Nieuw | RockShox AirWiz & Quarq TyreWiz 2.0: Sram en elektronica, het verhaal gaat verder!

Door Jan Geys -

  • Techniek

Nieuw | RockShox AirWiz & Quarq TyreWiz 2.0: Sram en elektronica, het verhaal gaat verder!

Trek heeft onlangs de tweede generatie van de elektrisch ondersteunde Rail voorgesteld, maar naast de vernieuwingen aan de geometrie, de veringen of de ondersteuning, viel er op de topmodellen nog iets op: de aanwezigheid van RockShox AirWiz- en Quarq TyreWiz 2.0-sensoren. Nog meer elektronica? Waar is dat nu goed voor? We leggen het even uit.

AirWiz

Maar hoe werkt het nu? Eerst moet je je gewicht ingeven in de Sram AXS app die dan een druk zal aanbevelen. Al wat je dan nog moet doen, is de vork of de demper oppompen tot aan die aanbevolen waarde. Als alles goed gaat, zal er een klein groen LED-lampje beginnen knipperen. Van zodra er ergens een luchtverlies is, zal dit lampje echter in het rood oplichten en traag beginnen knipperen. Bij een te hoge luchtdruk zal het rode lampje snel knipperen. Een CR2032-knoopcelbatterij levert de energie voor dit alles met een beloofde autonomie van 300 uur.

Op papier heeft dit systeem zijn beperkingen. Zo kan je de grenswaarden waartussen het LED-lampje groen oplicht, niet zelf ingeven. Indien Trek zijn huiswerk goed heeft gedaan, is dit geen probleem, maar wanneer je zelf toch vindt dat jouw ideale set-up zich net onder of boven deze grenswaarden bevindt, wat kan gebeuren, dan krijg je op de AirWiz steeds een rood licht te zien.

Het systeem van de AirWiz neemt ook wat plaats in in een vork of demper (de grootte van een token) en dus zijn de instellingsmogelijkheden beperkter dan op een klassieke vering.

TyreWiz 2.0

De TyreWiz 2.0 is de tweede generatie van de TyreWiz, een sensor die de bandenspanning op je fiets monitort. Het principe wijzigt niet, maar de sensor krijgt een LED-lampje. Ook hier geldt dat het systeem voorlopig enkel wordt voorbehouden voor Trek en de Bontrager-velgen. Dit omdat het omhulsel van het apparaatje specifiek is om harmonieus te passen op de vorm van de velgen.

Ook de TyreWiz is niet onmisbaar op de fiets, maar onze bandenspanning varieert wel veel vaker dan die van de vering, en dus heeft een TyreWiz-sensor iets meer nut dan de AirWiz. En alle gebruikers kunnen hier iets aan hebben.

Meer info via trekbikes.com

DoorJan Geys