Fransen domineren WK Eliminator in Leuven!

Door Jan Geys -

  • Sport

Fransen domineren WK Eliminator in Leuven!

Wie dit seizoen voor de laatste keer een gooi wilde doen naar een regenboogtrui, had gisteren de keuze uit twee evenementen. Het WK XCM in het Turkse Sakarya of dichter bij huis het WK XCE in het Belgische Leuven. Op dit laatste WK van het jaar viel niets in te brengen tegen de Franse delegatie. 

© Glenn Peeters / City Mountainbike

Met het verstrijken van de rondes ging ook de inzet omhoog. In de halve finale ging het er dan ook al iets minder hartelijk aan toe en achter de ongenaakbare Italiaanse Gaia Tormena waren het zowaar twee Nederlandse vrouwen die stevig met elkaar in de clinch gingen om toch maar als eerste door de bocht te gaan. Fem van Empel kwam er als winnares uit en mocht als tweede mee naar de grote finale, Anne Terpstra werd doorverwezen naar de kleine finale.

© Glenn Peeters / City Mountainbike

Ook voor Didi de Vries verliep het niet van een leien dakje in haar halve finale. Zij en de Duitse Marion Fromberger wilden samen de bocht door, haakten in elkaar en kwamen ten val. De Vries krabbelde het snelst terug recht en mocht als tweede mee naar de grote finale.

© Glenn Peeters / City Mountainbike

Twee Nederlandse vrouwen tegen een Italiaanse en een Franse, zo zag de finale eruit. Noch Fem van Empel, noch Didi de Vries waren echter opgewassen tegen de twee andere finalistes. Die zorgden voor het meest nagelbijtende moment van de dag. De millimeterspurt tussen de Italiaanse Gaia Tormena en de Française Isaure Medde duidde na lang beraadslagen uiteindelijk de Française als winnares aan. Fem van Empel behaalde brons, Didi de Vries werd vierde.

Terpstra had er na het ‘robbertje vechten’ geen zin meer in en gaf verstek voor de kleine finale. Ze eindigde na haar forfait als achtste. Sara Michielsens werd 12de en laatste in een toch wel zeer klein deelnemersveld.

© Glenn Peeters / City Mountainbike

Uitslag WK XCE Leuven 2020: vrouwen

Nummer vier voor Titouan Perrin-Ganier

© Glenn Peeters / City Mountainbike

Bij de mannen kregen we al in de kwartfinales een verrassing van formaat. Topfavoriet Jeroen van Eck werd er immers uitgekegeld door de Fransman Mathis Azzaro en de Zweed Joel Burman. Nogmaals het bewijs dat de minste concentratiefout fataal is in de Eliminator. Ook de Belgische ex-wereldkampioen XCE Fabrice Mels mocht na deze ronde al zijn koffers pakken, net zoals Arne Janssens. Jay Bytebier ging wel door naar de halve finales.

© Glenn Peeters / City Mountainbike

Zou het eindelijk lukken voor Bytebier om door te stoten tot de grote finale? Jammer genoeg strandde zijn avontuur in de halve finale waarin hij het moest opnemen tegen drie Fransen. In de grote finale ging het tussen Titouan Perrin-Ganier, Lorenzo Serres, Simon Gegenheimer en Anton Olstam.

© Glenn Peeters / City Mountainbike

In die grote finale probeerde de Duitser Gegenheimer met een snelle start de wedstrijd in handen te nemen, maar Perrin-Ganier maakte dankbaar gebruik van een onoplettendheid van Gegenheimer – die naar de verkeerde kant keek – om op en over de Duitser te gaan. De Fransman viel niet meer bij te benen en veroverde voor het vierde opeenvolgende jaar het goud.

Een teleurgestelde Simon Gegenheimer werd tweede, de Zweed Anton Olstam derde. Jay Bytebier verloor in de kleine finale tegen Mathis Azzaro en eindigde finaal als zesde. Fabrice Mels werd 10de, Arne Janssens 11de, Twan van Gendt 13de, Bart van Bemmelen 19de en Justin Kimmann 21ste.

© Glenn Peeters / City Mountainbike

Uitslag WK XCE Leuven 2020: mannen

Foto’s copyright Glenn Peeters / City Mountainbike

DoorJan Geys