Lapierre Mavic Unity: de terugkeer van Lapierre in de World Cup XC

Sport
25 January 2023 — Jan Geys

Elf jaar nadat Lapierre zich terugtrok uit het internationale wedstrijdcircuit, keert het Franse merk nu eindelijk terug naar de XC-discipline! Samen met het eveneens Franse Mavic werd de afgelopen maanden hard gewerkt aan een nieuw team dat onder de naam Lapierre Mavic Unity – en met een internationale bezetting – aan het seizoen 2023 zal beginnen.

Er gingen al langer de geruchten de ronde dat het team dat we vorig jaar kenden als KMC-Orbea er in 2023 helemaal anders zou uitzien. De eerste bevestiging kwam er nadat Bart Brentjens datzelfde KMC als nieuwe hoofdsponsor van zijn team voorstelde (lees: Het KMC MTB Racing Team op weg naar Parijs 2024), wat later gevolgd door de presentatie van het nieuwe Orbea Factory Team dat een deel van de renners van KMC-Orbea en een oud-ploegleider meenam (lees: Anne Tauber en Pierre de Froidmont kiezen voor het nieuwe Orbea Factory Team). Daarnaast circuleerde op sociale media de afkorting ‘LMU’ rond om duidelijk te maken dat het oude KMC-Orbea een doorstart zou maken onder een nieuwe naam. Zojuist werd er een einde gemaakt aan de spanning door de betekenis van deze drie letters te onthullen: Lapierre Mavic Unity.

In vroegere tijden kende Lapierre de nodige successen met dank aan onder meer Jean-Christophe Péraud en zelfs Pauline Ferrand-Prévot, tot het moment dat het merk besliste uit de wedstrijdsport te stappen om zich op andere zaken te concentreren om reclame te maken voor hun fietsen. Elf jaar na dat afscheid maakt Lapierre nu samen met Mavic een comeback in het XC-wereldje met een perfect gemengd en internationaal team …

We beginnen met de dames, en meer in het bijzonder met Malene Degn. De 26-jarige Deense blijft haar vorige teammanagement trouw en maakt de overstap van KMC-Orbea naar Lapierre Mavic Unity. Haar doel voor het nieuwe jaar: aanknopen met haar goede resultaten van de laatste Europese en wereldkampioenschappen XCO waarin ze telkens als achtste eindigde.

Isaure Medde, die in 2021 en 2022 vice-kampioene van haar land werd in de XCO-discipline bij de U23, zorgt voor de Franse inbreng in het team. Last but not least, stapt ook de vice-wereldkampioene XC Marathon van 2022, Annie Last, mee aan boord van Lapierre Mavic Unity. De Engelse reed ook de voorbije seizoenen al voor het team dat geleid wordt door Céline Hutsebaut.

Sebastian Fini Carstensen is de tweede Deense renner van het team. De 27-jarige Fini wist in 2022 tijdens zijn eerste seizoen onder de vleugels van Céline Hutsebaut enkele mooie resultaten neer te zetten, waaronder een eerste podium in de wereldbeker XCO (vierde in Petrópolis) en de wereldbeker XCC (derde in Mont-Sainte-Anne). Fini was in 2021 en 2022 telkens ook goed voor zilver tijdens de Europese kampioenschappen XCO. Hij maakt nu mee de overstap van KMC-Orbea naar Lapierre Mavic Unity.

Net zoals bij dames, telt LMU ook bij de mannen drie atleten. Fini krijgt de Zwitser Thomas Litscher naast zich, die van 2019 tot en met 2021 al een periode onder de hoede van Céline Hutsebaut reed maar in 2022 de kleuren verdedigde van Kross. Als laatste renner is er ook nog de Noor Erik Haegstad.

“Dit team is een verandering in een doorlopend proces! We veranderen van fietsenmerk en er komen enkele nieuwe gezichten bij, maar we gaan door met dezelfde waarden rond een verenigend project vol ambities. We zijn dan ook trots dat we het merk Lapierre mogen vertegenwoordigen bij zijn terugkeer in de XCO- en XCC-competitie en dat we verder mogen werken met een langdurige partner als Mavic, die titelsponsor wordt”, aldus Céline Hutsebaut, de teammanager van Lapierre Mavic Unity en voorheen van KMC-Orbea.

Het team volgen kan via hun Instagram

Foto’s copyright Lapierre Mavic Unity