Test | Prymahl Polaris C25: voor iedereen toegankelijke carbon wielen

Door Olivier Béart -

  • Techniek

Test | Prymahl Polaris C25: voor iedereen toegankelijke carbon wielen

Een paar weken geleden stelden wij Origine, het Franse fietsenmerk gespecialiseerd in directe verkoop, aan je voor. Wel, maak dan nu kennis met hun wielen! Te midden van een gamma dat zich eerder op weg en gravel richt, vinden we de Prymahl Polaris C25 Pro, een wielsetje bedoeld voor mountainbiken, dat op papier een aantrekkelijke prijs-kwaliteitverhouding kent. Tijd om even na te gaan hoe de wielset zich in de praktijk gedraagt.

Met zijn à la carte montage, gepersonaliseerde kleurtjes en een direct verkoopsysteem slaagt Origine erin erg kwalitatieve fietsen tegen een aantrekkelijke prijs aan te bieden. Op die manier heeft Origine relatief snel een mooie reputatie opgebouwd met hun wegfietsen, gravelbikes en mountainbikes.

Deze keer zijn we echter niet zo sterk geïnteresseerd in de fietsen zelf, dan wel het aanbod aan wielen, en meer bepaald carbon wielen. In het assortiment merken we acht verschillende wielsets: vijf specifiek voor op de weg, twee voor de gravelbike en deze Prymahl Polaris C25 voor de mountainbike.

Zoals alle wielen in het assortiment – en net zoals alle Origine-fietsen – worden alle producten ontworpen en geassembleerd in Frankrijk. Toch verbergt het merk niet dat ze samenwerken met een Taiwanese onderaannemer voor de productie van zijn carbon frames. Met diezelfde onderaannemer kwam een zeer hechte band tot stand wat dan weer resulteerde in de productie van carbon velgen.

Wat betreft de fabricage van de frames, concentreert het werk van het eigen ontwerpbureau, en meer specifiek van Alexandre, de projectmanager, zich op het definiëren van de beste combinatie van koolstofvezels, hun vlechtwerk en de lay-up om daarmee het gewenste gedrag op het terrein te bereiken. Voor zijn Prymahl-wielen rekent Origine op hun kennis en ervaring met het EPS-vormproces (een proces waarbij men een binnen- en buitenmal gebruikt om zo gladde en kreukvrije oppervlakten zonder plooien of overlapping te creëren). EPS wordt vaak gebruikt in de fabricatie van high-end carbon frames, dit toepassen in velgen is een stuk zeldzamer. Het is eveneens een proces waarbij de verhouding tussen gewicht, sterkte, stijfheid en flexibiliteit nauwkeurig beheerd kan worden. De Polaris-velgen zijn momenteel uitsluitend verkrijgbaar in 29″ met een interne velgbreedte van 25 millimeter.

De naven worden eveneens in eigen huis ontwikkeld en vervolgens in Taiwan, volgens de specificaties van Origine, vervaardigd. Ze zijn van CNC-gefreesd aluminium, ontworpen voor 28 rechte roestvrijstalen platte spaken en gekruist in paren. De gebruikte industriële lagers zijn van hoge kwaliteit. Aan de rechterkant van de naaf merken we dat het vrijwiel met bijzonder grote zorg en uitstekende betrouwbaarheid is ontworpen. Het vrijwiel kent niet minder dan 102 aangrijppunten en is verkrijgbaar in zowel Sram XD- als Shimano MicroSpline-formaat.

De Prymahl Polaris C25 Pro weegt 1534 gram per paar op onze weegschaal. Dat is een beetje meer dan de 1490 gram die Origine op hun website belooft. Dat is niet meteen het gewicht om bij de lichtste modellen op de markt gerekend te worden, maar dat was voor Origine ook niet meteen het doel. Origine concentreerde zich liever op betrouwbaarheid en gebruiksgemak … maar ook op de prijs. Met 1299 euro – akkoord, nog steeds een stevig prijskaartje –  behoren ze duidelijk tot de meest toegankelijke carbon mountainbikewielen op de markt. Voor een carbon wielset mag je toch al snel op 1500 à 1700 euro rekenen, veel modellen gaan zelfs makkelijk over de 2000 euro.

Prymahl Polaris C25 Pro: de terreintest

We hebben de Prymahl Polaris niet enkel op een Origine Théorème GTR hardtail getest, maar ook op twee full suspensions: een Rockrider XC 900S en een Orbea Oiz TR. Als banden kozen we twee setjes waarmee we goed vertrouwd zijn: Schwalbe Racing Ralph & Racing Ray, evenals de Pirelli Scorpion XC RC, allemaal in 2.25″. In de werkplaats begint de test meteen goed: de montage van de tubeless banden verloopt zonder de minste problemen, zelfs met een eenvoudige voetpomp. Een klein puntje van aandacht, de achternaaf heeft een lage tolerantiegraad en meet niet exact 148 millimeter. Op het Rockrider-frame, dat dan weer wat hoger in de tolerantie zit, hebben we daarom een langere as moeten gebruiken. Bij de andere frames stelde dit probleem zich niet.

