Quarq TyreWiz: een assistent om te waken over je bandenspanning

Door Jan Geys -

  • Techniek

Quarq TyreWiz: een assistent om te waken over je bandenspanning

Na de ShockWiz is er nu ook de Quarq TyreWiz! Waar met de ShockWiz de prestaties van je veringen geanalyseerd worden, waakt de TyreWiz over je bandenspanning.

De Quarq TyreWiz helpt om tijdens het fietsen in real time onze bandenspanning te monitoren

Voor de oprichter van Quarq, dat nu onderdeel is van Sram en er de divisie vormt dat instaat voor het elektronisch verzamelen van gegevens, “is de keuze van de banden en hun druk één van de belangrijkste zaken op een fiets, zowel voor de prestaties als voor het comfort. Renners hebben steeds meer de keuze, denk maar aan de breedte van de banden of van de velgen. Het is dan ook een grote uitdaging om steeds de beste combinatie te vinden en vooral de juiste bandenspanning. Maar daarvoor maken we enkel gebruik van manometers die sinds de negentiende eeuw niet veel meer veranderd zijn.”

Met de Quarq TyreWiz hebben we nu een systeem ontwikkeld dat in real time de bandenspanning monitort, dus tijdens het fietsen. Dit is niet nieuw en bestond al in andere sectoren zoals de automobielwereld, maar in de fietsindustrie is Quarq wel een voorloper, ook al toonde Hutchinson vorig jaar tijdens Eurobike een gelijkaardig systeem. Weliswaar een systeem dat nog niet zo ver ontwikkeld was en op dit moment ook nog niet in de handel te vinden is.

De TyreWiz verzamelt en analyseert de gegevens via een gekoppelde app (iOS en Android, maar het werkt ook via bepaalde fietscomputers en gpsen). Op basis van die gegevens stuurt de app dan de nodige aanbevelingen of de nodige waarschuwingen (van zodra je een vooraf bepaalde limiet bereikt) naar de biker. De bedoeling is dan ook om de biker te helpen om zijn bandendruk te optimaliseren zodat hij of zij beschikt over de ideale grip, comfort en rijweerstand.

De Quarq TyreWiz weegt slechts tien gram en kan enkel op een Presta-ventiel gemonteerd worden. Hij werkt op een makkelijk te vervangen batterijtje. De TyreWiz is geschikt voor alle disciplines, gaande van wielrennen tot mountainbiken, en is ook niet bang van anti-lekvloeistof. Vanaf 1 juni is de TyreWiz in de USA te verkrijgen via de website van Quarq, de rest van de wereld volgt vanaf 27 juni. Een grote hinderpaal is echter zijn prijs die maar liefst 259 euro per stuk bedraagt. Waar de ShockWiz perfect geschikt is voor een fietsenwinkel die het apparaatje aan zijn cliënteel kan uitlenen om de juiste setting (of bijna) te vinden voor zijn fiets, wordt er naargelang het terrein natuurlijk veel meer van banden gewisseld of varieert de bandenspanning veel meer. De Quarq TyreWiz is dus eerder bedoeld voor de biker zelf, al vrezen we dat zijn prijs er velen van zal weerhouden om er eentje aan te schaffen …

Meer info op www.quarq.com/product/quarq-tyrewiz

DoorJan Geys