Orbea Factory Team 2023: een veelbelovend project rond Anne Tauber en Pierre de Froidmont

Door Adrien Protano -

  • Sport

Orbea Factory Team 2023: een veelbelovend project rond Anne Tauber en Pierre de Froidmont

Vandaag werd het vernieuwde Orbea Factory Team gepresenteerd, een team dat tot hiertoe enkel bestond uit enkele ambassadeurs, maar vanaf 2023 het mondiale XC-circuit wil veroveren. En dat wil het team doen met enkele bekende gezichten uit de Benelux, namelijk de Nederlandse Anne Tauber en de Belg Pierre de Froidmont. We hadden een uitgebreid gesprek met teammanager Pierre Lebreton over zijn nieuwe team.

Pierre Lebreton is de voormalige sportdirecteur van KMC-Orbea, en dus een goed gekend personage in de paddocks, maar ook op onze redactie. Bij het nieuwe Orbea Factory Team (dat niets te maken heeft met de structuur van het oude KMC-Orbea, waarvan ook KMC afscheid heeft genomen om vanaf 2023 het team van Bart Brentjens te ondersteunen) neemt Pierre Lebreton voortaan de rol van teammanager op zich.

Dag Pierre, hoe gaat het met je?

Dag Vojo, de laatste weken waren intens, want we zijn al een tijdje druk bezig met het nieuwe seizoen. Maar ik denk dat dat een goed teken is (lacht).

Officieel ben je deze winter van ploegleider naar teammanager ‘gepromoveerd’. Hoe verliep deze overgang?

Eerlijk? Dat is eigenlijk enkel maar een verandering in de handtekening van mijn e-mail (lacht). Wat mijn plaats ook was in het team, ik heb mijn werk altijd met grote ernst en betrokkenheid uitgevoerd. De functie van teammanager kwam uiteindelijk heel natuurlijk, ik heb nooit tegen mezelf gezegd dat ik ooit teammanager moest worden. Het verantwoordelijkheidsaspect van de functie kan eng zijn, maar ik voelde me altijd al erg verantwoordelijk voor mijn acties binnen mijn voormalige teams, dus eigenlijk veranderde er niet veel.

Kan je ons vertellen hoe het nieuwe Orbea Factory Team tot stand is gekomen?

Het voorbije jaar betekende voor mij het einde van het verhaal met de moederstructuur van het KMC-Orbea Team. Onze wegen zijn gescheiden omdat we verschillende visies hadden op de manier van werken. De beslissing om KMC-Orbea te verlaten, nam ik zonder enig specifiek plan voor mijn toekomst. Ik overwoog zelfs om weer coach of badmeester te worden. De beslissing werd laat in het seizoen genomen en plots kwam het aanbod van Orbea om een ​​fabrieksteam in het mondiale XC-circuit te leiden.

Van buitenaf leek KMC-Orbea een hecht en familiaal team met, afhankelijk van de seizoenen, een redelijk internationaal karakter en renners die voor een langere periode trouw bleven aan het team. Hoe heb je deze scheiding ervaren?

Het was niet gemakkelijk om de groep te verlaten en niet langer met alle mensen van Vaillant TT (de structuur die verantwoordelijk is voor het KMC-Orbea Team) samen te werken. Ik heb de beslissing genomen om te vertrekken omdat ik bang was dat de familiale kant van het team ging verdwijnen en daaraan gekoppeld ook een zekere loyaliteit van het personeel en de renners. Ik vind het belangrijk om iets gedurende meerdere jaren te kunnen opbouwen met iemand. Weinig mensen kunnen voorstellen hoeveel energie dit werk opslorpt, hoe aangenaam het ook kan zijn. Dus een groep hebben die goed met elkaar overweg kan en graag samen is, is belangrijk voor mij! Ik zeg niet dat het zoals een echte familie moet aanvoelen, omdat dat disfunctioneel kan zijn, want we zijn wel nog steeds met ons beroep bezig.

