Groen licht voor de Raid VTT Chemins du Soleil

Sport
20 May 2021 — Jan Geys

De recente versoepelingen die onlangs in Frankrijk werden aangekondigd, betekenen ook goed nieuws voor de Chemins du Soleil. De organisatie achter de MTB-meerdaagse heeft immers aangekondigd door te gaan met de editie van dit jaar. Beter nog, er komen dit jaar zelfs twee edities: naast de klassieke Raid VTT Chemins du Soleil ziet ook een nieuw evenement het levenslicht.

11-13 juni 2021: 1ste Raid VTT e-bike Chemins du Soleil

De naam spreekt voor zich en dus kunnen aan de gloednieuwe Raid VTT e-bike enkel fietsen met elektrische ondersteuning deelnemen. Een klassement wordt er niet opgemaakt, tijdens deze driedaagse draait alles rond het plezier en het genieten van de mooiste singletracks. Ook een goede maaltijd met biologische streekproducten mag ‘s avonds niet ontbreken.

Het basiskamp wordt opgetrokken in Châtillon-en-Diois – voor de duur van het hele event – waar er elke dag de keuze is uit meerdere parkoersen (te volgen met een gpx-track). Op de openingsdag kan je kiezen uit een lus van 29 kilometer (1125 hoogtemeters) of een lus van 40 kilometer (1620 hoogtemeters). Op zaterdag en zondag zelfs uit drie verschillende lussen, gaande van 45 tot 72 kilometer.

De organisatie belooft een zone waar na de rit de batterijen kunnen opgeladen worden en een bike wash, tevens bieden ze de mogelijkheid om een reservebatterij mee te geven naar de bevoorradingspost. De inschrijvingen voor de eerste editie van de Raid VTT e-bike zijn nog steeds geopend.

26-29 augustus 2021: 18de Raid VTT Chemins du Soleil

Na 17 edities is de formule gekend, de Chemins du Soleil haspel je ofwel in team af (Raid Elite, met chrono) of solo (Rando Raid, zonder chrono). De Grand Départ van dit jaar bevindt zich in Gap waar de chronorijders op donderdagavond aan hun Raid beginnen met een nachtrit. Terwijl de chronorijders rond middernacht pas hun tent kunnen opzoeken, mogen de tochtrijders nog genieten van een langere nachtrust.

raidvtt les chemins du soleilMaar ook voor hen begint de volgende dag het echte werk. Beide groepen zetten dan koers naar het zuidelijkere Sisteron waar ze na een rit van 98 kilometer (3400 hoogtemeters) zullen aankomen. De volgende dag vangen ze voor het eerst een glimp op van de Mont Ventoux wanneer ze finishplaats Montbrun-les-Bains binnenrijden. Dat doen ze na een rit van 67 kilometer en 3100 hoogetemeters.

De Reus van de Provence vormt ook het decor van de slotrit naar Buis-les-Baronnies (60 kilometer / 2600 hoogtemeters). Dat het rond die Mont Ventoux heerlijk vertoeven is, vertelden we eerder in dit artikel.

Voor de Raid VTT Chemins du Soleil zijn er momenteel nog respectievelijk 20 (Raid Elite Duo) en 150 startplaatsen (Rando Raid Solo) beschikbaar.

Meer info via www.raid-vtt.fr

Ons laatste verslag van de Raid VTT Chemins du Soleil dateert van 2019 en daar kan je hier nog eens van nagenieten: www.vojomag.nl/raid-vtt-chemins-du-soleil-adembenemend-technisch.

Foto’s copyright Cyril Crespeau en Agence Kros / Rémi Fabrègue