Ontdekking | We nemen je mee naar de nieuwe mountainbikeroute in Hoofddorp ”powered by Schwalbe”

Door Christophe Bortels -

  • Natuur

Ontdekking | We nemen je mee naar de nieuwe mountainbikeroute in Hoofddorp ”powered by Schwalbe”

Afgelopen zondag werd in Hoofddorp, vlak bij Amsterdam, de gloednieuwe mountainbikeroute Haarlemmermeer ingehuldigd. Deze route werd van top tot teen herzien en vooral verlengd tot maar liefst 23 kilometer. Een initiatief dat we te danken hebben aan de vereniging NoordBikers en mogelijk gemaakt werd dankzij de hulp van verschillende sponsors, waaronder Schwalbe, dat peter is van dit erg leuke parcours. Ontdek het samen met ons:  

Zondag 23 april, 9u30: het is een graad of tien en de zon schijnt op het prachtige natuur- en recreatiegebied Haarlemmermeer, ten zuidwesten van Amsterdam.

De rust heerst, maar aan de voet van de bekende Big Spotters Hill heerst al bedrijvigheid en dat is niet voor niets: over een paar uur wordt hier het gloednieuwe mountainbikeparcours Haarlemmermeer officieel ingehuldigd.

We liepen een beetje voor op het schema om tijdens ons eerste complete rondje op het circuit te kunnen profiteren van het mooie ochtendlicht. Daardoor konden we de voor de namiddag aangekondigde regen te slim af zijn. We zijn niet de enigen met dit idee, want we kruisen al heel wat bikers tijdens onze ontdekking van de route. Aan het enthousiasme te zien, zaten de bikers uit de omgeving op dit moment te wachten!

Nochtans bestond hier eerder al een mountainbikeroute van 13 kilometer. Maar deze was ondertussen verlaten en de markeringen werden enige tijd geleden zelfs verwijderd. Geconfronteerd met deze constatering besloot de vereniging NoordBikers om het project van de mountainbikeroute nieuw leven in te blazen. Vier jaar van besprekingen, planning en ten slotte enkele maanden trailbuilding tijdens de afgelopen winter, waren nodig om dit prachtige project tot een goed einde te brengen.

Naast duizenden gewerkte uren door de aannemer staken zo’n 15 vrijwilligers van MBC de Noordbikers nog eens ruim 1.000 uur in ontwikkeling en aanleg van dit nieuwe parcours. Zij lieten zich hierin begeleiden door Patrick Jansen, de professionele trailbouwer die nu zo’n vijftien jaar geleden zijn bedrijf Track & Trails oprichtte.

Zo’n project kost natuurlijk veel tijd, maar er is ook aardig wat geld voor nodig. Gelukkig konden de NoordBikers naast de steun van terreinbeheerder Recreatieschap Spaarnwoude ook rekenen op de waardevolle steun van verschillende sponsors: Giant, Bike-Zone en natuurlijk Schwalbe, de belangrijkste donateur en trotse sponsor van dit parcours. De steun van de Duitse bandenfabrikant, die zich inzet om het mountainbiken in de regio te ondersteunen, is best logisch. De geografische nabijheid onderstreepten we vorig jaar al bij onze presentatie van het circuit van Spaarnwoude – ook “powered by Schwalbe” – maar in Hoofddorp zitten we letterlijk in de achtertuin van Schwalbe Nederland, waarvan de kantoren hemelsbreed maar een paar kilometer verwijderd zijn van deze nieuwe mountainbikeroute.

Het gaat overigens niet om eenmalige hulp van Schwalbe, want er werd een ​​6-jarig partnerschap afgesloten. Genoeg om het onderhoud van de route voor de komende jaren te verzekeren.

Een mountainbikeroute uittekenen is één zaak, maar dit alles moet natuurlijk met respect voor de natuur gebeuren. De door NoordBikers ontworpen route is daarom onderwerp geweest van een onderzoek naar de effecten op het milieu. Sommige delen werden gevalideerd en andere moesten worden gewijzigd om gevoelige gebieden te vermijden.

Om de beschikbare ruimte optimaal te benutten en een langere route aan te kunnen bieden dan gebruikelijk in Nederland – de lengte van de lus bedraagt ruim 20 kilometer – moesten ze hun fantasie de vrije loop laten. Het circuit bestaat uit talloze kleine lussen zodat we vaak in cirkels draaien, maar we vervelen ons nooit!

