GRG Enduro 2021: terug van nooit weggeweest!

Door Yannick Schepers -

  • Sport

GRG Enduro 2021: terug van nooit weggeweest!

Vorig jaar moesten we het zonder stellen, en bij de reden waarom hoeven we geen tekeningetje te maken, maar afgelopen zaterdag was de Enduro De Bouillon weer helemaal terug. Een evenement dat steeds wordt gesmaakt door de vele deelnemers en waar dit jaar een parcours werd voorgesteld met een mix van klassieke én nieuwe specials. De regenbuien van de dag voordien hebben bovendien een glansrol gespeeld …

Twee weken na de Enduro de l’Amblève keerde dit andere pronkstuk van de Belgische endurokalender terug: de Enduro de Bouillon, georganiseerd door het Ardenne Bike Trails team in het kader van de welbekende Grand Raid Godefroy. Zowel de Amblève als Bouillon hebben hun editie van 2020 moeten uitstellen wegens de beperkingen in verband met de gezondheidscrisis. Voor de langverwachte terugkeer, stonden deze zaterdag bijna 280 rijders aan de start, waaronder een dertigtal e-bikes.

De formule bleef voor deze enduro ongewijzigd: een lange lus van zo’n veertig kilometer met 1200 hoogtemeters en 6 klassementsproeven op het programma. En aangezien de Enduro de Bouillon van de Enduro World Series Qualifier status geniet, werden er net zoals in 2019 de dag voordien verkenningssessies toegelaten.

De dag zelf werden we gespaard van regen, en konden we zelfs genieten van een stralende zon op een warme zomerdag. Maar de zware regenbuien van de dag voordien hadden de specials bijzonder glad en dus zeer moeilijk berijdbaar gemaakt!

De eerste special was “Les Croisettes”, een absolute klassieker die ideaal was om in de mood te komen en het terrein uit te testen.

De rijders konden vervolgens tijdens de tweede special, de “Dalle à Toff”, een totaal nieuw twee deel ontdekken. Dit was zeer mooi, maar dankzij de vers omgewoelde grond en regen, zeer glad … Na de remmen waren het de bovenbenen die het warm kregen op de derde special (hierboven afgebeeld). Het was een herwerkte versie van La Vosgienne, die nog langer is dan voorheen. Maar ze is nog steeds erg fysiek en ligt bezaaid met glibberige wortels.

Na een (heel) lange liaison van een tiental kilometers waren de deelnemers terug in de buurt van Bouillon, op de site waar onlangs de eerste twee permanente trails van het nieuwe Bouillon Trail Center werden aangelegd. Daar stonden twee specials op het programma, maar voor dat we zover zijn, was er eerst nog een klassieker van de GRG Enduro: de BBQ! Wortels, grote compressies, relances, … deze special heeft voor elk wat wils!

De enduro werd dus afgesloten met twee nieuwe en bijzonder leuke etappes: La Nonnette en Les Nutons. Voor de gelegenheid was de Nonnette aan het begin maar ook aan het eind een stuk verlengd.

Op vlak van sportieve prestaties zien we Maxime Lichtken op de eerste plaats in zowel de Elite als de scratch met een tijd van 18:37:39.

Olivier Bruwiere verzilvert de tweede plaats met 11 seconden bovenop de snelste tijd.

Julien Soussigne vervolledigt het Elite podium en daarbovenop behaalt hij een 4de plaats in de scratch.

Kenny Muller wint de e-bike race en pakt een indrukwekkende 3de plaats in het scratch klassement. Pavel Vanoost (13de) en Patric Maes (19de) zijn respectievelijk 2de en 3de in de e-bike categorie.

Lenny Osborne behaalt de overwinning in de Junior categorie dankzij ze een heel mooie 6de plaats in het klassement, voor Geraud Heine (9de) en Colin Demarteau (12de).

Ben Pauwels (16de) is de eerste Master 1, voor Nicolas Casteels (26de) en Sam Malfliet (27de).

Op de 33ste plaats treffen we de winnaar bij de Masters 2, Bobaf Compère, met aan zijn zij David Galle (48ste) en Vincent Moray (49ste) die het podium vervolledigen.

Aton De Brauwer (37ste) was de snelste bij de kadetten. Sybe Van Hoeymissen (56ste) wordt 2de en Louis Oger (60ste) eindigt 3de in de jongste categorie.

De categorie Master 3 werd gewonnen door Gilles Desagher (40ste), voor Rudi Geentjens (217de).

We sluiten de resultaten af met de vrouwen, waar Kristien Nelen (120ste) opnieuw wint. Dorien Van Dyck (180ste) en Mélissa Martel (186ste) vervolledigen het podium bij de vrouwen.

Resultalten van de GRG Enduro 2021 :

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2021/09/Enduro-GRG-2021.pdf”]

DoorYannick Schepers