Presentatie & eerste test | Canyon Strive:ON en Torque:ON : zei iemand gravit-e?

Door Jeffry Goethals -

  • Techniek

Presentatie & eerste test | Canyon Strive:ON en Torque:ON : zei iemand gravit-e?

Canyon heeft net een aantal nieuwe e-mountainbikes gelanceerd. Twee ervan zijn gemaakt voor het heel stevige werk. De Strive:ON is ontworpen voor EDR-E wedstrijden, de Torque:ON is dan weer een e-machine voor de bikepark rijder. Er was een tijd dat een e-bike vooral gekenmerkt werd door zijn motor, maar hoewel de Strive:ON voorzien is van een Bosch en de Torque:ON van een Shimano zijn deze fietsen zo doelgericht ontwikkeld dat het vooral de frame-eigenschappen en de veringskinematica zijn die het verschil maken. We nemen je mee naar het Italiaanse Massa Marittima voor een uitgebreide presentatie en onze bevindingen van een stevige eerste test.


Als je het e-mountainbike gamma van Canyon bekeek voor deze lancering, dan kon je zien dat er reeds sinds begin 2021 een Torque:ON bestond in aluminium. Deze verdwijnt niet uit de collectie, maar er is nu dus ook een versie in carbon (de CF) beschikbaar. Die richt zich ook op de freeriders en downhillers, maar is – zoals je verderop zult kunnen lezen – een machine die grondig verschilt van zijn “metalen” variant. Daarnaast werd er voor de trailgerichte e-biker vorig jaar een nieuwe Spectral:ON uitgebracht. Hoewel deze fiets heel capabel is en eveneens door het Collective Factory Team afgelopen jaar werd ingezet bij de EDR-E wedstrijden, was het eigenlijk logisch dat we uitkeken naar een elektrisch ondersteunde versie van de Strive, die de normale enduro-wedstrijdfiets is van het Duitse merk uit Koblenz.


De nieuwe de Strive:ON CFR en de Torque:ON CF werden ontwikkeld door de “gravity”-afdeling van Canyon, die verantwoordelijk is voor alles beginnend met de Spectral tot de Sender (de downhillfiets van Canyon). Het is ook deze afdeling die het K.I.S.-stuurstabilisatiesysteem onder zijn hoede heeft en waar ex-wereldkampioen DH en Enduro Fabien Barel, sinds het einde van zijn actieve wedstrijdcarrière, een belangrijke adviserende rol heeft. Zijn jarenlange ervaring en huidige rol als teammanager zorgen voor extensieve en heel waardevolle input from-the-field. Bij deze twee gravity e-bikes, spreekt het dus voor zichzelf dat Barel een stevige invloed heeft gehad op het eindresultaat.

Klik op de link hieronder om rechtstreeks naar de presentatie & eerste test van de Strive:ON of Torque:ON te gaan >>>

DoorJeffry Goethals

Presentatie & eerste test | Canyon Strive:ON en Torque:ON : zei iemand gravit-e?