouwden andere renners zoals Tom Pidcock deze kampioenschappen wel als een belangrijke laatste generale repetitie met het oog op het WK. En het was ook uitkijken of Pierre de Froidmont en Jens Schuermans hun goede prestaties van Canada een verlengstuk konden geven. We blikken terug met een uitgebreid fotoalbum.

De Europese kampioenschappen XCO vonden plaats op een voor de gelegenheid nieuw aangelegd circuit in het hart van het iconische Olympiapark in München waar in 1972 de Olympische Zomerspelen plaatsvonden. Het van nature heuvelachtige landschap werd verfraaid met rotstuinen, wall rides en bruggen. Het parcours van 4,27 kilometer, met een hoogteverschil van 157 meter, had daarmee wel wat weg van dat van Londen 2012.

Naast Schurter ontbraken ook kanshebbers als Vlad Dascalu, David Valero, Luca Braidot en de voorlopig geschorste Mathias Flückiger (lees hier meer) op de deelnemerslijst en stonden er ook geen Nederlanders aan de start. Wel drie Belgen die met Jens Schuermans, Pierre de Froidmont en Daan Soete hoog mogen mikken.

En het was de Brit Tom Pidcock die de Europese sterrentrui mee naar huis mocht nemen. Na een fout in de eerste bocht waardoor hij achteraan in het peloton terechtkwam, moest Pidcock eerst weer door het pak naar voren slalommen, wat hij met verve deed.

Eens vooraan nam hij meteen zelf de touwtjes in handen door de forcing te voeren. De Fransman Victor Koretzky en de Zwitser Filippo Colombo probeerden hun wagonnetje aan te pikken bij de olympische kampioen, maar ook zij moesten al snel inzien dat het onbegonnen werk was om de ontketende Brit te volgen.

Terwijl Pidcock met nog drie ronden te gaan (van de acht in totaal) begon aan een solo die hem de titel zou opleveren, waren er achter hem nog acht kandidaten die aasden op de rest van de medailles.

In die groep ook Jens Schuermans, die lang op de achterste rij de wedstrijd leek te moeten ondergaan maar die zich in de slotronde nadrukkelijk kwam mengen in de strijd om de medailles.

Jammer genoeg lieten een sterke Filippo Colombo en Sebastian Fini Carstensen hem niet gaan, en met een stevige counter wist dit duo de rest wel van zich af te schudden. Schuermans viel terug in het tweede achtervolgende groepje en moest zich uiteindelijk tevreden stellen met een knappe zesde plaats.

Het zilver ging 11 seconden na Pidcock naar de Deen Fini Carstensen, die Colombo naar het brons verwees.

Victor Koretzky eindigde als vierde, Thomas Litscher als vijfde. Tweede Belg in München werd Daan Soete die zich met een 18de plaats de top twintig inreed. Pierre de Froidmont had na zijn podium in Canada ongetwijfeld meer verwacht van dit EK, hij werd 38ste.

Tom Pidcock laat na zijn succesvolle Tour de France nog maar eens zien dat hij de verschillende disciplines moeiteloos met elkaar afwisselt en dat hij nog niet klaar is om er eentje uit te kiezen. En het is alvast veelbelovend toen hij na afloop nog meegaf dat het WK van volgende week het hoofddoel is.

Uitslag EK MTB XCO München 2022:

Download (PDF, 211KB)

Foto’s copyright UEC