Mountainbiken in Polen: kiezen uit Mouflon, Strefa of Sudety!

Door Jeffry Goethals -

  • Sport

Mountainbiken in Polen: kiezen uit Mouflon, Strefa of Sudety!

Afgelopen weekend had de Mouflon Tracks Stage Race plaats in de bossen van Klodzko, nabij het Sudety-gebergte op de grens tussen Polen en Tsjechië. Het is een toegankelijkere wedstrijd dan de gekende Sudety MTB Challenge van dezelfde organisatie, die trouwens ook nog de Strefa MTB Trophy (vroeger gekend als de Beskidy MTB Trophy) organiseert. Wij reden vorig jaar de Sudety en gaan dit jaar de Strefa rijden. Hier een overzicht waarom je deze zomer misschien wel eens 1000km naar het oosten zou rijden in plaats van zoals altijd naar het zuiden.


Reeds 20 jaar geleden ging de eerste Sudety MTB Challenge door. Het was en is een heel betaalbare mountainbike meerdaagse in de uitgestrekte bossen van het Sudety gebergte op de grens van Polen met Tsjechië. De focus lag altijd op het beleven van uiterst technische trails aan de hand van een heel stevige fysieke uitdaging … in die mate dat het event gekend is komen te staan als een best moeilijke wedstrijd. Terwijl andere marathons steeds meer gepolijst werden, kon je in Polen nog steeds het extreme beleven. Als de weersomstandigheden niet ideaal waren, was het er soms zelfs een beetje over. Een gevolg daarvan was dat geleidelijk aan het aantal (buitenlandse) deelnemers begon terug te lopen.

Ondertussen werden er in de afgelopen jaren, dankzij de dynamische ontwikkeling van het project Singletrack Glacensis, veel nieuwe singletracks voor mountainbikers aangelegd in de bossen rondom het dorp Stronie Slaskie (de centrale hub van de Sudety MTB Challenge). Terwijl de Sudety-grensstrook nog steeds heel bruut en uiterst technisch is, zijn het hier meer flowy en toegankelijkere paden in het Śnieżnik-massief. Je kunt de stijl een beetje vergelijken met de mooiere vaste routes in Nederland, maar het gaat natuurlijk wel ietsje meer bergop en -af.

Om hier optimaal gebruik van te maken, werd de Mouflon Tracks uit de grond gestampt. Deze 3-daagse is ook een wedstrijd, maar is – in tegenstelling tot de Sudety – eerder makkelijk dan heel moeilijk. De afstanden zijn kort (45 of 25km per dag), de hoogtemeters zijn “normaal” en de singletracks ludiek. Ook praktisch is het allemaal wat eenvoudiger, met elke dag een vertrek vanuit dezelfde locatie. Deze nieuwe formule slaat aan, en het event is altijd snel volledig uitverkocht.

Wij reden 5 jaar geleden en vorig jaar de Sudety MTB Challenge, en tussen die twee edities zie je duidelijk dat bovenstaand succes de organisatie enkele keuzes heeft doen maken. Bij onze eerste deelname was het fysiek een heel zware beproeving. Elke dag kregen we bovendien voortdurend rotsen en boomwortels voorgeschoteld. Logistiek was het “klooien” om steeds vanuit een andere locatie te moeten vertrekken en, hoewel we maar de korte afstand hadden gereden, waren we de laatste dag echt op.

Afgelopen jaar daarentegen, vertrokken we steeds uit Stronie Slaskie, waren de afstanden gelijkaardig als voorheen, maar de hoogtemeters gelukkig een stukje minder. Het was nog steeds “echt mountainbiken”, maar er werd – naar onze mening – wel iets te veel gekozen om ook regelmatig de flowy singletracks van de Mouflon Tracks op te zoeken. Wat niet wilt zeggen, dat we het niet leuk vonden … We hebben 5 dagen genoten, elke rit doorgeknald en organisatorisch liep alles op rolletjes.


Dit jaar gaan we op ontdekking naar de Strefa MTB Trophy, voordien gekend als de Beskidy. In het verleden was dit een meerdaagse met meer hoogtemeters, maar iets minder technische trails dan de Sudety. Voor 2023 is er echter uitgeweken naar een andere locatie, Gluszyca net boven het Broumovsko gebied in Tsjechië, en ligt de focus op fun en flow. We zijn benieuwd en hebben alvast heel veel zin in deze 4-daagse wedstrijd.

Inschrijven voor de Sudety MTB Challenge kun je hier en ook aan de Strefa MTB Trophy kan je nog last minute deelnemen.

Foto’s: © Bikelife

 

DoorJeffry Goethals