MTB van Vlaanderen 2021 kiest het Kluisbos als uitvalsbasis!

Sport
30 April 2021 — Jan Geys

De corona-onzekerheid hangt nog steeds als een zwaard van Damocles boven onze hoofden, maar in de Vlaamse Ardennen hoopt men – net als in de rest van de wereld – dat die donkere wolken eind augustus weggetrokken zijn en dat de vierde editie van de Mountainbike van Vlaanderen gewoon kan doorgaan. Met het Kluisbos stelt de organisatie alvast een nieuwe uitvalsbasis voor.

Het Calmont-domein in Kluisbergen, een uitloper van het feeërieke Kluisbos, was al sinds editie 1 één van de hoogtepunten van de Mountainbike van Vlaanderen, en dat wordt het in 2021 nog meer. Om organisatorische redenen verhuist de uitvalsbasis met enkele kilometers, van de top van de Hotondberg naar de Calmont. Met een erg gezellige open plek aan de rand van het bos, op een steenworp van ruime parkeermogelijkheden en uitdagende trails, werd daar een ideale eventlocatie gevonden. Met voldoende ruimte, want uiteraard zullen alle coronamaatregelen die op dat moment gelden, gerespecteerd worden.

Dit wil niet zeggen dat men de omgeving van het Hotond Sporthotel nu links laat liggen. Het hoogste punt van de provincie Oost-Vlaanderen blijft een cruciale rol innemen in het programma, te beginnen als startlocatie van de openingstijdrit (32 kilometer & 580 hoogtemeters) op vrijdagnamiddag 21 augustus.

Ondanks de verhuis wijzigt het concept van de driedaagse wedstrijd (open voor wedstrijdrenners én recreanten) niet: na de tijdrit liggen er op zaterdag twee ronden (2 x 56 kilometer & 1250 hoogtemeters) doorheen de Vlaamse Ardennen te wachten op de deelnemers, met onderweg onder meer hotspots als het Muziekbos en een gloednieuwe passage rondom Berg Ten Houte.

Op de slotdag wacht een kortere, maar erg pittige opdracht over de Paterberg, Oude Kwaremont en doorheen het Kluisbos. Daar kunnen de liefhebbers van het betere klim- en daalwerk zich helemaal uitleven op een lus van 23 kilometer en 550 hoogtemeters, die driemaal moet worden bedwongen alvorens we zullen weten wie de opvolgers worden van Hans Becking en Saskia Hessens die in 2019 de eindzege achter hun naam wisten te schrijven.

Maar dat alles ontdekken we pas eind augustus: dit jaar staat de Mountainbike van Vlaanderen van 21 tot 23 augustus op de agenda.

Hell of Flanders Gravel Ride

Nieuw op het programma van de Mountainbike van Vlaanderen is de Hell of Flanders Gravel Ride, waarmee de organisatoren op de gravelhype springen. Een erg uitdagende GPX-track voert de deelnemers op zaterdag 21 augustus over 58 of 91 kilometer doorheen de Vlaamse Ardennen. Wie laat tussen de vele pittoreske dorpjes de gravelduivel in zichzelf los op de beruchte Vlaamse hellingen en de gravelstroken in het golvende landschap?

Blijvers op het programma zijn de toertocht en de eMTB Challenge, allebei gepland op zondag 22 augustus. Toertochtrijders hebben de keuze tussen een bewegwijzerde tocht van 57, 47 of 36 kilometer. E-bikers kunnen zich uitleven in een wedstrijd over 23 kilometer en 550 hoogtemeters, op dezelfde lus die de driedaagse-rijders die dag bedwingen. De Ekopak Business Trophy tot slot, een uniek mountainbikeconcept voor bedrijven, wordt deze keer buiten het wedstrijdweekend georganiseerd: op vrijdag 3 september.

Nu duimen maar dat eind augustus het koersvirus opnieuw de overhand heeft genomen!

Meer info en inschrijven via www.mountainbikevanvlaanderen.be

Ons verslag van de editie van 2019 bekijk je hier: www.vojomag.nl/best-of-mountainbike-van-vlaanderen-in-het-spoor-van-de-flandriens