Mediterranean Epic: Sarrou wint, ereplaats voor Schuermans!

Sport
12 February 2018 — Jan Geys

De Fransman Jordan Sarrou, de nummer twee op de wereldranglijst, heeft zijn seizoen ingezet met een zege in de nieuwste Spaanse MTB-meerdaagse, de Mediterranean Epic. In de eindstand ging hij de Tsjech Ondrej Cink vooraf. Jens Schuermans reed in deze vierdaagse nog net naar een top tien plaats. Bij de vrouwen ging de winst naar de Braziliaanse Raiza Goulao voor de Belgische Alice Pirard.

De Mediterranean Epic, die iets ten noorden van Valencia gereden werd, kon voor zijn eerste editie meteen enkele grote namen aantrekken. De Franse ploegmaats Jordan Sarrou (rit 1) en Victor Koretzky (rit 2) verdeelden de eerste twee ritten mooi onder elkaar, waarna Sarrou in de twee slotetappes zijn voorsprong met succes verdedigde. De andere ritzeges waren voor de Spanjaard Alberto Alguacil Losada en de Tsjech Ondrej Cink.

Jordan Sarrou: “De etappes waren over het algemeen vrij goed berijdbaar, al was er ook één echt technische etappe bij. Deze wedstrijd moest me een beeld geven over hoe ik mijn winter verteerd heb en ik kan zeggen dat ik best tevreden ben. De Med Epic werd een tactisch steekspelletje, want de eerste twee dagen bleven de verschillen vrij klein. Gelukkig had ik Victor (Koretzky, de ploegmaat van Sarrou bij KMC-Ekoï, nvdr) aan mijn zijde en werkten we goed samen om mijn eindzege veilig te stellen. Dit was meteen ook een goede test voor de Cape Epic.”

Voilà, meteen kennen we weer een topduo dat aan de start zal verschijnen van de grootste MTB Stage Race ter wereld. Het is voor beiden de eerste keer dat ze aan de start zullen staan van de Zuid-Afrikaanse wedstrijd, maar ondanks het gebrek aan ervaring is dit toch een duo om rekening mee te houden.

Sarrou haalde het in de eindstand voor de Tsjech Ondrej Cink en de Pool Adrian Brzozka. Victor Koretzky moest tevreden zijn met de vierde plaats.

Belgisch kampioen Jens Schuermans eindigde nog net in de top tien terwijl Sébastien Carabin elfde werd. Er deden geen Nederlanders mee bij de elites.

Jens Schuermans gaf ons volgende reactie: “Ik vatte de Med Epic puur op om er een goed trainingsblok van te maken naar de volgende wedstrijden toe. Ik miste wat ‘agressie’ om me juist te plaatsen tijdens de start waardoor ik altijd wat moest terugkomen tijdens de etappes en ik eigenlijk domweg steeds wat tijd verloor in het begin. Maar dit kwam ook omdat ik het puur als training opvatte en het resultaat bijkomstig was. Ik ben dan ook heel blij met het gevoel waarmee ik uit de meerdaagse kom en geloof erin dat ik de vruchten kan plukken van mijn goede winter als de komende weken vlekkeloos verlopen. Over twee weken start ik nog in Banyoles en nadien rijd ik nog een wedstrijd in het Franse Guéret die georganiseerd wordt door mijn ploeg. Hopelijk is dat voldoende voor de world cup opener in Stellenbosch.”

Ook Sébastien Carabin reageerde kort: “De eerste dagen was ik niet echt goed en het hielp ook al niet dat mijn fiets pas de dag voordien in Spanje was geraakt (achtergebleven op de luchthaven van Brussel). Het was er ook kouder dan gedacht. Ik had niet voldoende kledij aangetrokken en er stond een snijdende wind. Het parkoers kan je een beetje vergelijken met dat van de Roc d’Azur met een mix van goed berijdbare en technische paden. De laatste dagen ging het wat beter en kon ik nog opklimmen naar de elfde plaats.”

Michiel van Aelbroeck blijft bij de masters 30 ongeslagen in dit prille seizoen. Na een perfecte vier op vier in de Costa Blanca Bike Race (en eindzege) deed hij dat in de Mediterranean Epic nog eens over. Vier op vier en eindzege dus. Met Julien Delaet (tweede) en Steven Janssens (zevende) eindigden er nog twee Belgen in de top tien bij de masters 30.

Bij de vrouwen moest Alice Pirard eerst twee maal de duimen leggen in de sprint, want zowel in de openings- als de slotrit beet ze in het stof tegen de Braziliaanse Raiza Goulao. Ook in de eindstand moest Pirard tevreden zijn met plaats twee achter de ongenaakbare Goulao.

Volledige uitslag Mediterranean Epic 2018:

Download (PDF, Onbekend)

Foto’s copyright Cano Photosports/Med Epic