EWS Finale Ligure: winst voor Rude, Hill eindwinnaar

Sport
2 October 2018 — Jan Geys

De finale van de Enduro World Series kende slechts één wedstrijddag en vier specials, wat zorgde voor nerveuze taferelen in het Italiaanse Finale Ligure.

Na zijn overwinning vorige week in het Spaanse Ainsa, zat Richie Rude boordevol zelfvertrouwen. Rude kwam, zag en overwon in Finale Ligure, want de Amerikaan won er alle specials en werd (logisch) ook de eindwinnaar van deze slotmanche.

Twee Fransen mochten mee op het laatste podium van dit seizoen: Damien Oton, die hier vorig jaar nog wist te winnen, en Kevin Miquel. Deze laatste doet het dus nog een plaatsje beter dan vorige week in Ainsa, waar hij net naast het podium viel. Florian Nicolai en Jose Borges vervolledigden de top vijf.

Sam Hill moest bij manier van spreken enkel maar uitrijden om zeker te zijn van de eindwinst in de EWS en dat is exact wat de Australiër deed. Zo werd hij in de slotspecial, de mythische downhill van Finale Ligure, slechts 32ste. En dat als ex-downhiller. In de eindstand van Finale Ligure eindigde Hill uiteindelijk als negende, wat ruim voldoende was om voor het tweede jaar op rij eindwinnaar te worden van de Enduro World Series.

Martin Maes was de enige die Hill nog zou kunnen bedreigen, maar al in de eerste special ruïneerde een boom die van geen wijken wilde weten alle kansen van Martin Maes. Maes blesseerde zich aan de hand, werd toch nog tweede in die special, maar nam nadien geen risico’s meer. Maes werd pas 131ste in Finale Ligure. Daardoor zakte hij in de eindstand van de EWS zelfs terug tot plaats vier; na Hill, Damien Oton en Florian Nicolai.

Bart De Vocht werd op de 45ste plaats de beste Belg, Olivier Bruwiere eindigde als 60ste.

Bij de vrouwen was Cécile Ravanel vastbesloten om ook de slotmanche van Finale Ligure te winnen, waardoor ze dit jaar alle manches van de EWS achter haar naam zou schrijven, maar Isabeau Courdurier had duidelijk een ander scenario in gedachten. De Française won de eerste twee specials, maar een voorsprong van zeven seconden was voor Courdurier niet voldoende om de wedstrijd winnend af te sluiten. In de laatste special maakte Ravanel maar liefst 13 seconden goed. Winst dus voor Ravanel in Finale Ligure en ook de eindzege van de EWS was na een perfecte acht op acht dit seizoen voor haar. Andréane Lanthier Nadeau werd net als in Ainsa derde.

Uitslag Enduro World Series Finale Ligure 2018: http://www.enduroworldseries.com/live/live-results/