EWS #1 Rotorua: Martin Maes geeft fietsles!

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "EWS #1 Rotorua: Martin Maes geeft fietsles!"

Aan de andere kant van onze planeet werd afgelopen weekend de Enduro World Series 2019 op gang getrapt. In tegenstelling tot het verleden werd de wedstrijd niet langer over twee dagen gespreid, maar wel over één dag. Bij de eindafrekening bleek Martin Maes in Rotorua (Nieuw-Zeeland) onklopbaar en Isabeau Courdurier was het snelst bij de vrouwen.

Of het nu in crosscountry, downhill of enduro is, elk jaar weer stelt iedereen zich dezelfde vraag bij aanvang van een nieuw seizoen. Hoe zullen de winnaars van vorig seizoen dit jaar presteren? En wat met de outsiders? Of zorgt een nobele onbekende voor een complete verrassing?

Op de eerste vraag kunnen we al meteen antwoorden dat Martin Maes na een schitterend 2018, met onder meer winst in de Enduro World Series van Whistler en de wereldbeker DH van La Bresse, op zijn elan verder gaat. De zilveren medaillewinnaar van het WK downhill in Lenzerheide was in Rotorua de beste in alle specials, een huzarenstukje dat bij de heren in de EWS enkel nog maar door Richie Rude werd voorgedaan. Maes liep in elke special wat meer uit en hij won de Queen Stage (SP4) zelfs met een voorsprong van acht seconden. In de eindafrekening telde hij een voorsprong van 24 seconden op de nummer twee.

Zijn zege is ook een primeur op technisch vlak, want Martin Maes rijdt dit seizoen met een nieuw prototype van GT. Dat prototype heeft een 29″-wiel vooraan en een 27,5″-wiel achteraan. We vertellen er meer over in dit artikel: www.vojomag.nl/wordt-een-mix-van-275-29-wielen-de-toekomst-volgens-martin-maes-wel.

De kiwi Keegan Wright begon in de eerste special met ‘slechts’ een 13de plaats, maar zette dan een indrukwekkende opmars in. Die opmars leverde hem finaal de tweede plaats op in de eindstand.

De Fransman Florian Nicolai vervolledigde op 41 seconden van Maes het podium. Jesse Melamed werd vierde en de Nieuw-Zeelander Cole Lucas, waarvan we eerlijk gezegd nog nooit gehoord hadden, verrassend vijfde.

Het podium met van links naar rechts Keegan Wright, Martin Maes en Florian Nicolai.

En waar eindigde de eindwinnaar van vorig jaar, Sam Hill? De Australiër begon in de eerste special met een vierde plaats, maar kon nadien enkel nog in de laatste special in de top tien eindigen. Hill moest dan ook tevreden zijn met een dertiende plaats in de eindstand. Achteraf verklaarde Hill op zijn sociale mediakanalen dat hij zich ziek voelde en niet over al zijn krachten beschikte.

Door de afwezigheid van de geblesseerde Cecile Ravanel was het zoals verwacht Isabeau Courdurier die het heft in handen nam. Courdurier eindigde vorig seizoen als tweede in de eindstand en is dit seizoen de grote favoriete voor de eindwinst. In de derde special verloor ze echter de leiding aan haar landgenote Morgane Charre. In de vierde special keerden ze de rollen opnieuw om en dit keer zou Courdurier in de laatste special de leiding niet meer uit handen geven. Ze won uiteindelijk met een voorsprong van 11 seconden op Morgane Charre.

Het verschil tussen Morgane Charre en de nummer drie, Bex Baraona (foto), was echter zeer miniem: slechts 16 honderdsten van een seconde! Noga Korem en Becky Cook maakten de top vijf compleet.

Het podium bij de vrouwen: Morgane Charre, Isabeau Courdurier en Bex Baraona.

Volgende week vindt in het Tasmaanse Derby al de tweede manche van de Enduro World Series 2019 plaats. Nadien is het tot begin mei wachten voor de eerste Europese manche op Madeira.

Uitslag EWS Rotorua 2019:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/03/ews_1_nz_ews_results.01.pdf”]

Door Jan Geys