Nieuw 2023 | Prymahl Polaris C25 Pro Evo-wielen: vermageringskuur

Door Jan Geys -

  • Techniek

Illustratieve afbeelding van het artikel: "Nieuw 2023 | Prymahl Polaris C25 Pro Evo-wielen: vermageringskuur"

Prymahl, het wielenmerk van Origine, heeft zojuist een nieuwe versie onthuld van zijn XC-model, de Polaris C25 Pro Evo. Lichter en comfortabeler waren de sleutelwoorden bij de ontwikkeling van deze tweede versie van het topmodel van het kleine Franse merk.

Origine begon in 2020 met zelf wielen te produceren en daaruit ontstond hun wielenmerk Prymahl. Zoals we tijdens onze test van de vorige versie van deze Polaris C25 hebben uitgelegd, worden de wielen in Frankrijk ontworpen en geassembleerd. Het merk maakt er echter geen geheim van dat het voor de productie van zijn velgen en naven samenwerkt met een Taiwanese onderaannemer. Het is eigenlijk dezelfde onderaannemer als degene die zorgt voor de carbon frames van het merk, met wie Origine een zeer hechte relatie onderhoudt.

De tweede generatie van de Polaris C25 Pro-wielen moesten van het merk lichter, breder, comfortabeler en even sterk worden. Prymahl legt uit dat het om deze missie uit te voeren, terugkeerde naar het uitgangspunt en een nieuwe koolstofvezel en een andere vormtechniek selecteerde. Voor de oude versie werd een EPS-vormproces gebruikt dat ook vaak gekozen wordt bij de productie van hoogwaardige carbon frames. Voor de nieuwe Polaris C25 Pro-wielen koos men voor een nieuwe methode genaamd UML, wat staat voor “Unique Matrix Lay-up”. Hierbij worden de koolstofplaten onder hoge druk samengeperst terwijl ze heet zijn, om zo oneffenheden, luchtbellen of interne verdikkingen voor 100% te voorkomen.

Dit nieuwe proces maakt het mogelijk om de velg te verstevigen door enkel pure koolstofvezels te gebruiken zonder interne lijmresten, maar ook om een ​​betere afvoer van te trillingen te bieden. Deze twee punten moeten we uiteraard nog in het terrein verifiëren, maar als we de technische fiche bekijken, zien we wel al dat er maar liefst 120 gram werd bespaard ten opzichte van de oude versie. Het aangekondigd gewicht bedraagt nu 1363 gram.

De interne breedte blijft met 25 millimeter ongewijzigd en er passen banden met een breedte tussen 2.1 en 2.4″ op deze Polaris C25 Pro Evo. De prijs van deze XC-wielen van Origine: 1390 euro voor een set.

Meer info via www.origine-cycles.com

Door Jan Geys