Ondanks hun gewicht – dat op papier niet indrukwekkend is – bieden de Prymahl Polaris-wielen meteen erg goede rijsensaties. We hebben het gevoel dat er iets meer traagheid is bij hernemingen en tijdens acceleraties dan bij de zeer lichte modellen die we onlangs in test hadden (Duke, Asterion), maar het verschil is miniem en al zeker geen belemmering.

Eenmaal op snelheid, geniet je van wielen die makkelijk hun snelheid behouden en waarin de kwaliteit van de lagers merkbaar is op een erg soepel lopende wielset. Ga je tekeer op meer technische parkoersen dan valt het snel aangrijpen van het vrijwiel op, evenzeer als wanneer je al jouw vermogen loslaat.

Maar het punt dat we het meest waarderen aan de Prymahl Polaris C25 Pro, is hun zeer toegankelijke en vergevingsgezinde karakter. Dit is vooral merkbaar bij montage op een hardtail, maar ook op een full suspension is het filteren van trillingen en kleine schokken echt opmerkelijk. We hebben nooit de indruk gehad tegen de oneffenheden van de grond aan te knallen, noch dat de trillingen rechtstreeks aan ons lichaam werden doorgegeven. Neen, alles verloopt fluweelzacht en dat draagt ​​bij aan de algehele indruk van de soepele werking van deze wielen.

Omdat het gros van onze test gedurende de winter verliep, beviel deze eigenschap ons nog meer. Immers, op gladde oppervlakken zijn vergevingsgezinde wielen in vergelijking met erg stijve wielen, echt wel een meerwaarde om grip te behouden. De balans die Origine op dit niveau bereikt, is opmerkelijk, vooral omdat ze ook weten hoe en wanneer de wielen stijf en precies moeten zijn, wanneer het erop aankomt. Op onze vertrouwde Orbea Oiz, waarmee we gewend zijn hard te sturen, heeft hun precisie ons nooit in de steek gelaten.

Onze test van iets meer dan drie maanden is te kort om de betrouwbaarheid op lange termijn te beoordelen. Maar ondanks het feit dat bij het rijden op lage druk de velgen toch wel een paar keer stevig geraakt zijn en er uiteraard ook wel wat stenen tegen de zijwanden zijn gevlogen, zien de velgen er nog steeds erg goed uit. Bestand tegen mishandeling zijn eveneens de spaken die we aan het eind van de test controleerden en die nog steeds een zeer homogene spanning vertonen.

Verdict

Sterk, precies en vooral vergevingsgezind: deze Prymahl Polaris C25 Pro-wielen hebben ons meer dan aangenaam verrast. Ook al zijn ze misschien een tikje te zwaar en missen ze een vonkje explosiviteit voor puur XC-wedstrijdgebruik, toch zijn ze enorm veelzijdig en absoluut van meerwaarde voor iemand die graag technische trails rijdt. De wielen hebben een prima verhouding tussen gewicht, stijfheid en stevigheid en bollen fluweelzacht over elk soort terrein. Ze zijn perfect op hun plaats in een hardtail zoals de Origine Théorème GTR waar het beetje tolerantie en grip op het stijve frame zeker een meerwaarde bieden. Maar ook op een full suspension op ruig terrein staan ze uitstekend hun mannetje. Ook al is de prijs voor een setje carbon wielen hier eerder aan de lage kant, toch is deze prijs nog steeds bijna het dubbele van sommige zeer goede aluminium wielen. Een dieet van pakweg honderd à tweehonderd gram zou ideaal zijn om deze Polaris C25 Pro de maximale score te bezorgen en zo mee te dingen naar de titel beste carbon wielen op de markt. Dit lijkt ons echter nog maar het begin en we hopen dat het Prymahl-mountainbikegamma in de toekomst verder wordt uitgebreid met bijvoorbeeld een gelijkaardig maar lichter model, net als met andere velgbreedtes (30 millimeter bijvoorbeeld).

Prymahl Polaris C25 Pro

€ 1299,00

1534 gram

  • Vergevingsgezinde en comfortabele carbon wielen
  • Kwaliteit van de lagers
  • Reactiesnelheid vrijwiel
  • Scherpe prijs voor carbon wielset
  • Prima gewicht, maar met een klein dieet wordt dit helemaal perfect.

Évaluation des testeurs

  • Best getest
  • Hartendief
  • Prijs-kwaliteit

DoorOlivier Béart