Het was niet gemakkelijk, maar er zijn keuzes die op natuurlijke wijze zouden moeten verlopen.

Alles in beschouwing genomen, besefte ik dat dit de beste beslissing was voor iedereen, zowel voor de groep als voor mij. Het was niet gemakkelijk, maar er zijn keuzes die op natuurlijke wijze zouden moeten verlopen. Céline (Hutsebaut, hoofd van de Vaillant TT-structuur die verantwoordelijk is voor het KMC-Orbea Team, nvdr) is als een zus voor mij, maar ze is ook mijn baas en ik wilde haar niet tot last zijn.

Deze winter betekent dan ook het einde van je avontuur bij KMC-Orbea en de creatie van het Orbea Factory Team …

Strikt genomen bestond het Orbea Factory Team al, maar enkel en alleen in de vorm van atleten die ambassadeur waren voor het merk. In 2023 voegen we ons profteam toe aan deze reeds bestaande structuur. Het primaire doel is naar mijn mening om alles rond het team te delen met de rest van de wereld, naast resultaten boeken en mooie prestaties leveren. Dat is de reden waarom de basis van het Orbea Factory Team met zijn ambassadeurs me wel aantrok.

We willen de passie voor de fiets en het mountainbiken in het algemeen, en de crosscountry in het bijzonder, delen met alle mensen

We willen de passie voor de fiets en het mountainbiken in het algemeen, en de crosscountry in het bijzonder, delen met alle mensen, ook met zij die niet meteen interesse hebben in het hoogste niveau. Met de recente omwentelingen in onze sport, zoals de komst van Discovery en de evolutie naar, wat we hopen, echte mountainbikefestivals die de verschillende praktijken combineren, hopen we een groter publiek te bereiken. Dit verklaart misschien ook wel onze keuze voor één enkele trui en structuur binnen het Orbea Factory Team, in plaats van een aparte trui voor het al bestaande fabrieksteam en het profteam.

Wat gaat de meerwaarde zijn dat het team als Factory Team wordt beschouwd ten opzichte van het meer conventionele KMC-Orbea waarin je vorig seizoen opereerde? Ook de voorbije jaren had je al een nauw contact met Orbea.

Orbea was vorig jaar al een enorme steun in de rug, maar door de overstap naar een fabrieksteam kun je die steun naar een nog hoger niveau tillen. Wanneer je zoals vorig seizoen als privéteam opereert, dan levert Orbea de frames en moet je zelf op zoek naar andere partners. Als fabrieksteam werken we hand in hand met Orbea, dat als constructeur andere deuren opent, om samen te werken met de best mogelijke partners. Wat dubbel interessant is, is dat we als team met Orbea dagelijkse uitwisselingen hebben en een prominentere rol in de ontwikkeling van het materiaal hebben.

De renners voor 2023 werden zopas voorgesteld (lees Anne Tauber en Pierre de Froidmont kiezen voor het nieuwe Orbea Factory Team), kan je er ons wat meer over vertellen?  

In 2023 zullen we met vier renners naar de wereldbekerwedstrijden trekken. Dat is minder – zelfs veel minder – dan wat ik de voorbije seizoenen gewoon was. De filosofie daarachter is om eerst een stevige kern uit te bouwen voor het Orbea Factory Team waarmee we aan de team spirit kunnen werken, maar ook om zo goed mogelijk voor de renners te kunnen zorgen. Voor de komende seizoenen is er nog niets beslist. Het kan zijn dat we het team zullen uitbreiden naar vijf of zes renners, maar het zou evengoed kunnen dat we verder doen met vier atleten.

Het is ook een strategische keuze aangezien onze sport momenteel grote veranderingen doormaakt (de komst van Discovery, enz). Omdat we de komende maanden en jaren nog veel evoluties mogen verwachten, wilden we zo flexibel mogelijk zijn om snel te kunnen schakelen indien nodig. Met een klein personeelsbestand kan dat. Dit alles doen we met veel enthousiasme!