Het totale hoogteverschil blijft uiteraard bescheiden met net iets meer dan 200 meter voor de lus van 23 kilometer, een cijfer dat vooral te danken is aan de vele zeer korte klimmetjes. Elk reliëf in het terrein wordt dan ook perfect benut.

De enige echte “beklimming” – toch 22 meter hoog! – is degene die je meeneemt naar de top van de Big Spotters Hill, waarover we het aan het begin van dit verslag al hadden.

Onderweg kan je ook kiezen voor enkele zwarte varianten.

Meestal zijn er wat steilere hellingen, zowel bergaf als bergop, maar nooit echt extreem. Het circuit is vooral bedoeld om gezinsvriendelijk te zijn en zowel beginners als meer ervaren bikers zullen hier hun gading vinden. Er zouden in de toekomst echter enkele meer technische delen moeten bijkomen.

Hier wordt een “dikke drop” aangekondigd. Geen probleem, je kunt hem rijden als je wilt!

Zelfs met een gravelbike kan je deze route afleggen, al zijn bepaalde stukken wat moeilijker te berijden dan met een mountainbike.

Er waren tonnen grind nodig om het parcours te stabiliseren en tegelijkertijd voor afwatering en grip te zorgen …

… maar de trailbuilders wilden ook wat meer natuurlijke stukken in het kreupelhout behouden, die op deze zondag eind april logischerwijs wat modderiger waren dan de rest van de route na de regen van de voorgaande dagen.

Vlot bollende stroken, modder, bochten, paden op de flanken van de hellingen, enz: gevarieerde omstandigheden waar de combinatie Schwalbe Racing Ray / Racing Ralph op onze fiets dol op is.

Om de verschillende delen van de route met elkaar te verbinden, doorkruis je het ene of het andere stedelijk gebied en volg je wat bredere en glooiende paden.

Maar meestal bevinden we ons in de natuur op singletracks die gemaakt zijn om te mountainbiken. Het werk dat gestoken werd in de integratie in het landschap is opmerkelijk en we begrijpen dat dit alles het resultaat is van een lang denkproces. Toen we het ontmoetingspunt voor de inhuldiging aan de voet van de Big Spotters Hill bereikten, staken we de mountainbikeroute verschillende keren over zonder deze echt op te merken …

Alles werd in het werk gesteld om het samenleven met andere gebruikers van de natuur zo goed mogelijk te laten verlopen, onder meer dankzij informatieborden op bepaalde strategische of meer delicate plekken. Tijdens onze ontdekking van de route verliep alles vlot, en als iedereen attent en respectvol is, is er geen reden om iets te veranderen …

Als we deze route in één woord zouden moeten omschrijven, zou dat “fun” zijn! Je verveelt je nooit en er is altijd wel een bocht, een kleine hobbel of een kleine sprong om de eentonigheid te doorbreken.

Soms lijkt het zelfs dat we op een pumptrack zitten …

In tegenstelling tot Spaarnwoude zijn er op de Haarlemmermeerroute geen Strava-segmenten om met de timer te spelen. Maar er zijn enkele passages die een doopnaam kregen, zoals deze “Fred H-Stairs”.

Wanneer we terug aan de voet van de Big Spotters Hill komen, zit onze ontdekking van het circuit erop. We vertoefden te lang op het circuit, waardoor we de officiële inauguratie door wethouder Mariëtte Sedee hebben gemist, maar bij deze is de route officieel geopend! De bezoekers van zondag konden de ganse dag genieten van het parcours, een kopje koffie, een hamburger of ze konden een kijkje nemen tussen de producten van de aanwezige exposanten.

In het kielzog van de officiële inhuldiging verzamelden zich tientallen of zelfs honderden bikers op het laatste deel van het circuit voor een indrukwekkende parade.

Je hebt al wel begrepen dat deze Haarlemmermeerroute een groot succes is. De route is vrij lang, leuk en getraceerd op een zeer mooie plek. Alle mountainbikers, ongeacht hun niveau, zullen er hun gading vinden. De toegang tot de route is gratis, reden te meer om ervan te genieten!

Starten kan je op meerdere plaatsen in Zwaanshoek, Vijfhuizen en Hoofddorp. Wij raden alvast volgende startplaats aan: Pannenkoeken Paviljoen, Kruisweg 1625 in Cruquius, Nederland.

Meer over de vereniging NoordBikers: www.noordbikers.nl

Een gpx van de route vind je op www.mtbroutes.nl/noord-holland/hoofddorp

DoorChristophe Bortels