Mediterranean Epic 2024: eindwinst voor Wout Alleman en Rosa van Doorn

Door Jan Geys -

  • Sport

Mediterranean Epic 2024: eindwinst voor Wout Alleman en Rosa van Doorn

Met de Mediterranean Epic stond de afgelopen dagen de eerste grote afspraak voor de marathonrenners op de kalender. Het Buff-Megamo Team was er de grote slokop, met 4 ritzeges en een dubbele eindwinst: Europees kampioen Wout Alleman won er bij de mannen en Rosa van Doorn bij de vrouwen.

Goed vijf weken voor de Cape Epic is de Mediterranean Epic de ideale aanloop naar de grootste MTB Stage Race op onze planeet. En dus tekenden ook heel wat grote namen present om aan de Spaanse oostkust het startblad van de Mediterranean Epic te tekenen. Wat te denken van Europees kampioen Wout Alleman, ex-wereldkampioen Andreas Seewald, de eindwinnaars van de Cape Epic 2022 – en smaakmakers van 2023 – Georg Egger (ook al tweevoudig eindwinnaar van de Mediterranean Epic) en Lukas Baum, Martin Stosek, Daniel Geismayr en Samuele Porro.

Bij de vrouwen waren de ogen de voorbije vier dagen gericht op de Zwitserse Janina Wüst, de Spaanse Natalia Fischer (eindwinnares van 2022), de Amerikaanse Hannah Otto (vorig jaar goed voor winst in de World Cup Marathon van Snowshoe) en de Nederlandse Rosa van Doorn.

Mannen

Wout Alleman reed zijn Europese kampioenstrui al op de openingsdag in de kijker door de inleidende tijdrit naar zijn hand te zetten, meteen ook zijn eerste zege voor zijn nieuwe team Buff-Megamo. Een dag later deed hij daar nog een ritzege bij, waarna hij in het slotweekend de wedstrijd stevig controleerde om de eindwinst veilig te stellen.

Een derde plaats in de koninginnenrit (ritwinst voor Simon Stiebjahn) en een tweede plaats in de slotrit (ritwinst voor Georg Egger) bleken meer dan voldoende om de zevende editie van de Mediterranean Epic op zak te steken. Een felbegeerde zege voor de 28-jarige Belg.

“Dit jaar had ik vanaf het begin een heel goed gevoel. Van eerdere edities kende ik de belangrijkste punten van de ritten, waar ik steeds probeerde vooraan te zitten om de race te controleren. Ik had graag nog een rit gewonnen, maar in de derde rit koos ik ervoor om het gat in het algemeen klassement te vergroten op mijn dichtste concurrent. Ik ben heel tevreden om er eindelijk eens het algemene klassement te kunnen winnen, want de Mediterranean Epic is voor mij wel een belangrijke zege. Het is een buiten categorie UCI-wedstrijd die tevens ook een livestream heeft waardoor het voor ons altijd wel belangrijk is om er goed te presteren. Het niveau ligt er ieder jaar heel hoog en het is voor mij een bevestiging dat de conditie goed zit. Ik presteerde er echter wel beter dan verwacht. Ik had een super goede winter maar had niet verwacht om al meteen mee te kunnen doen voor een goed klassement. Op deze manier starten is echter wel positief voor de rest van het seizoen en maakt mij wel gemotiveerd om op dit elan verder te gaan”, weet Wout Alleman ons te vertellen.

Het volgende doel van Alleman wordt de Andalucia Bike Race, waar hij voor het eerst een team zal vormen met Hans Becking, die ook zijn partner voor de Cape Epic zal worden.

Het podium bij de mannen bestond naast Alleman (9:54:49) uit de Duitser Georg Egger (9:56:55) en de Zwitser Marc Stutzmann (9:58:42).

Vrouwen

Ook bij de vrouwen mocht het Buff-Megamo Team juichen. Niet met de verwachte Janina Wüst, maar wel met nieuwkomer Rosa van Doorn. Na een verrassende zege van de Zweedse Theresa Andersson op de openingsdag, nam het duo Wüst-Van Doorn op de tweede dag de touwtjes stevig in handen. De twee rensters van Buff-Megamo kwamen samen over de finish en verdeelden de buit: ritwinst voor Rosa van Doorn en leiderstrui voor Janina Wüst.

In de brutale koninginnenrit van 105 km op de derde dag vond de Amerikaanse Hannah Otto het ideale speelterrein om een aanval in te zetten en met succes af te ronden. Otto is daarmee niet aan haar proefstuk, want de Amerikaanse – die ook gekend is onder haar meisjesnaam Fincham – won in het verleden ook al de loodzware Amerikaanse klassieker Leadville 100 en de World Cup XCM in Snowshoe. Het was wel haar eerste overwinning op Europese bodem, wat een grote glimlach op het gezicht van Otto toverde.

Achter Otto kraakte Janina Wüst onder het tempo van haar teamgenote Rosa van Doorn en dus verhuisde toch een beetje onverwacht de leiderstrui naar de schouders van de jonge Nederlandse, die in de slotrit op de hulp van Wüst kon rekenen om de aanvallen van haar tegenstandsters in de kiem te smoren. Ritwinst was er op de slotdag opnieuw voor Otto, maar Rosa van Doorn kroonde zich wel tot eindwinnares.

“Samen met Janina hebben we als team heel goed samengewerkt. Ons plan was om in Hannah’s wiel te blijven en geen fouten te maken. Ik wilde ook de eindsprint winnen, maar dat lukte niet. Maar ik ben erg blij met de eindzege”, aldus Rosa van Doorn.

Van doorn (12:22:15) werd op het podium geflankeerd door Hannah Otto (12:23:17) en Janina Wüst (12:25:57).

Volledige uitslagen Mediterranean Epic 2024 op https://mtbdata.com

Foto’s copyright Mediterranean Epic

DoorJan Geys