Nieuw | BMC Blast: voor de jonge beginners

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | BMC Blast: voor de jonge beginners

BMC presenteert een nieuwe serie kinderfietsen. De Blast is een eenvoudig maar licht en stevig model dat de kinderen moet begeleiden bij de eerste stappen die ze offroad zetten.

Waar andere merken uitpakken met full suspensions voor kinderen (lees hier meer over de Canyon Neuron AL YoungHero), doet BMC het tegenovergestelde. De Blast is een aluminium hardtail die enkel verkrijgbaar is met een vaste vork. Het voordeel is dat de fiets zeer licht is en voor een schappelijke prijs verkocht wordt: 8,6 kilogram en 549 euro voor de Blast 20″ of 9,6 kilogram en 599 euro voor de Blast 24″.

De gekozen onderdelen lijken hun plaats alvast waard op een eerste mountainbike. Zo zien we hydraulische Tektro-schijfremmen met een korte hendel en remschijven van 140 millimeter en een Sram X4-aandrijving (1×8) met traparmen van 127 millimeter op de 20″ en van 135 millimeter op de 24″. De banden met een breedte van 2.4″ moeten voor wat comfort zorgen. Ook het stuur werd aangepast aan de kleinste handen, zo bedraagt de diameter aan de buitenkanten slechts 19 millimeter tegenover 21 à 22 millimeter normaal. Hierdoor kunnen er kleinere grips gemonteerd worden.

Vermits de geometrie hier iets minder van belang is, gaan we de technische fiche niet volledig uitpluizen. De balhoofdhoek bedraagt 68 graden en wordt gecombineerd met een korte stuurpen van 40 millimeter om in alle vertrouwen de eerste afdalingen te kunnen nemen. Uit praktische overwegingen zien we dat de zitbuis heel kort is (275 millimeter op de 20″, 300 millimeter op de 24″), waardoor de zadelpen indien gewenst ver naar beneden kan geplaatst worden. Op beide modellen past er een bidonhouder in het frame.

Omdat ook kinderen recht hebben op een mooie fiets, koos BMC ervoor om de kabels intern door het frame te laten passeren. Tot slot levert BMC bij de Blast een hele resem stickers mee die volgens het Zwitserse merk makkelijk te verwijderen zijn, zodat de allerkleinsten hun fiets naar hartelust kunnen decoreren.

Elk model is verkrijgbaar in twee verschillende kleuren: oranje of groen voor de Blast 24 (links) en brons of petroleumblauw voor de Blast 20 (rechts).

Meer info via bmc-switzerland.com

DoorJan Geys