In het team is ook ruimte voor twee veelbelovende renners uit de Benelux …

Klopt, Anne Tauber en Pierre de Froidmont zullen inderdaad deel uitmaken van het Orbea Factory Team. De Fransman Luca Martin en de Spanjaard David Campos maken het viertal compleet.

Pierre heeft vorig seizoen een grote sprong voorwaarts gemaakt en het was een waar genoegen om met hem samen te werken. In werkelijkheid volgde ik hem al vele jaren, zonder dat hij zich er erg bewust van was, via Brice Scholtes (de teammanager van het BH Wallonie MTB-team, tussen 2016 en 2021 het team van De Froidmont, nvdr). Ik ben blij dat we hem erbij hebben omdat hij me veel energie geeft tijdens elk van onze gesprekken.

Het eerste doel van 2023 is om zijn goede resultaten van vorig seizoen te bevestigen. Hij reed een heel constant seizoen en het is een goede basis om de volgende stap te zetten. Ik weet zeker dat hij nog hoger kan eindigen, maar hij zal er zijn tijd voor moeten nemen. We willen hem niet verpletteren onder de druk, zodat hij zijn regelmaat kan behouden. Samen met hem en zijn coach willen we bekijken wat de sleutels zijn om weer een stap vooruit te zetten.

Met Anne Tauber heb je nog nooit samengewerkt, kun je ons in het kort uitleggen hoe de voorbije seizoenen voor haar verlopen zijn?

Anne is een geweldige renster, met wie ik al jaren contact heb, zelfs voor ze haar eerste podium bij de elites behaalde om eerlijk te zijn. Destijds hadden Michel Hutsebaut (de voormalige teammanager van KMC-Orbea die in 2021 onverwacht overleed, nvdr) en ik haar aan het werk gezien nog voor ze tot ontbolstering kwam, maar het kwam er uiteindelijk niet van om haar te rekruteren.

Anne heeft een paar moeilijke jaren achter de rug, maar zelfs dan bleef ze haar werk op een zeer serieuze manier doen. We weten dat het bereiken van de top één ding is, talent spreekt vroeg of laat voor zich, maar er is ook een beetje geluk nodig om daar te blijven. Het doel is om er alles aan te doen om haar weer te doen winnen. Ze wil niet alleen op het podium staan, ze wil zegevierend over de finish rijden.

Anne Tauber schaatst in de winter ook op hoog niveau (lees: Interview | Anne Tauber, de vrolijkste spring-in-‘t-veld uit het mtb- en schaatspeloton). Hoe ga je dat dubbel programma aanpakken?

Anne is iemand die graag buitenkomt om te sporten en die ook van competitie houdt. Persoonlijk heb ik door mijn trainersopleiding een benadering waarin meerdere sporten aan bod komen. Ik houd van mountainbiken, maar er zijn genoeg andere sporten die ik daarnaast leuk vind, dus ik begrijp het dubbele programma volledig. Als team zijn we natuurlijk blij dat we multi-activiteiten als deze kunnen delen wanneer dat zinvol is. We zijn hier ook niet om te dicteren hoe ze in de winter moet werken, we willen gewoon dat haar carrière zo opwindend en uitdagend mogelijk verloopt voor haar. Maar deze winter besefte ze dat ze keuzes moest maken en zich moest concentreren op haar doelen in het mountainbiken als ze graag terug wil aanknopen met haar beste resultaten. Voor de komende winters zullen we zien wat voor haar zinvol is in relatie tot dit dubbele programma.

