Githa Michiels en Jolanda Neff keren gehavend terug uit Leogang!

Sport
14 June 2021 — Jan Geys

Het moordende parcours van de World Cup in Leogang hakte er afgelopen weekend zwaar in. Heel wat renners kwamen met holle ogen over de finish, maar topatleten durven/moeten wel vaker de grens van de uitputting overschrijden. Erger is het bij diegenen die gehavend uit de strijd komen, zo likken Githa Michiels en Jolanda Neff momenteel hun wonden.

Botbreuk Githa Michiels

Een DNF was niet waarvoor Githa Michiels naar Leogang was afgereisd. De Belgische kampioene kwam stevig ten val toen ze een gecrashte concurrente wilde ontwijken. Michiels voelde meteen een vreselijke pijn en wist dat er iets mis was. Game over en na een bezoek aan het ziekenhuis zakte de grond onder haar voeten pas echt weg toen ze te horen kreeg dat ze een botbreuk had opgelopen. Michiels zal in eigen land nog verdere onderzoeken ondergaan vooraleer er over een behandeling of ingreep wordt beslist.

Gebroken hand voor Jolanda Neff

Ook Jolanda Neff moet weer maar eens afrekenen met een tegenslag. Haar zware val eind 2019 – waarbij ze haar milt scheurde – ligt nog vers in het geheugen en de Zwitserse moest hard terugvechten om opnieuw aansluiting te maken met de wereldtop. Albstadt en Nove Mesto kwamen nog te vroeg, maar in Leogang knokte Neff weer mee voor de prijzen. Voor de eerste plaats stak Loana Lecomte er nog bovenuit, maar Neff had wel even uitzicht op een tweede plaats. Een kwalijke val deed haar uiteindelijk op plaats vier stranden – nog steeds podium – maar erger dan het verliezen van enkele plaatsen, was dat Neff na afloop kloeg over pijn in haar hand.

Jolanda Neff: “Bij de crash brak mijn bril in drie stukken en landde ik met mijn hoofd op de grond. Mijn buik raakte in volle vlucht een grote rots. Mijn eerste gedachte was alsjeblieft niet opnieuw mijn milt, mijn volgende gedachte was alsjeblieft niet mijn gezicht en mijn derde gedachte was oh mijn hand doet behoorlijk pijn. Ja, laat het alsjeblieft gewoon mijn hand zijn …”

Een tweede scan in Zwitserland wees ondertussen uit dat Neff niet enkel haar derde middenhandsbeentje heeft gebroken, maar ook het vierde.

Wat de gevolgen zijn en hoelang Githa Michiels en Jolanda Neff de fiets niet mogen aanraken, is op dit moment nog niet geweten. Zeker is wel dat dit allesbehalve ideaal is op minder dan 7 weken voor de belangrijke afspraak in Tokio. Extra zorgen die een atleet kan missen …