Internacionales XCO Chelva: Pierre de Froidmont legt de duimen in de sprint!

Door Jan Geys -

  • Sport

Internacionales XCO Chelva: Pierre de Froidmont legt de duimen in de sprint!

De World Cup XCO gaat pas over drie maanden weer van start, maar een flink aantal renners heeft nu al de weg terug naar de competitie gevonden! In Zuid-Afrika, de VS of Zuid-Europa staan er aan dit seizoensbegin elk weekend wel enkele evenementen op het programma. Zo was het kleine Spaanse dorpje Chelva afgelopen weekend gastheer voor een wedstrijd met een deelnemersveld dat een kleine wereldbeker waardig was. Zoals gebruikelijk aan het begin van het seizoen zagen we er enkele verrassingen.  

Vrouwen

Evie Richards eindigde uiteindelijk als tweede, voor Anne Tauber. Een resultaat waar de Nederlandse zeker blij mee zal zijn, want het is al een tijdje geleden dat Tauber aan het begin van het seizoen nog zo sterk voor de dag kwam. Werpen het management van Pierre Lebreton en de omgeving van haar nieuwe Orbea Factory Team nu al vruchten af? Voor wie het gemist moest hebben, Tauber maakte afgelopen winter de overstap naar dit nieuwe team (lees: Orbea Factory Team 2023: een veelbelovend project rond Anne Tauber en Pierre de Froidmont).

Giada Specia – nog een Italiaanse kampioene, maar dan bij de beloften – eindigde in haar eerste wedstrijd bij de elites als vierde. Houd ook haar dus maar goed in de gaten dit jaar! Mona Mitterwallner kon na een gemiste start (ze telde na de eerste ronde bijna een minuut achterstand) nog een vijfde plaats uit de brand slepen.

De top 10 werd vervolledigd door Ronja Blöchlinger, Malene Degn, Savilia Blunk (met haar nieuwe Rockrider Race 940S), de Duitse Theresia Schwenk en de Zweedse Linn Gustafzzon, een teamgenote van Jenny Rissveds bij Team 31.

Alice Pirard was de enige Belgische aan de start, zij werd 21ste.

Bij de beloftevrouwen ging de zege naar Sara Cortinovis die daarmee voor de dubbel zorgde bij het Santa Cruz RockShox Pro Team. De Deense Sofie Pedersen werd tweede en de Poolse Matylda Szczecinska derde.

Mannen

Bij de vrouwen kreeg de strijd om de overwinning dus al vorm vanaf de eerste ronde, maar bij de mannen moesten we tot het allerlaatste moment wachten om de winnaar te kunnen aanduiden.

De Roemeen Vlad Dascalu en de Zuid-Afrikaan Alan Hatherly deden in de tweede ronde een poging om de wedstrijd in een beslissende plooi te laten vallen, maar de twee mannen kregen onmiddellijk de rekening gepresenteerd en zagen hun tegenstanders in de volgende lus terugkeren. Bij die tegenstanders zat ook de Belg Pierre de Froidmont die vanaf dat moment de Roemeen niet meer zou loslaten!

Aan het slot bleek Vlad Dascalu toch de sterkste (of de slimste). Hij draaide als eerste de (korte) laatste rechte lijn in en won met amper een seconde voorsprong op Pierre de Froidmont, die ons ongetwijfeld nog heel wat mooie dingen zal laten zien het komende seizoen!

David Campos – net als Tauber en De Froidmont lid van het nieuwe Orbea Factory Team – eindigde als derde. Een goed voorteken voor een eerste wedstrijd bij de elites …

De 4de plaats ging naar David Valero, een paar seconden later gevolgd door Alan Hatherly die zijn snelle start flink moest bekopen.

Vervolgens zien we in de top tien ook nog de namen van Jens Schuermans – in zijn nieuwe kleuren van het Giant Factory Offroad Team – Nadir Colledani, Victor Koretzky, Julian Schelb en Ondrej Cink.

Bij de beloftemannen was de Canadees Carter Woods de beste voor de Spanjaard Francesc Barber en de Amerikaan Bjorn Riley.

Foto’s Internacionales XCO Chelva / @deporbrands

Volledige uitslag: internacionalesxcochelva.com

DoorJan Geys