Madeira Bike Race 2020: een MTB-meerdaagse midden in de Atlantische Oceaan

Sport
19 September 2019 — Jan Geys

Madeira heeft de voorbije tien jaar hard gewerkt aan het uitbouwen van een netwerk aan mountainbikepaden. Al snel volgden endurowedstrijden als de Trans Madeira, maar marathonliefhebbers bleven tot hiertoe op hun honger zitten op het Portugese eiland. Tot nu! Want in 2020 kunnen ook zij aan de slag op het betoverende bloemeneiland, gelegen in het midden van de Atlantische Oceaan en dat een cultuur en geschiedenis van meer dan 600 jaar met zich meedraagt.

Copyright @madproductions

Madeira heeft zich de voorbije jaren veel inspanningen getroost om zichzelf te promoten als een bestemming voor avontuurlijke sporten. En het heeft daar de ideale ingredi├źnten voor met bergen tot 1800 meter hoogte, een prachtige en diverse natuur, een subtropisch klimaat met zeer milde temperaturen en de oceaan steeds op de achtergrond.

Copyright @madproductions

Ook het mountainbiken speelt in deze ontwikkelingen een belangrijke rol. Sinds 2017 mocht Madeira al twee keer de Enduro World Series ontvangen en organiseerde het ook al tweemaal de enduro-meerdaagse Trans Madeira. De feedback die ze tijdens die evenementen kregen, leidde tot de geboorte van de Madeira Bike Race.

Madeira bike Race 2020

Copyright @madproductions

Net zoals de Cape Epic, is ook de Madeira Bike Race een MTB-meerdaagse die in duo zal worden afgewerkt. De wedstrijd staat gepland tussen 8 en 12 oktober 2020 en tijdens die vijf dagen ontdekken de deelnemers twee eilanden van de archipel, Madeira en Porto Santo. Daar wacht hen, terwijl ze het eiland van oost naar west doorkruisen, een divers terrein met oerwouden in het noorden en een droog en ruig zuiden.

Copyright @madproductions

De Madeira Bike Race telt dus vijf etappes die nog bevestigd moeten worden. Als alles volgens plan verloopt, wordt er gestart met een proloog van om en bij de 9 kilometer. Op de tweede dag volgt een rit van 65 kilometer naar Funchal waar de ferry wacht om het peloton over te zetten naar Porto Santo. Daar staat de vermoedelijk makkelijkste etappe van de week op het programma, een rit van 55 kilometer die als vlak wordt aangekondigd.

Copyright Madeira Bike Race

De twee slotdagen zijn dan weer spek naar de bek voor de klimmers, met op dag vier een rit van 70 kilometer en 2500 hoogtemeters en op de slotdag een rit van 60 kilometer en 2100 hoogtemeters. In totaal is dit alles goed voor ongeveer 270 kilometer en plusminus 8000 hoogtemeters.

Copyright @madproductions

Voor deze eerste editie wordt het deelnemersveld beperkt tot 60 teams die verdeeld worden in drie categorie├źn: mannen, vrouwen en mixed.

Copyright @pedromafaria

Door een all-informule hoeven de deelnemers zich ook geen zorgen meer te maken van zodra ze voet op de bodem van Madeira zetten. In het enige race pack dat beschikbaar is, zit dan ook alles inbegrepen, van vijf hotelovernachtingen in drie- tot vijfsterrenhotels, ontbijt, lunch en avondeten, bevoorradingen, bikewash, alle shuttles, de ferry van en naar Porto Santo tot het transport van en naar de luchthaven toe! De prijs van dit race pack: 3500 euro per team. Opgelet, de vlucht is niet inbegrepen.

De inschrijvingen openen op 1 februari 2020 om 10u00 GMT (11u00 CET).

Meer info op www.madeirabikerace.com