Wat kan je ons vertellen over David Campos …

David begint bij ons aan zijn eerste seizoen bij de elites. Zijn prestaties hebben de afgelopen twee seizoenen, en vooral vorig seizoen, een mooie sprong gemaakt. Hij heeft bijna eenzelfde profiel als Pierre, in die zin dat beiden volgend seizoen hun goede resultaten moeten bevestigen, wat soms moeilijk is. Hij zal de elite-categorie moeten leren kennen, maar ook elk weekend een shorttrack moeten betwisten. We dienen er bij zijn jaarprogramma dan ook rekening mee te houden dat hij waarschijnlijk  wat vermoeider uit de wereldbeker-weekenden zal terugkeren. Wat betreft de prestaties zelf, heeft David al geweldige dingen laten zien, ook in de shorttrack (2de in het EK XCC bij de beloften en 4de in het EK XCO).

Luca ten slotte ken je wel al van bij KMC-Orbea. Vanwaar de keuze om ook een belofte op te nemen in het team …

Dit is een keuze die is ontstaan uit een reflectie over hoe het personeelsbestand verder moet worden ontwikkeld, wat resulteerde in een verlangen naar evenwicht binnen het team. Ik moet toegeven dat het integreren van een belofte iets is dat me altijd na aan het hart heeft gelegen. Want als er één ding is om te onthouden en waarop we met betrekking tot de ontwikkelingen in onze sport zeker kunnen voortbouwen, dan is het door een belofte alle kansen te geven (in 2023 komt er ook een World Cup XCC voor de U23). Ik hoop dat deze categorie meer media-aandacht zal krijgen en ik hoop dat fabrieksteams nu eindelijk zullen besluiten om ook beloften in dienst te nemen. Voorheen moest je er echt op aandringen opdat de partners een belofte in het team accepteerden.

Daarnaast is Luca ook gewoon een veelbelovende renner. Hij is de eerste die er in zijn eerste jaar bij de beloften in geslaagd is om Frans kampioen te worden in die categorie. Voor mij is dat een bewijs van zijn talent. De missie is nu om voort te bouwen op zijn talent om regelmatiger te worden. Vorig seizoen had hij pech, hij werd meerdere keren ziek (COVID, ijzertekort, …) en niet eens door slecht te trainen. Het zijn klassieke dingen die op zijn leeftijd gebeuren, het viel gewoon niet in de plooi voor hem. Overigens ga ik Luca op zijn verzoek ook trainen. Hierdoor kunnen we nog hechter worden en samen een nieuwe uitdaging aangaan.

Uiteindelijk is het een beetje de gemeenschappelijke logica tussen ons viertal: alle vier hebben ze al mooie prestaties geleverd die ze willen bevestigen, of liever nog door weer een stapje vooruit te zetten.

In normale tijden is het al niet eenvoudig om een nieuw team op te richten, maar hoe verliep dat nu ook de komst van Discovery een grote impact heeft op de XC-discipline? Vind je het een goede evolutie?

De beslissing om een team op te richten, werd laat genomen, dus konden we al rekening houden met de veranderingen die er met de komst van Discovery zaten aan te komen. Uiteraard zijn er altijd dingen die nog niet gecommuniceerd zijn en die toch belangrijk kunnen zijn, maar goed … Ik denk bijvoorbeeld aan hoe de wedstrijden zullen uitgezonden worden door de kopers van de rechten.

Ik geloof in ieder geval dat het mountainbiken verder zal globaliseren en internationaler zal worden. Het lijkt ons een kans om onze sport nog meer onder de aandacht te brengen.

Je hebt bij je vorige team veel mooie momenten beleefd, met onder meer de successen van Julie Bresset (toen nog met BH als sponsor) en Victor Koretzky. Waar droom je van, met dit nieuwe team?

Het doel van het team is natuurlijk om de renners weer wat te laten groeien in hun sport. Ik kan tevreden zijn als blijkt dat ik een team heb opgebouwd dat iets bijbrengt naar Orbea en de sponsors toe, maar ook de ontwikkeling van zowel atleten als staf mogelijk maakt. Mijn wens is dat de komende jaren blijkt dat ik een team heb opgebouwd dat stabiel genoeg is om door te gaan als ik er niet meer ben.

DoorAdrien Protano