Lars Forster houdt ploegmakker Schurter van evenaring record Absalon

Door Jan Geys -

  • Sport

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Lars Forster houdt ploegmakker Schurter van evenaring record Absalon"

De Zwitser Lars Forster heeft in Snowshoe op de valreep zijn seizoen gered. Forster won in Amerika de slotmanche van de wereldbeker MTB 2019 voor zijn ploegmakker Nino Schurter, die sinds vrijdag al zeker was van eindwinst in de wereldbeker, en de Fransman Maxime Marotte.

De zo goed als vlakke omloop in Snowshoe zorgde voor een ongewoon beeld in het mountainbiken. Een grote groep van meer dan twintig renners haspelde aan hoge snelheid de eerste rondes af.  Tot de eerste serieuze aanval is het wachten op ronde vier, met dank aan Henrique Avancini.

Kersvers (nou ja) wereldkampioen Nino Schurter volgt de Braziliaan als zijn schaduw. Sebastian Fini komt samen met de rest 50 meter tekort om het gat te dichten. Een nieuw duel lijkt in de maak, maar een ronde later staat de wedstrijd helemaal op zijn kop wanneer Schurter achteraan lek rijdt.

Met nog vier rondes te gaan, rijdt Avancini plots met een half minuutje voorsprong alleen aan de leiding. Zou de Braziliaan eindelijk zijn eerste felbegeerde succes in de wereldbeker MTB kunnen boeken? Schurter is achteraan echter niet zinnens om Avancini de zege cadeau te geven en zet de jacht in. Manuel Fumic speelt het ploegenspel en bijt zich vast in het wiel van de Zwitser om zo de vlucht van zijn Cannondale-ploegmakker te beschermen.

Het mag echter niet baten, want Schurter rijdt het gat toe en neemt bij die actie zowel Fumic als Lars Forster mee in zijn spoor. De situatie in de voorlaatste ronde: vier leiders. Twee duo’s ook, want Schurter en Forster rijden voor Scott-Sram en Avancini en Fumic voor Cannondale. Stephane Tempier is wat later als vijfde man vooraan de vreemde eend in de bijt.

Fumic gaat driest tekeer aan het begin van de slotronde; te driest zelfs, want de Duitser schuift onderuit. De anderen blijven recht en onder impuls van Schurter spat de kopgroep uit elkaar. Lars Forster is de enige die het wiel van de wereldkampioen kan houden. Twee ploegmakkers vooraan dus. De ene (Schurter) kan vandaag het record van Julien Absalon evenaren met een 33ste wereldbekerzege, de andere (Forster) kan in Snowshoe zijn eerste wereldbekersucces laten optekenen. Vraag is of er ploegorders zijn gegeven en Forster zijn kopman de zege moet laten?

Niet dus, want Forster gaat op de steilste strook van het parcours op en over Schurter. Echt aandringen doet de wereldkampioen niet en het is Lars Forster die in Snowshoe zijn allereerste wereldbeker wint. Een opsteker na een voor de rest rampzalig verlopen wereldbekerseizoen nadat Forster in de eerste ronde van de wereldbeker (in Albstadt) ten val kwam en een tijdlang aan de kant moest.

Foto copyright Sven Martin
Foto copyright Sven Martin

Nino Schurter werd tweede, maar was wel voor de zevende keer de beste in de eindstand van de wereldbeker. Daarmee deelt hij voortaan met Julien Absalon het record qua aantal eindzeges. Maxime Marotte vloerde in de sprint om de derde plaats zijn ploegmakker Henrique Avancini, Stephane Tempier werd vijfde, de onfortuinlijke Manuel Fumic zesde. Belgisch kampioen Jens Schuermans haalde net niet de top tien en werd 11de, Nederlands kampioen Milan Vader eindigde als 24ste.

Foto copyright Sven Martin
Foto copyright Sven Martin

In de eindstand van de wereldbeker haalde Nino Schurter het voor de afwezige Mathieu van der Poel en Henrique Avancini. Bij de teams ging de eindwinst naar het Cannondale Factory Racing Team.

Uitslag World Cup MTB Snowshoe 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/09/snow_xco_me_results_y.pdf”]

Eindstand World Cup MTB 2019 mannen:

[gview file=”https://www.vojomag.com/app/uploads/2019/09/snow_xco_me_standings.pdf”]

De uitslag van de vrouwen vind je hier: www.vojomag.nl/news/pauline-ferrand-prevot-wint-in-snowshoe-eindwinst-wereldbeker-mtb-voor-kate-courtney

Door Jan Geys