Nieuw 2021 | Origine Graxx II: snelle gravelbike

Door Jurgen Groenwals -

  • Techniek

Nieuw 2021 | Origine Graxx II: snelle gravelbike

Nog niet zo heel lang geleden wisten we jullie te vertellen dat het Franse Origine op vlak van uitbreiding grootse plannen had richting de Vlaamse en Nederlandse marktToen bestempelden we de carbon gravelbike van Origine, de Graxx, als een soort van Zwitsers zakmes op twee wielen, inzetbaar op eender welk terrein. Omdat goed nog steeds beter kan, werd besloten om, vertrekkend van een wit blad, een volledig nieuwe Graxx te ontwikkelen. Dat wit blad aan de tekentafel moet je natuurlijk met een korreltje zout nemen: feedback van pers en klanten betekenden voor de ingenieurs van Origine een bijzonder waardevolle input. Elke stap in het ontwikkelingsproces werd zo opnieuw onder de loep genomen, testwerk in zowel labo als op het terrein maakt dat Origine met trots een nieuwe carbon gravelbike voorstelt, die het origineel ruimschoots moet overtreffen.

Op zich moet een gravelbike best een pittig wensenlijstje kunnen afvinken. Je moet enerzijds een fiets hebben waarmee je kan gaan bikepacken en lange ritten op de weg comfortabel kan afhaspelen. Anderzijds wil je er ook bos, veld en ander uitdagend terrein mee induiken. Comfort, een vertrouwenwekkende geometrie en de mogelijkheid tot brede banden zijn de ingrediënten tot een succesvolle gravelbike. En neen, je zal niet de punch van een pure racefiets hebben noch zal je er even extreme paden als met een mountainbike mee kunnen aanvallen. Een gravelbike moet zich even goed in zijn sas voelen op een perfecte asfaltbaan als op een ellendig stenenpad. Het is de ideale fiets om nieuw terrein te ontdekken en je grenzen te verleggen. 

De Origine Graxx II moet helemaal tegemoet komen aan dit wensenlijstje. De Origine-ingenieurs hebben een hele reeks carbon lay-ups en combinaties van vezels getest om uiteindelijk tot een fiets te komen die het best mogelijke evenwicht tussen efficiëntie en comfort – lees: trillingsdemping – biedt. 

Origine maakt gebruik van de EPS-technologie voor de vervaardiging van het Graxx-frame. EPS (Expandable Polystyrene System) maakt gebruik van een binnen- en een buitenmal en laat toe minder carbon te gebruiken en toch tot in alle hoeken van het frame de perfecte compressie en vormen te bekomen. Zowel de interne als de externe oppervlakken zijn glad en kreukvrij met een consistente dikte en zonder plooien, overlappingen of luchtbellen. Tel daar de constante dikte van de buizen bij en het resultaat is een lichter, sterker en stijver frame. Omdat het frame ook langs de binnenkant bijzonder glad is, krijg je daarbovenop een betere trillingsdemping en een dynamisch levendig rijgedrag.

De voordriehoek van de Graxx II is met deze EPS-technologie gemaakt, voor de achterdriehoek wordt beroep gedaan op de CCT+-techniek, waarbij de liggende en staande achtervork uit één buis worden gemaakt. Deze twee technologieën leiden ertoe dat het Dynamic Response principe van Origine in de praktijk geen dode letter blijft. Er wordt zo efficiënt mogelijk met de energie van de rijder omgegaan en comfort blijft gegarandeerd.

Om de snelle jongens en meisjes te plezieren werden de framebuizen in vergelijking met de eerste Graxx een stuk ranker en aërodynamischer. Het Graxx II-frame weegt 950 gram, draait rond een BB86-bracket en is compatibel met een enkel en dubbel kettingblad.

Zowel op de voorvork als op de achterdriehoek zijn nokken voor draagtassen voorzien. Een 160 millimeter remschijf met flatmount remklauw zorgt ervoor dat je tijdig tot stilstand komt en de fiets is compatibel met zowel 700cc- als met 650b-wielen met banden tot 47 millimeter dik.

Geometrie

Bekijken we de geometrietabel van de Origine Graxx II dan noteren we dat Origine voor relatief normale waarden heeft gekozen. Met een balhoofdhoek tussen 71 en 72 graden (afhankelijk van de maat) en een zitbuishoek van 74 graden kiest Origine voor vaak voorkomende waarden op een gravelbike. Idem voor stack en reach, die beiden wel tien millimeter langer werden vergeleken met de eerste Graxx. 430 millimeter lange chainstays moeten voor een wendbare fiets zorgen.

A la carte

Op de website van Origine stel je je fiets helemaal zelf naar je eigen wens samen. In de configurator kies je kleuren (Kosmos Zwart, Titanium Grijs, Zilvergrijs, Parelmoer Wit, Nachtblauw, Miami Blauw, Witgoud, Zanzibar, Orange Fusion, Arena Rood, Legergroen, Olijfgroen of Kurkuma Geel) en onderdelen tot je de fiets van je dromen bekomt. 

De goedkoopste Graxx II heb je reeds vanaf 2250 euro. Een los frame kost 1730 euro.

Meer info via www.origine-cycles.com

Foto’s copyright Origine / Arthur Chambre

DoorJurgen Groenwals