Nieuw 2023 | Canyon Neuron:ON: nu ook in carbon en voorzien van een Bosch motor

Door Jeffry Goethals -

  • Techniek

Nieuw 2023 | Canyon Neuron:ON: nu ook in carbon en voorzien van een Bosch motor

Het kan niet op bij Canyon! Naast de onlangs gelanceerde Strive:ON, Torque:ON en Grand Canyon:ON is er nu ook een nieuwe Neuron:ON. Het E-MTB gamma van de Duitse fabrikant wordt daarmee heel uitgebreid. Maar op dit moment zijn het wel nog enkel fietsen met de krachtige Bosch CX Performance of Shimano EP8 motor. Er is dus (nog) geen E-MTB “light” bij Canyon. De nieuwe Neuron:ON is daarentegen misschien wel een van de meest polyvalente e-mountainbikes op de markt geworden. We nemen je in dit artikel mee voor een overzicht van alle nieuwigheden.


De vorige generatie van de Neuron:ON bestond enkel met een aluminium frame. Deze blijft in de collectie, maar er is nu ook een versie met een volledig carbon frame. De ingenieurs uit Koblenz zorgden hiermee voor een sterkere architectuur, die tegelijk bijna twee kilogram gewicht bespaarde ten opzichte van het aluminium model. Zoals bij de andere nieuwe e-mtb’s van Canyon lopen nu alle kabels doorheen het balhoofd en werd er extra aandacht besteed aan sterke en betrouwbare draaipunten.

Ook de geometrie van de nieuwe Neuron:ON CF is volledig herzien om hem capabeler en leuker te maken op de afdalingen en efficiënter bij het klimmen. Vertaald naar concrete getallen betekent dit dat er nu 140mm in plaats van 130mm veerweg voor en achter zit op de Neuron:ON CF. Afhankelijk van de framemaat is de reach 10 tot 45mm langer en is de balhoofdhoek met 1 tot 2 graden vlakker gemaakt. Ook de stack is gezakt met 15 tot 19mm en dit betekent dat de fiets nu nog langere dropper posts aankan. Wij hadden bijvoorbeeld overschot met een 150mm dropper op een medium. Met onze zadelhoogte van 67,9mm is dat meestal niet het geval.


Maar afdalen is maar de helft van de rit. Klimmen is net zo belangrijk op een fiets die bedoeld is om je overal naartoe te brengen. Daarom is – afhankelijk van de framemaat – de liggende achtervork 10 tot 15mm langer geworden om de balans te verbeteren, terwijl de zitbuishoek 1,5 tot 2 graden steiler werd gemaakt om het gewicht van de rijder naar voren te brengen in een betere, efficiëntere klimpositie.

Bosch in plaats van Shimano

De Neuron:ON CF wordt aangedreven door de laatste generatie van de Bosch Performance CX motor met de 750Wh PowerTube accu. Net als bij de Grand Canyon:ON werd de schuine onderbuis rechtstreeks op de motor aangesloten. Hierdoor werd er gewicht bespaard, ziet de fiets er slanker uit, zit het zwaartepunt beter gepositioneerd en … past er ook een 750Wh batterij in de kleinste maat Small. Terwijl bij de alu versie de kleinste fiets beperkt is met een 504Wh batterij (de andere maten hebben een 630Wh batterij). Dit betekent wel ook opnieuw dat de batterij niet zomaar uit het frame kan gehaald worden. Wil je wisselen dan moet je de motor demonteren. Bij het CF7 model is er de mogelijkheid om bij aankoop te kiezen voor de 625Wh batterij.

Zoals bij de Grand Canyon:ON en Strive:ON biedt de Neuron:ON uitgebreide antidiefstal- en fietsvolgfuncties via de ingebouwde Bosch ConnectModule en eBike Flow-app, waardoor de smartphone van de eigenaar wordt gebruikt als een digitale sleutel.

Zoals bij de Grand Canyon:ON en Strive:ON biedt de Neuron:ON uitgebreide antidiefstal- en fietsvolgfuncties via de ingebouwde Bosch ConnectModule en eBike Flow-app, waardoor de smartphone van de eigenaar wordt gebruikt als een digitale sleutel. Het eBike Alarm wordt automatisch geactiveerd zodra de fiets wordt uitgezet en geeft alarmsignalen af na het waarnemen van bewegingen om eventuele dieven af te schrikken. Als de fiets aanzienlijk wordt verplaatst, waarschuwt het systeem de eigenaar onmiddellijk op zijn smartphone. Bovendien start bij langdurige beweging van de vergrendelde e-bike automatisch de volgfunctie, waardoor de positie kan gevolgd worden via de eBike Flow app.

De Bosch BCM3100 ConnectModule is vooraf geïnstalleerd bij alle Neuron:ON CF modellen en omvat een gratis 12-maanden abonnement op de eBike Alarm functie na registratie. Het abonnement eindigt automatisch na de gratis periode van 12 maanden tenzij het wordt verlengd voor € 4,99 per maand of € 39,99 per jaar.

Modellen, specificaties en prijzen

Er zijn drie modellen van de Canyon Neuron:ON CF. Allen met een frame volledig in hoogwaardig carbon, Bosch Performance CX motor en 29″ wielen voor en achter. De fietsen zijn gekeurd voor de ISO Safety Standard Categorie 3e en zijn beschikbaar in 4 maten (van Small tot XLarge).

De Neuron:ON CF 8 zit op 5599 euro, de Neuron:ON CF 7 op 4999 euro (of 4799 euro met 625Wh batterij), beide fietsen zijn naast de gekleurde versies hierboven ook nog in het stealth zwart verkrijgbaar. We kunnen momenteel enkel de specificaties. van de CF 7 en 8 tonen, want op de CF 9 zit nog een embargo tot en met 11 juli. Je zult dan zeker bij ons kunnen lezen waarom. Wordt vervolgd …


We reden op het perskamp van de Strive:ON en Torque:ON al even met de Neuron:ON en onze eerste indruk was heel positief. Deze e-bike lijkt ons de ideale all-round mountainbike met stevige elektrisch ondersteuning die je kunt gebruiken op de duinenpaadjes aan de kust van België of Noord-Holland tot en met de meest technische trails van de Belgische Ardennen of Nederlands Limburg.

De komende maanden zullen we uitgebreid testen met de Neuron:ON. We gaan trouwens ook aan de slag met beide batterijen. Kun je kiezen voor een lager gewicht (700g) of investeer je beter in de 20% extra bereik? En hoeveel is dat extra bereik dan concreet …

Meer informatie: www.canyon.com

Foto’s: © Markus Greber/Roo Fowler/Canyon

DoorJeffry Goethals